Cucian bersih di rumah tanpa bahan kimia

Cucian bersih di rumah tanpa bahan kimia

Perchloroethylene, lebih dikenali sebagai perc, digunakan oleh 80 peratus dari Cucian pembersih di Amerika Syarikat sebagai pelarut yang untuk mencuci pakaian yang “Cucian bersih sahaja.” Walaupun keberkesanannya, penggunaan bahan kimia ini telah dikaitkan dengan pelbagai kesan sampingan pada kesihatan dan Tempahan telah datang di bawah penelitian awam yang berat. Dengan peraturan-peraturan yang berat dari agensi perlindungan alam sekitar, profesional Cucian pembersih mencari penggunaan kimia-cecair karbon dioksida yang lebih selamat-untuk menyediakan satu alternatif yang hijau Perkhidmatan Dobi. Kit di rumah Cucian seperti Cucian pembersih dan rahsia menyediakan pilihan dengan harga yang berpatutan & alam selamat Kering, yang akan mengurangkan pembakaran tenaga, sisa menghasilkan proses yang digunakan oleh golongan profesional.

Langkah pertama untuk hijau Cucian menggantikan bahan-bahan kimia yang berbahaya dengan produk pembersihan semula jadi. Perchloroethylene (perc) adalah bahan kimia sintetik yang diperbuat daripada tindak balas antara ethylene dan klorin. Seperti banyak bahan kimia sintetik, ia menimbulkan satu ancaman kepada kesihatan kita. Perc adalah sistem saraf pusat depressant. Pendedahan kepada ia boleh berlaku di tempat kerja atau dalam persekitaran apabila ia dilepaskan ke dalam udara, air, tanah dan air bawah tanah. Ia juga boleh berlaku apabila orang menggunakan produk yang mengandungi perc, menghabiskan masa di kemudahan cucian kering yang menggunakan perc, hidup di atas atau bersebelahan dengan kemudahan Cucian Kering ini, atau membawa pakaian dibersihkan kering ke rumah mereka sebelum mereka dengan betul akan disiarkan keluar. Hubungan jangka pendek yang boleh menyebabkan pening, sakit kepala, loya, dan kerengsaan kulit, mata, hidung, dan tekak, walaupun pendedahan jangka panjang menimbulkan ancaman yang lebih besar, termasuk hati dan kerosakan buah pinggang dan kanser.

Cecair karbon dioksida (CO2) nampaknya pelarut hijau Cucian Kering yang paling praktikal untuk menggantikan perchloroethylene. Ia murah, banyak, secara semula jadi dan juga boleh dikitar semula dari sisa-sisa industri daripada pembuatan kimia seperti ammonia. Paling penting, pendedahan kepada karbon dioksida telah tiada kesan sampingan pada kesihatan. Kelemahan sahaja untuk Cucian Kering dengan CO2 adalah bahawa ia tidak mahu membersihkan serta perc tidak dan jentera yang diperlukan untuk menggunakannya adalah sangat mahal, oleh itu harga yang lebih tinggi lalu kepada pengguna.

Nilai murni daripada environmentalism adalah sederhana. Bahawa yang berkata, hijau Cucian terbaik dicapai sekiranya anda tidak Cucian bersih pada semua atau menghadkan penggunaan profesional Cucian Kering dengan menggunakan kit di rumah Cucian Kering untuk pakaian dengan tempat-tempat yang lebih kecil dan tanda-tanda kotor atau yang perlu untuk menjadi freshened. Profesional Cucian Kering adalah satu proses yang besar yang menggunakan banyak tenaga dan menghasilkan banyak sisa dalam bentuk serbuk sisa, keladak dan sisa kumbahan. Jika kedai Cucian Kering masih menggunakan perc (ia masih dibenarkan di kebanyakan negeri), bahan ini adalah merbahaya. Di rumah Cucian melibatkan tidak lebih daripada rahsia kedai Cucian Kering yang kering kain dan pengering anda. Terdapat bahan-bahan kimia yang berbahaya tidak terlibat dan sisa buangan tidak.
Manakala perc kekal pelarut Cucian Kering yang paling berkesan, menggunakan produk pembersihan semula jadi dan di rumah Cucian Kering hanya boleh memberi manfaat kepada kesihatan kita dan persekitaran kita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *