Comfrey daun membantu mereka dengan cirit-birit

Comfrey daun membantu mereka dengan cirit-birit

Walaupun kebanyakan teh dibuat hanya berasaskan daun herba, teh hijau Jasmine adalah berbeza. Ia dibuat dengan menambah bunga Melur untuk teh. Ditanam secara meluas untuk bunga-bunga yang indah, jasmine adalah mana-mana lebih daripada 200 spesis dengan harum bunga putih, kuning atau merah.

Pokok Melur telah dibawa ke China dari Persia kadang-kadang dalam iklan abad ketiga tetapi tidak pernah menjadi popular ada sehingga kira-kira 1000 tahun yang lalu. Yin Hao dianggap teh jasmine yang unggul. Versi lain yang popular ialah Xiang Pian, naga Phoenix Pearl dan Mo Li Hua Cha, kedua itu mungkin teh wangi paling popular di seluruh dunia.

Untuk membuat teh hijau jasmine, mereka mula dengan teh hijau Cina bagi tempat. Dua orang-orang yang popular adalah pouching dan oolong dan beberapa mulakan dengan teh hitam yang asas. Daun teh yang diambil dan diproses bulan April dan Mei. Kemudian mereka sentiasa kering sehingga bunga-bunga Melur mekar di lewat Ogos dan September.

Bunga akan berkumpul apabila terbuka sepenuhnya, sama ada pada tengah malam atau awal pagi. Kemudian mereka ditempatkan dengan teh supaya bau bunga boleh diserap lebih empat jam yang akan datang. Bunga-bunga kemudian dialih keluar. Ini akan diulang antara dua hingga tujuh kali lebih satu bulan pemprosesan sebelum teh sedia untuk dijual. Penggredan teh ditentukan oleh scentings berapa banyak teh telah mendapat lebih sebulan. Rendah gred adalah 2-3 scentings. Gred yang lebih tinggi akan menggunakan scentings tujuh bulan.

Kebanyakan teh hijau dengan jasmine mengandungi sejumlah besar polyphenols, bahan-bahan berasaskan tumbuh-tumbuhan yang telah terbukti mempunyai anti-kanser, antivirus, dan sifat-sifat antioksidan. Ini membantu mencegah kanser tertentu dan melambatkan penuaan dengan menghapuskan radikal bebas. Jasmine adalah baik untuk mencegah kencing manis dan mengurangkan tekanan darah tinggi. Ia dipercayai untuk mencegah angin ahmar, serangan jantung, kaedah temubual dan sklerosis arteri.

Faedah kesihatan teh Jasmine yang lain termasuk keupayaan untuk mengurangkan risiko darah beku, mencegah selesema dan Alergi, mengurangkan gula dalam darah, mengekalkan keseimbangan cecair, meningkatkan sistem imun dan menyediakan penjagaan mulut dan fluorida yang membantu melindungi daripada rongga dan mencegah kerosakan gigi. Salah satu manfaat kesihatan teh jasmine adalah untuk memperbaiki keadaan intestine menyekat kemajuan dan pertumbuhan bakteria dan pengukuhan bakteria baik.

Teh Jasmine juga melawan keracunan makanan, termasuk disenteri, taun dan piccoli yang menyebabkan ulser gastrik. Gargling dengan teh hijau jasmine adalah salah satu cara terbaik untuk melindungi diri daripada virus influenza kerana teh mengandungi bahan-bahan yang ciri-ciri anti-virus.

Jasmine juga digunakan sebagai anti-depressant untuk herba, membantu dengan kemurungan selepas bersalin dan menopaus masalah antara perkara-perkara lain. Ia dikatakan juga meningkatkan perasaan romantis. Teh ini juga berfungsi seperti teh raspberry daun dengan membantu kelahiran anak dan dengan pengeluaran susu. Ia boleh melegakan otot dan sendi kesakitan, termasuk sakit belakang yang kronik.

Kajian terkini menunjukkan bahawa minum teh jasmine boleh melawan lemak. Orang-orang yang dimakan teh dengan teh hijau cabutan dalam tempoh tiga bulan yang kehilangan lemak lebih banyak daripada orang-orang yang mengamalkan teh oolong biasa. Ia seolah-olah bahan-bahan yang ditemui dalam teh jasmine, dikenali sebagai catechins, mencetuskan kehilangan berat badan dengan mengurangkan lemak badan dan merangsang badan untuk membakar kalori.

Untuk menyediakan secawan teh, hanya ke kira-kira satu setengah sudu teh teh dalam air dari 170ºF untuk 190ºF selama dua minit. Anda boleh mengulangi steeping sehingga dua kali. Anda harus mengambil sekurang-kurangnya empat cawan sehari. Teh ini dihidangkan dengan makanan yang amat berperisa atau berkhidmat semata-mata. Ia adalah baik dengan kari, ayam dan ikan, dan hidangan vegetarian. Teh hijau jasmine kualiti yang baik akan bekerjasama dengan cantik dengan buah-buahan dan bunga salad, atau pencuci mulut yang dibuat dengan bunga, atau keju lembut dengan bunga tekap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *