Cross latihan dan latihan Interval

Cross latihan dan latihan Interval

“Oh budak! Aku BENCI melakukan kardio”! anda mungkin berkata. “Saya tahu ia adalah penting untuk kehilangan bodyfat dan untuk kesihatan jantung dan paru-paru saya, tetapi ianya jadi darn membosankan.”

Baik, tarik nafas sedalam dan berehat dan mendengar apa yang saya perlu katakan. Dua cara untuk menyimpan komponen aerobik dalam atur cara anda yang menarik dan menyeronokkan: cross-latihan dan latihan interval. Mari kita lihat pada kedua-duanya.

Cross-latihan melibatkan pelaksanaan mod yang berbeza latihan sepanjang latihan anda. Sebagai contoh jika anda melakukan aerobik 30 minit, cuba memanaskan beberapa minit kemudian mengambil hati sehingga tahap tinggi (75-80% daripada kadar nadi maksima anda) selama 10 minit terakhir itu stepper. Maka dengan serta-merta pergi ke Basikal pegun dan pam keluar 10 minit. Dan akhir sekali dengan serta-merta pergi ke treadmill atau elipitical selama 10 minit sengit. Kaedah latihan adalah hebat kerana dua sebab: 1. anda tidak bosan. Tidak anda pada mesin yang cukup panjang untuk kebosanan di (plus besar) dan 2. Anda bekerja badan dengan mod yang berbeza daripada latihan yang membolehkan anda untuk keadaan badan dan membakar lebih banyak kalori dalam masa yang lebih singkat. Jika anda ingin pergi 45 minit, memecahkan mod setiap senaman ke 15 minit daripada 10 minit untuk senaman yang lebih kuat.

Latihan Interval melibatkan anda bekerja pada satu bahagian daripada peralatan, tetapi bukannya menjaga kadar jantung bertingkat seluruh masa, anda akan benar-benar mengurangkan keamatan sedikit (pemulihan aktif) untuk kerja-kerja minit atau jadi kemudian akhir tinggi kadar jantung targert anda selama 2 minit. Sebagai contoh, selepas a warmup 3-5 min, berbuat semua keluar sprint selama 2 minit, kemudian cahaya berjoging selama 1 minit, kemudian kembali kepada larian bagi 2, kembali untuk berjoging selama 1 minit. Melakukan ini selama 20-30 minit dan anda benar-benar akan rasa. Dengan ini jenis latihan anda akan sentiasa “beralih gear” seperti kereta, dan anda akan membelanjakan lebih banyak kalori dalam jumlah masa yang singkat. Dan kerana anda sentiasa “beralih gear” anda tidak akan mendapatkan Guankan dengan senaman ini, tidak akan ada masa untuk.

Beberapa perkara utama perlu diingat: Pastikan anda warmup 3-5 minit pertama dengan beberapa senaman ringan untuk memartabatkan tempeature otot, semak dan mengekalkan akhir tinggi kadar jantung sasaran anda, menggunakan monitor kadar jantung jika anda perlu, atau menggunakan ceramah kaedah ujian (meningkatkan kadar jantung di mana anda boleh menjalankan perbualan pendek), sentiasa sejuk selepas 3-5 minit untuk menghalang darah dari pengumpulan di satu kawasan. Juga anda perlu mengisi tubuh dengan karbohidrat dan protein selepas senaman terutamanya jika anda pula untuk rutin latihan berat sengit sebelum maut kardiovaskular anda. Ini akan memastikan pemulihan yang betul untuk masa depan anda melatih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *