Cukai rokok adalah cara untuk kesihatan yang baik

Cukai rokok adalah cara untuk kesihatan yang baik

Pengharaman rokok membunuh kira-kira 300,000 di Amerika Syarikat setiap tahun, dan kebanyakan orang-orang yang senior. Kanser paru-paru dan emphysema adalah hasil sengsara penerbit filem tersohor. Walau bagaimanapun, kepesatan pembangunan aterosklerosis adalah masalah paling penting yang berpunca daripada rokok. Ini menyebabkan serangan jantung dan angin ahmar, sakit jantung, sakit kaki dan banyak masalah lain. Paip dan cerut rokok tidak mempunyai kesan pulmonari bahawa pengharaman rokok tidak, tetapi mereka mempengaruhi untuk kanser bibir dan lidah. Nikotin dalam apa jua bentuk mempunyai kesan-kesan buruk yang sama pada saluran darah kecil dan seterusnya mempercepatkan pembangunan aterosklerosis.

Ianya tidak pernah terlambat untuk berhenti. Hanya dua tahun selepas menghentikan pengharaman rokok, risiko serangan jantung anda pulangan purata. Ia telah benar-benar menurun dengan ketara keesokkan harinya! Selepas sepuluh tahun risiko anda bagi kanser paru-paru adalah kembali kepada hampir biasa. Selepas dua tahun sahaja, Terdapat penurunan risiko kanser paru-paru oleh mungkin satu pertiga. Pembangunan pusat ditangkap orang ramai apabila mereka berhenti merokok, walaupun keadaan ini terbalik.

Warga tua sering berasa bahawa ianya terlalu lewat untuk perubahan dalam gaya hidup mempunyai kesan yang baik pada kesihatan mereka. Tidak begitu. Kebanyakan warga tua mempunyai banyak masa untuk mendapatkan manfaat kesihatan yang utama dari keluar rokok. Ingat bahawa selepas umur 65 lelaki hidup purata 15.4 lebih tahun dan wanita 19.2 tahun. Peluang untuk serangan jantung dan strok mula turun sejurus selepas anda keluar. Selain itu, anda akan perasan sekaligus bahawa persekitaran anda menjadi lebih mesra apabila anda bukan seorang perokok. Banyak daripada kerepotan harian yang menjejaskan kualiti hidup anda pergi apabila anda berhenti menyinggung orang lain dengan tabiat ini.

Ramai pendidik kesihatan akan ragu-ragu mengenai mengurangkan perlahan-lahan dan tekanan yang anda perlukan untuk berhenti sepenuhnya. Ini tidak sentiasa benar untuk warga tua. Bagi sesetengah orang, rationing adalah cara yang baik untuk mendapatkan rokok mereka ke tahap yang lebih rendah, pada yang menunjukkan ia mungkin lebih mudah untuk berhenti sepenuhnya. Sebagai contoh, keputusan mudah untuk tidak merokok di khalayak ramai boleh membantu kesihatan anda dan mengurangkan anda perlu bersusah-payah harian. Untuk mengurangkan, simpan dalam pek rokok rokok hanya orang-orang anda akan membenarkan diri anda hari itu. Asap rokok yang hanya separa ke bawah sebelum pemadam mereka.

Terdapat banyak kursus berhenti rokok baik yang ditawarkan melalui Persatuan Kanser Amerika, American Lung Association, dan hospital-hospital tempatan. Kebanyakan orang tidak memerlukan ini, tetapi mereka boleh membantu. Cuba sendiri terlebih dahulu. Kemudian, jika anda perlukan bantuan, mendapatkannya.

Getah nikotin gusi atau tampalan boleh membantu sesetengah orang yang berhenti, dan doktor anda boleh memberi anda nasihat dan preskripsi. Tidak merancang ini sebagai penyelesaian jangka panjang, kerana nikotin gusi atau tampalan hanya buruk bagi arteri anda sebagai Nikotin dalam rokok.

Cabaran untuk berhenti merokok adalah contoh keupayaan anda untuk membuat pilihan anda sendiri jika anda terperangkap dengan ketagihan anda, bahkan orang-orang yang lebih rendah, anda tidak boleh membuat pilihan anda sendiri. Kemenangan ke atas tingkah laku Merokok meningkatkan kesihatan mental anda, sebahagian kerana ini adalah satu kemenangan yang sukar. Ia boleh membuka pintu kepada kejayaan di kawasan-kawasan lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *