Cucian Sauna – pengalaman yang menyegarkan dan sihat

Cucian Sauna – pengalaman yang menyegarkan dan sihat

Sauna boleh dibahagikan kepada pelbagai jenis, mengikut medium yang digunakan. Terdapat sauna tradisional, yang panas di sekeliling udara atau inframerah sauna yang bekerja dengan Pemanas benda-benda yang terletak berhampiran.

Sauna kering adalah rasa haba kering sesi di mana orang yang disrobes dan berada dalam suhu dari 65C 100C. Jenis sauna ini sering mengakibatkan melegakan kesakitan dan menggalakkan peluh. Sauna kering pada dasarnya adalah kombinasi peluh dan wap yang objek-objek utama dalam penggunaan sauna kering. Sauna pada asasnya dianggap mempunyai mandi kerana ia adalah serupa dengan niat (untuk mandi) untuk mendapatkan segar.

Selepas sauna seseorang akan menjadi segar dan dalam mod santai. Sauna dianggap berketurunan Finland (tapi orang Sweden melakukan banyak sauna kering juga). Ia boleh dianggap satu bentuk mandian wap. Secara umumnya, sauna kering akan dilakukan di dalam Bilik yang tertutup untuk mengelakkan udara sejuk dari datang dalam dan mengurangkan suhu.

Sauna kering kit akan mengalirkan badan air, jadi ianya perlu menyegarkan semula diri anda dengan jus buah-buahan dan air hendak keluar cecair balik. Mengambil jus selepas sauna menyebabkan anda berasa segar. Sauna kering dikatakan lebih baik daripada sauna basah terutamanya bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan atau membakar kalori.

Sauna basah adalah baik bagi orang-orang yang suka berpeluh sedalam-dalamnya untuk membersihkan badan/kulit dan membuang toksin daripada badan. Sauna kering juga mempunyai manfaat tambahan untuk mencuci logam toksik di dalam tubuh seperti plumbum, merkuri dan nikel dan lain-lain logam.

Sauna kering inframerah untuk memanaskan badan dengan Pemanas udara sekitarnya pada suhu sederhana sehingga sauna boleh dilakukan bagi tempoh yang lebih panjang. Faedah-faedah menggunakan sauna adalah besar, termasuk edaran yang lebih baik, membuka liang-liang yang tersumbat, dan penyingkiran toksin, mengurangkan lemak dan rasa muda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *