Craniosacral terapi: Memanipulasi anda otak dan saraf tunjang

Craniosacral terapi: Memanipulasi anda otak dan saraf tunjang

Kadang-kadang sentuhan yang anda perlukan. Sekurang-kurangnya, itulah apa yang penyokong terapi craniosacral percaya. Ini jenis yang agak baru urut, yang mempunyai hanya telah digunakan secara meluas dalam arus perdana alternatif selama kira-kira 30 tahun, kerja-kerja untuk mengurangkan masalah yang berkaitan dengan kesakitan dan kehilangan fungsi. Dengan mengenakan tekanan yang sangat ringan untuk menilai dan membetulkan sistem craniosacral badan: disambungkan ke otak dan saraf tunjang.

Manakala orang-orang yang mencari terapi cranisosacral kadang-kadang individu-individu yang Kurang Upaya atau ibu bapa bayi yang telah menjalani beberapa jenis trauma kelahiran, adalah juga disyorkan bagi orang-orang yang mengalami Migrain, ketegangan, kebimbangan dan lain-lain gangguan yang agak kecil. Orang-orang yang telah ia sering melaporkan pelbagai manfaat, termasuk tidur lebih baik, mobiliti yang lebih baik dan meningkatkan tenaga.

Tidak seperti banyak lain-lain rawatan alternatif, Terdapat banyak bukti anekdot yang craniosacral terapi boleh bekerja – sekurang-kurangnya dalam pesakit-pesakit yang Kurang Upaya. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit bukti saintifik untuk itu. Sama ada ia akan membantu anda untuk tidur yang lebih baik, atau membuat kolik bayi anda pergi dan berasa lebih baik, adalah masih juga untuk perbincangan.

Bagaimana terapi Craniosacral kerja?

Juga dikenali sebagai CST atau osteopati yang mempunyai tengkorak berkenaan, terapi ini Pusat sekitar urutan yang sangat ringan di kawasan craniosacral, bekerja tulang belakang dan kepala bersama-sama untuk membaikkan jajaran tulang, membenarkan cecair tulang belakang kepada aliran yang tidak terhad, dan mengurangkan kesakitan. Seperti terapi alternatif yang banyak ia tuntutan untuk membantu badan pulih dengan sendirinya, dan mengatakan bahawa dengan melakukan supaya ia boleh meningkatkan kebolehan kita untuk melawan penyakit dan membantu merawat pelbagai masalah yang berkaitan dengan pucuk atau sakit.

Walaupun mempunyai seseorang bermain-main dengan otak dan saraf tunjang anda mungkin berbunyi agak dicey, urut adalah sebenarnya benar-benar tidak invasif dan agak santai, melibatkan seorang pengamal osteopati tengkorak yang perlahan-lahan memanipulasi tengkorak anda semasa anda berada di atas meja urut dan cuba untuk tidak memikirkan Frankenstein.

Ia semua bermula berkat seorang Dr William G. Sutherland, yang percaya bahawa tulang tengkorak telah bertapak, dan bahawa dengan perlahan-lahan bergerak mereka dan menyentuh membran, otot dan tisu-tisu yang mengelilingi otak dan saraf tunjang, fungsi-fungsi anggota badan yang lain boleh menjadi tetap, dipertingkatkan dan diperbaiki.

Mengikut urutan satu laman web, “apabila tersumbat berlaku dalam cecair saraf tunjang, kira-kira yang inharmonious di dalam badan boleh berlaku, mengakibatkan otot dan ketegangan sendi, gangguan emosi dan operasi tidak wajar organ-organ badan dan sistem saraf pusat”.

Sutherland meninggal dunia pada tahun 1954, tetapi beliau mula mengajar idea-idea beliau dalam tahun 1930-an, dan ditubuhkan Sutherland tengkorak pengajaran asas setahun sebelum kematiannya. Kerja-kerja beliau ini dilakukan lagi oleh John Upledger Adakah, yang telah pun ditubuhkan Institut sendiri yang dikenali sebagai Institut Upledger.

Sejak maka kaedah beliau telah telah berkembang, dan manakala beberapa treatises akademik yang besar telah diterbitkan meluaskan kebaikan teknik ini, orang lain telah mendakwa bahawa terdapat sedikit bukti saintifik untuk mereka.

Salah satu sebab yang mungkin berlaku adalah kerana pelbagai spektrum penyakit tuntutan craniosacral terapi dapat merawat. Mereka termasuk segala-galanya dari Keletihan kronik untuk kolik untuk skoliosis, dan juga termasuk autisme, pembelajaran post-traumatic gangguan tekanan dan kesukaran.

Manfaat kepada bayi

Terapi yang craniosacral lama telah dilihat sebagai satu cara untuk melegakan masalah-masalah yang kecil dalam bayi yang baru lahir dan bayi. Ia difikirkan bahawa semasa penghantaran kepala dan otot berhampiran kepala mungkin akan trauma, terutamanya jika berlaku kelahiran yang aided menggunakan forsep atau ventouse sedutan.

Walaupun terdapat tiada bukti bahawa CST boleh membantu, tiada kesan buruk dilaporkan dan majoriti bayi – dan ibu-bapa mereka – mencari seluruh urusan yang menenangkan, pengalaman yang menyenangkan.

Sebab-sebab ibu bapa mengambil bayi-bayi mereka kepada ahli terapi craniosacral termasuk:
Sistem pencernaan/kolik
Masalah tidur
Masalah pemakanan
Ketidakupayaan untuk menyusukan dengan betul
Menangis lebihan
Bentuk kepala yang asimetri

Sila ambil perhatian bahawa jika anda memutuskan untuk membawa bayi anda ke ahli terapi craniosacral yo boleh mendapatkan bantuan daripada syarikat insurans anda membayar untuknya, jadi Dapatkan rujukan sebelum anda pergi.

Membantu orang Kurang Upaya

CST juga boleh manfaat untuk orang yang mengalami masalah kesihatan yang teruk, seperti kecederaan saraf tunjang akibat kemalangan, Celebral Palsi dan syarat-syarat lain. Manakala penyokong itu sebagai alat penyembuhan tidak mendakwa bahawa ia boleh menyembuhkan masalah, mereka berharap bahawa teknik invasif kurang boleh membantu pesakit-pesakit yang membangunkan sistem saraf untuk melindungi diri mereka daripada meruncing keadaan atau penyakit lain secara umum dan otot mereka sendiri.

Menurut ahli terapi craniosacral yang telah bekerja dengan orang dewasa yang mempunyai Celebral Palsi sejak lima tahun yang lepas: “banyak berharap untuk sesi CST mereka untuk melegakan fascia yang ketat dan berpintal yang impedes cecair saraf tunjang yang serebral dari beredar dengan mudah. Banyak melaporkan kurang sakit kepala dan backaches, kurang tekanan dan mobiliti yang lebih banyak. Ini sering menjadikan terdapat perbezaan yang signifikan dalam kualiti hidup seseorang yang Kurang Upaya.”

Manakala insurans mungkin tidak akan melindungi CST untuk merawat CP, jika keadaan adalah disebabkan oleh kemalangan pada kelahiran, anda membayar dividen mungkin mampu untuk menutupnya.

Saintifik atau bodoh?

CST dikenali sebagai rawatan yang lembut lagi berkuasa yang mempunyai kesan-kesan positif bagi orang-orang yang banyak. Walaupun ia tidak boleh bekerja untuk semua orang – dan sementara ia tidak membuat tuntutan supaya dapat menyembuhkan segala-galanya – hakikat bahawa ia adalah tidak invasif dengan tiada kesan negatif bermakna ramai yang bersedia untuk memberikan satu pergi.

Sebelum anda memecahkan ke dalam baki bank anda, Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa terapi ini – seperti kebanyakan rawatan alternatif dan/atau pelengkap – mempunyai pengkritik. “Saya tidak percaya bahawa terapi craniosacral mempunyai nilai terapeutik yang mana-mana. Teori asas dalam adalah palsu kerana tulang tengkorak menggabungkan menjelang akhir remaja dan penyelidikan tidak pernah menunjukkan bahawa manipulasi secara manual boleh menggerakkan tulang tengkorak individu,”menulis Dr Stephen Barrett MD di laman web beliau Quackwatch.

“Dan saya percaya bahawa ‘irama dalam sistem craniosacral boleh dirasai dengan jelas sebagai irama dalam sistem kardiovaskular dan pernafasan,’ seperti yang didakwa oleh risalah Upledger Institut yang lain. Otak pulsate, tetapi ini adalah semata-mata berkaitan dengan sistem kardiovaskular, dan tiada hubungan di antara pulsation otak dan Kesihatan telah membuktikan.

Seperti biasa, anda menjadi hakim…

Maklumat dalam artikel ini tidak bertujuan untuk menggantikan perubatan kepakaran dan nasihat daripada penyedia jagaan kesihatan anda. Kami menggalakkan anda untuk membincangkan keputusan mana-mana rawatan atau penjagaan penyedia penjagaan kesihatan yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *