CPA Tips untuk menembak merupakan Perancang Kewangan

CPA Tips untuk menembak merupakan Perancang Kewangan

Weary membayar $5,000, $10,000 atau $20,000 setiap tahun ibarat nasihat daripada perancang kewangan atau penasihat pelaburan?

Anda harus mempertimbangkan menggunakan pendekatan do-it-yourself untuk perancangan kewangan. Dengan mengikuti beberapa langkah, anda sebenarnya boleh merancang dan mengurus kewangan peribadi anda sendiri. Dan selagi anda berfikir dan berhati-hati, kerja yang anda lakukan akan mengalahkan prestasi kira-kira 99% daripada perancang kewangan dan penasihat pelaburan yang berdaftar.

Serius, menembak perancang kewangan anda adalah lebih mudah daripada anda berfikir. Anda hanya perlu ikut langkah-langkah lima:

Langkah #1: Belajar untuk melabur secara pasif menggunakan dana Indeks

Langkah pertama dalam menembak perancang kewangan atau penasihat pelaburan yang anda belajar bagaimana dan mengapa pelaburan pasif kerja–dan kemudian melakukan menggunakan pelaburan pasif sebagai asas bangunan kekayaan anda.

Jika anda tidak menggunakan perancang kewangan atau penasihat pelaburan yang memilih pelaburan anda atau membuat cadangan-cadangan pelaburan, anda perlu datang dengan pelaburan anda. Dan pelaburan pasif menyediakan cara yang mudah, mudah untuk melakukannya hanya.

Secara ringkas, dengan pelaburan dana indeks yang pasif, anda tidak cuba untuk memilih pelaburan mengalahkan pasaran. Sebaliknya, anda membeli semua pelaburan boleh didapati. Dan, perkara yang pelik, anda sebenarnya yang lebih baik menggunakan pelaburan pasif kerana kos membuat pilihan pelaburan adalah kurang dari yuran untuk caj perancang kewangan.

Anda boleh memulakan penyelidikan anda dalam pelaburan pasif dengan membaca tentang dana Indeks di laman-laman web pelaburan yang pelbagai. Tapi anda benar-benar harus juga membaca dua buah buku, The berjalan rawak panduan untuk melabur oleh Burton G. Malkiel, seorang Profesor kewangan di Princeton dan The Little Book daripada akal pelaburan oleh John Bogle, pengasas powerhouse mutual fund, Kumpulan Vanguard.

Langkah #2: Mendapatkan serius tentang simpanan persaraan

Selepas anda mempelajari bagaimana pasif melabur kerja–dan mengapa anda akan sentiasa menggunakan dana Indeks jika anda mempunyai pilihan–anda perlu mendapatkan serius tentang simpanan persaraan anda.

Secara khususnya, jika majikan anda menyediakan 401 (k) atau sama dengan persaraan pilihan, menyertai. Sekurang-kurangnya, anda ingin untuk mengambil bahagian pada paras yang bermakna anda akan mendapat apa-apa “sepadan wang percuma” majikan menyediakan. Dan jika anda boleh menyimpan lebih banyak wang, lebih baik.

Jika anda bekerja PD suatu tempat di mana majikan anda tidak menyediakan sesuatu seperti yang 401 (k), anda perlu menggunakan (dan sebaik-baiknya memaksimumkan sumbangan kepada) akaun persaraan individu.

Hampir selalu, orang-orang yang menggunakan 401 (k) s dan akaun persaraan individu untuk melabur dalam beberapa dana Indeks kecil membina kekayaan jauh lebih cepat dan kurang risiko berbanding orang-orang yang menggunakan perancang kewangan.

Langkah #3: Main Worst-case senario kewangan anda

Berikut adalah langkah ketiga yang anda perlu. Rebutlah pensil dan tuala wanita daripada kertas dan Senaraikan senario kes terburuk kewangan keluarga anda. Anda perlu untuk mempertimbangkan kemungkinan seperti “kehilangan pendapatan akibat kematian ibu bapa bekerja,” “bencana masalah perubatan,” “hilang upaya yang-gaji,” dan sebagainya.

Ke tahap di mana ia adalah praktikal, anda mahu untuk membeli insurans yang murah untuk mengurangkan risiko bawah senario tersebut. Sebagai contoh, anda ingin membeli insurans hayat jangka boleh diperbaharui yang murah untuk gaji keluarga anda-earner(s). Anda ingin membeli insurans perubatan utama bagi ahli-ahli keluarga. Dan, jika boleh, anda mahu memperoleh kecacatan jangka panjang untuk breadwinner(s) keluarga.

Murah insurans–ejen insurans yang sering tidak mahu menjual–menyediakan cara yang berkesan untuk mengurangkan risiko kewangan terbesar anda.

Langkah #4: Menjaga kewangan mudah

Pantas langkah keempat: kerja-kerja untuk menjaga hal-ehwal kewangan anda mudah. Jangan meletakkan wang ke dalam pelaburan yang rumit. Jangan membeli produk-produk kewangan yang kompleks. Jangan biarkan anda kewangan yang mendapat disorganized.

Kerumitan tidak menjimatkan wang anda. Wang kos kerumitan. Selain itu, Kompleks yang membawa kepada kesilapan.

Langkah #5: Pastikan anda akan membayar pinjaman perumahan anda sebelum bersara

Petua kelima akhir atau langkah: Pastikan anda mempunyai pinjaman perumahan anda tidak dibayar sepenuhnya sebelum anda bersara–dan sebaik-baiknya dan sebelum anda bersara.

Berkaitan dengan titik ini, sekiranya anda menerima durian runtuh–mungkin satu warisan atau bonus yang agak besar dari majikan–gunakan sebahagian hasil selepas cukai untuk mempercepatkan membayar gadai janji anda turun.

Membayar balik pinjaman perumahan anda sebelum persaraan perlu bermaksud bahawa anda berada dalam keadaan yang baik untuk bersara apabila tiba masanya. Dan “squirreling jauhnya” sebahagian dari pemulihan keadaan apa-apa untuk membayar gadai janji lebih cepat turun akan bermakna bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada apa-apa pemulihan keadaan besar yang anda terima digunakan untuk kekayaan-bangunan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *