Cuaca sejuk sendiri penjagaan

Cuaca sejuk sendiri penjagaan

Sementara sesetengah orang suka musim panas tiada adalah sebilangan besar orang-orang yang bukan sahaja menikmati musim sejuk tetapi menikmati berada dalam aktiviti luar yang hebat semasa cuaca tersebut. Dalam cuaca yang subzero, namun ada perkara-perkara yang seseorang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa mereka sentiasa sihat dan selamat.

Kanak-kanak tua dan muda sangat terdedah kepada suhu sejuk di luar dan perlu mengambil langkah berjaga-jaga sebelum mengambil bahagian dalam sebarang aktiviti luar. Ini mungkin disebabkan oleh isu-isu suhu badan panas mereka sendiri mengekalkan dan perlu menghadkan mana-mana ini menghabiskan masa dengan selamat. Kenaikan singkat ditambah pula dengan tempat yang hangat untuk cepat panas boleh membuat peralihan sangat selamat dan dalam beberapa minit. Ini penting sebab yang lain adalah kerana mereka mungkin tidak menyedari mereka berada di zon bahaya sehingga krisis materializes.

Toleransi individu adalah merupakan faktor yang penting bagi setiap orang apabila menghabiskan masa di luar cuaca sejuk dan ini penting untuk sesiapa sahaja untuk diingati kerana ia adalah sukar untuk menilai bagaimana orang yang berurusan dengan kesan cuaca sejuk. Suhu normal badan dan jumlah lemak badan adalah faktor-faktor penting yang perlu dipertimbangkan berapa suhu luaran boleh menyebabkan masalah bagi mana-mana individu semasa menyertai aktiviti-aktiviti luaran.

Merancang untuk menghabiskan masa dalam menyediakan cara sejuk terlebih dahulu bagi jumlah masa yang anda akan berbelanja di luar. Ini bermakna sudah menutup kulit terdedah seberapa banyak yang mungkin terutamanya menumpukan kepada extremities dan kawasan-kawasan lain yang boleh menjadi sangat mudah terdedah kepada sejuk. Mengekalkan kulit yang dilindungi boleh mengurangkan peluang untuk mendapat windburn atau radang dingin terutamanya pada bahagian muka dan leher. Untuk membantu perlindungan wilayah ini satu harus mempertimbangkan memakai sebuah topi yang bukan sahaja meliputi bahagian kepala dan telinga tetapi juga meliputi sebahagian besar di leher dan muka serta. Orang-orang yang menawarkan hanya dua mata berbelah terlalu yang biasanya terbaik.

Besar di luar boleh banyak keseronokan bila-bila masa, tetapi adalah bijak untuk menyediakan percutian anda lebih baik dan kekal sebagai selamat yang mungkin. Mengambil langkah berjaga-jaga, menutup dan berpakaian bahagian dan pastikan bahawa anda diminum; ini sering terlepas pandang adalah penting sebagai langkah-langkah lain. Perkara-perkara kecil yang hanya ini boleh membuat perbezaan yang signifikan dalam tinggal cuaca sejuk sihat dan selamat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *