Contoh pelaksanaan Kaizen bagi orang baru

Contoh pelaksanaan Kaizen bagi orang baru

Kaizen yang semua tentang penambahbaikan yang berterusan telah diketahui telah wujud selepas Perang Dunia Kedua. Hari ini, ia digunakan untuk memperbaiki pelbagai jenis proses-proses yang terlibat dalam bidang Kejuruteraan, pengeluaran, pengurusan dan proses-proses sokongan lain dalam perniagaan. Ini juga digunakan di pusat-pusat penjagaan kesihatan, kaunseling hidup, perbankan, kerajaan dan juga psikoterapi. Sekarang, jika anda akan menggunakan ini dalam perniagaan anda tetapi anda agak takut untuk bermula oleh kerana kritikan yang anda mungkin pernah mendengar tentang hal itu, fikir ini sebagai aktiviti-aktiviti yang anda boleh lakukan supaya anda boleh terus meningkatkan fungsi-fungsi mereka. Semua orang harus benar-benar terlibat di sini bermula dari CEO sehingga ke peringkat yang terendah pekerja. Kaizen mempunyai skop yang besar kerana ia kini merangkumi proses-proses yang merentasi batas Pertubuhan ke dalam rantaian bekalan itu sendiri. Ini mungkin termasuk logistik dan aktiviti-aktiviti pembelian. Dalam usaha anda untuk memahami ini juga, anda mungkin perlu contoh pelaksanaan kaizen.

Melaksanakan pendekatan kaizen, apa yang anda perlukan adalah sebuah pasukan yang pesat yang telah selaras dengan penggunaan sistem tanpa lemak. Biasanya, orang-orang dalam Kumpulan ini perlu menjalani beberapa latihan supaya anda boleh mula memudahkan kaedah kaizen dalam organisasi anda. Kaizen adalah sebenarnya suatu aktiviti yang anda perlu lakukan setiap hari dan apa yang perlu anda lakukan di sini adalah untuk menyediakan suatu maksud yang perlu melangkaui penambahbaikan. Apabila dilaksanakan dengan betul, Kaizen akan membolehkan anda untuk humanize di tempat kerja serta menghapuskan semua proses-proses yang memerlukan banyak kerja-kerja daripada pekerja-pekerja anda yang boleh tentang aktiviti-aktiviti mental dan fizikal. Kaizen juga akan mengajar orang bagaimana mereka boleh menjalankan tugas dengan cara yang cepat melalui ujikaji. Apa yang mereka perlu untuk memohon di sini adalah satu kaedah saintifik yang akan membantu mereka belajar untuk menghapuskan bahan buangan dalam proses.

Dalam contoh ini pelaksanaan kaizen, anda akan perlu untuk mengetahui kitaran kaizen. Ini akan memulakan dengan proses penyelarasan operasi. Kemudian, anda akan perlu untuk mengukur operasi tertentu. Ini bermakna bahawa anda perlu memberi masa kitaran serta jumlah proses dalam inventori. Kemudian, anda akan perlu mengira ukuran terhadap matlamat atau keperluan yang anda berkata anda bertujuan untuk penambahbaikan. Langkah yang keempat adalah untuk mewujudkan beberapa idea-idea supaya anda dapat memenuhi keperluan dan meningkatkan produktiviti juga. Ini akan kemudian membawa anda ke dalam operasi baru dan lebih baik dalam perniagaan anda.

Apabila anda melaksanakan pendekatan kaizen, anda harus akan bahawa perlu ada pakar di kemudahan supaya pasukan pekerja akan dapat melaksanakan tugas mereka juga terutamanya dengan penggunaan kaizen. Pastikan bahawa terdapat satu proses yang terpilih yang fokus apabila anda berurusan dengan kaizen dan pakar-pakar yang perlu menyediakan laporan yang akan memberikan butir-butir mengenai fasilitasi acara sebenar kaizen dalam organisasi. Anda boleh mempunyai pasukan seberapa banyak yang anda mahu yang akan meliputi pelbagai sasaran proses di perniagaan anda tetapi pastikan bahawa rancangan kaizen telah dimaklumkan kepada kakitangan kawasan menjaga pasukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *