Cloud Computing – trend Global

Cloud Computing – trend Global

Sejak beberapa tahun yang lepas, awan pengkomputeran telah menjadi salah satu yang paling menjanjikan penyelesaian. Janji cukup jelas, pengurangan perbelanjaan operasi dengan memaksimumkan penggunaan dan infrastruktur IT Pengkomputeran awan. Kadar penggunaan yang pergi dari satu angka ke 60-70% adalah tidak biasa menggunakan penyelesaian awan yang direka bentuk dengan teliti.

Untuk mencapai matlamat tersebut, apa akan pengalaman dan pola-pola yang timbul daripada penggunaan awal awan pengkomputeran? Penggunaan boleh Pengkomputeran awan yang dibincangkan dari pelbagai perspektif. Begitu juga untuk membincangkan trend baru muncul, ia membuatkan rasa untuk mengekalkan tahap yang sama untuk perbincangan.

Klien vs virtualisasi sisi pelayan: pertumbuhan pengkomputeran pada pelayan awan telah menjadi 1000% yang menakjubkan sejak setahun yang buat. Di sisi lain, desktop virtualisasi nampaknya agak diabaikan. Ini masuk akal sempurna kerana infrastruktur sisi pelayan kekal stabil dan berat atas pelaburan.

Teras vs bebas-teras aplikasi: Permohonan-permohonan yang akan berpindah ke cloud computing di gelombang pertama adalah aplikasi bukan teras. Tidak bahawa aplikasi teras tidak boleh atau tidak akan dihoskan dalam persekitaran maya, ia adalah di mana anda bermula dengan awan pengkomputeran. Kebanyakan organisasi adalah bermula dengan aplikasi teras pertama. Sekali mereka melihat nilai dan menjadi yakin awan, pengkomputeran, teras walaupun permohonan mendapatkan dipindahkan ke awan sebagai kebimbangan seperti Keselamatan, privasi dan Tadbir Urus dapat diselesaikan di awal juruterbang.

Peribadi vs awam awan: Apakah jenis-jenis awan satu patut Pilih? Ini adalah satu keputusan yang agak kompleks berbanding dengan dua yang terdahulu. Terdapat banyak faktor yang memainkan sebahagian, teras vs permohonan bukan teras, kebimbangan keselamatan & privasi untuk permohonan ini, isu-isu tadbir urus, saiz organisasi, pertumbuhan Syarikat (dan begitu menyokong ia infrastruktur). Ia telah diperhatikan bahawa banyak syarikat akan mengguna pakai pendekatan hibrid. Pendekatan hibrid yang pasti memberikan banyak lebih banyak fleksibiliti untuk organisasi. Secara amnya, syarikat-syarikat yang lebih kecil saiz cenderung bersandar lebih ke arah awan awam kerana ianya memberi mereka penyelesaian perbelanjaan modal yang rendah dengan pilihan untuk berkembang pesat. Syarikat-syarikat yang sensitif terhadap keselamatan dan privasi cenderung mengamalkan peribadi awan.

Pendekatan ke arah awan Angkat: ia telah diperhatikan bahawa pendekatan ke arah mengamalkan awan tidak piecemeal. Organisasi tidak dapat melihat satu projek dan cuba untuk mengoptimumkan ia. Dengan mengambil pendekatan bahawa, kos operasi projek itu mungkin menjadi lebih rendah tetapi kos keseluruhan organisasi akan menjadi lebih tinggi. Ia adalah penting bahawa satu terlihat pada portfolio projek organisasi melaksanakan sebagai satu program yang menyeluruh dari perspektif enablement awan dan kemudian pemacu rancangan pelaksanaan dari situ.

Perubahan dalam Jabatan IT: semua pilihan ini, pendekatan yang berbeza sudah tentu akan mengubah Jabatan IT. Jabatan IT akan menjadi lebih berat pada kemahiran perancangan strategik, analisis Perniagaan, pengurusan projek dan jaminan kualiti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *