Crestor

Crestor

Crestor adalah ubat untuk menurunkan kolesterol yang lisan. Ia mengandungi kalsium Rosuvastatin sebagai bahan aktif. Ia adalah ejen merendahkan lipid sintetik. Ia bertindak dengan menyekat penghasilan kolesterol dalam darah. Ia digunakan untuk mengurangkan tahap jumlah kolesterol dan tahap kolesterol yang tidak baik atau LDL. Tetapi ia membantu untuk meningkatkan tahap kolesterol baik atau HDL di dalam badan. Ia digunakan dalam rawatan kolesterol tinggi tahap kanak-kanak berumur 10 tahun ke atas dan dewasa. Dengan mengurangkan kolesterol yang tidak baik, ia mengurangkan risiko penyakit jantung dan pengerasan of the arteri, serangan jantung, angin ahmar dan penyakit vaskular.

Pesakit-pesakit yang alah kepada Rosuvastatin tidak perlu menggunakan ubat ini, kerana ia boleh membawa maut. Pesakit yang hamil, perancangan atau mengesyaki kehamilan tidak perlu menggunakan ubat ini sebagai ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran kanak-kanak yang belum lahir. Pesakit perlu menggunakan satu kaedah kawalan kelahiran yang berkesan semasa menggunakan Crestor. Menyusukan anak pesakit ini juga harus mengelak daripada ubat ini kerana ia boleh membahayakan bayi. Crestor diambil dengan diet yang betul, senaman dan lain-lain kaedah kawalan berat badan sebagai satu program yang lengkap untuk rawatan tahap tinggi kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit-penyakit lain kerana keadaan ini.

Pesakit perlu berbincang dengan doktor mereka tentang alahan mereka dan apa-apa ubat yang sedang diambil sebelum menggunakan Crestor sebagai ubat-ubatan yang banyak boleh membawa kepada keadaan kesihatan yang serius selepas berinteraksi dengan ubat ini. Mereka juga perlu bertanya kepada doktor mereka sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan lain semasa menggunakan Crestor. Mereka juga harus memberitahu doktor mengenai apa-apa keadaan perubatan atau mereka yang mengidap penyakit seperti penggunaan ubat ini boleh memburukkan lagi keadaan perubatan tertentu. Pesakit dengan hati atau penyakit buah pinggang perlu mengelakkan ubat ini kerana ia boleh memburukkan lagi keadaan ini.

Pesakit perlu mengelakkan makanan yang tinggi lemak dan minuman alkohol semasa menggunakan ubat ini kerana ia boleh meningkatkan tahap trigliserida dan boleh menyebabkan kerosakan hati. Jika pesakit membangunkan apa-apa sakit otot yang tidak dapat dijelaskan atau kesakitan, kelemahan otot, demam atau gejala-gejala selesema dan air kencing berwarna yang gelap semasa menggunakan ubat ini, mereka perlu menghubungi doktor, kerana ini mungkin tanda-tanda masalah buah pinggang.

Crestor dapat menghasilkan beberapa kesan sampingan yang kurang serius seperti lemah, pening, loya ringan, sembelit, cirit-birit, sakit tekak, Hidung berair atau tersumbat, sakit kepala, sakit atau terbakar semasa kencing dan sementara kesan ingatan. Mereka boleh reda dengan masa tetapi jika mana-mana daripada mereka menjadi berterusan atau kronik, pesakit harus berunding dengan doktor.

Penggunaan Crestor boleh menyebabkan kerosakan tisu otot rangka dan akhirnya kegagalan buah pinggang. Orang-orang yang lebih tua akan lebih terdedah kepada kesan-kesan sampingan ubat ini berkaitan dengan hati dan buah pinggang. Ia boleh menyebabkan masalah air kencing seperti air kencing foamy, perubahan dalam kekerapan dan jumlah air kencing dan air kencing berwarna yang gelap. Ubat ini juga boleh menyebabkan masalah hati. Jika pesakit mempunyai salah satu simptom masalah hati seperti yellowing kulit, mata kuning, air kencing yang gelap, sakit perut yang teruk, loya yang berterusan atau muntah-muntah, mereka dengan serta-merta perlu menghubungi doktor.

Ia juga boleh menyebabkan reaksi alahan seperti ruam, gatal-gatal, swelling, pening atau sukar bernafas. Pesakit juga boleh membangunkan gatal atau bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak. Lain-lain kesan sampingan yang serius dari Crestor termasuk demam atau gejala-gejala selesema, kehilangan selera makan, najis berwarna tanah liat, Jaundis, sakit dada atau bengkak di tangan atau kaki.

Banyak kajian telah menunjukkan Tempahan penggunaan Crestor boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2 pembangunan. Ia secara umumnya menjejaskan pesakit-pesakit yang lebih tua daripada umur 45 tahun tetapi kes-kes diabetes Crestor juga dilaporkan di Crestor pengguna yang lebih muda.
Untuk maklumat lanjut layari:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *