Contoh-contoh Kpi Pengurusan Hotel yang boleh anda gunakan

Contoh-contoh Kpi Pengurusan Hotel yang boleh anda gunakan

Terdapat beribu-ribu penunjuk perniagaan hospitaliti yang boleh anda gunakan sekarang. Petunjuk ini akan dikenali sebagai pengurusan hotel KPI. Apabila anda mempunyai KPI yang berkesan untuk perniagaan hotel anda, ini membuang tekaan apabila ia datang untuk urusan perniagaan hotel. Apakah ini adalah bahawa ia menyemak prestasi perniagaan anda melalui nombor-nombor atau angka supaya Pengurus akan dapat menggunakan data yang mengatakan apa yang benar-benar Ramadhan di dalam hotel ini. Sebelum anda mendapatkan sekitar dan penyelidikan tentang pengurusan hotel KPI, anda perlu tahu perbezaan di antara yang dan hotel KRIs. Kedua-dua sering berbanding dengan satu sama lain tetapi mereka agak pelbagai. Hotel KRIs tidak fokus pada sisi baik prestasi Syarikat; Sebaliknya, anda akan mendapatkan data mengenai tahap risiko aktiviti hotel anda. Justeru itu, mereka juga adalah amat berguna apabila ia datang untuk mengesan Kesihatan perniagaan anda.

Sekarang, apabila pihak pengurusan hotel KPI terbaik untuk perniagaan anda, anda harus tidak hanya menumpukan pada seluruh organisasi kerana ia akan menjadi sangat sukar untuk berbuat demikian. Anda perlu membahagikan KPIs dalam Kumpulan yang berbeza atau klasifikasi supaya ia akan menjadi lebih mudah bagi anda untuk mengesan mereka. Antara jenis-jenis KPI yang anda boleh menggunakan adalah KPI bagi kecekapan Meja penerimaan tetamu atau Penyambut, pengemasan, dapur, jualan, Restoran, Kedai, penyelenggaraan dan pembelian antara lain.

Hotel-hotel yang banyak pada masa kini menawarkan perkhidmatan pembersihan untuk pelanggan-pelanggan mereka. Jika di hotel anda menguruskan menyediakan apa-apa untuk tetamu anda, ia adalah penting bahawa anda terus menjejaki anak prestasinya. Ini adalah kerana banyak pelanggan yang teliti apabila ia datang kepada kebersihan persekitaran mereka terutamanya bilik mereka. Mereka akan bercuti jadi mereka mengharapkan diri dimanjakan dan tidak bertanggungjawab ke atas tugas pembersihan bilik mereka. Anda boleh mengukur kecekapan Perkhidmatan pembersihan anda melalui KPI seperti Bilangan kakitangan yang tersedia untuk pembersihan, maklum balas pelanggan berdasarkan Perkhidmatan pembersihan yang mereka pelajari dan jumlah masa yang diperlukan untuk pembersihan antaranya.

Sudah tentu, anda tidak boleh menafikan hakikat bahawa ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui bagaimana perniagaan anda menjawab apabila ia datang kepada Jabatan jualan. Aliran tunai adalah sangat penting terutamanya dalam perniagaan jenis ini. Penunjuk perniagaan hospitaliti anda berbeza mengikut usaha jualan yang berbeza yang anda meletakkan keluar di sini. Sebagai contoh, jika anda mempunyai laman web, anda boleh menyemak bilangan atau peratusan daripada pertanyaan yang telah bertukar kepada jualan. Anda juga boleh menggunakan KPI yang akan memberitahu anda tentang jumlah jualan setiap Ketua Restoran anda atau bar anda. Anda juga boleh mengukur untung kasar atas jualan, kadar pusing ganti saham tersebut, kos penyimpanan stok dan nilai saham.

Selain daripada kewangan dan jualan pelanggan, ia adalah penting bahawa anda akan menyedari bagaimana pekerja-pekerja anda melaksanakan. Sentiasa memastikan bahawa anda mempunyai satu set pengurusan hotel baik KPI yang akan membantu anda memantau tingkah laku, profesionalisme dan demeanor pekerja anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *