Clenbuterol – Adakah ia selamat?

Clenbuterol – Adakah ia selamat?

Anda sering mendengar/membaca tentang bintang-bintang Hollywood dan selebriti yang kehilangan berat badan, clenbuterol mengambil ubat penurunan berat badan baru yang benar-benar larut lemak, dan sering anda orang ikut bintang kegemaran anda dan selebriti. Walau bagaimanapun, luangkan masa untuk belajar tentang ubat-ubatan yang anda ingin masukkan ke dalam tubuh anda.

Sering disalah anggap bagi steroid yang kerana penggunaannya yang haram dalam olahraga, clenbuterol adalah sebenarnya ubat yang dimaksudkan lebih untuk haiwan daripada kegunaan manusia. Ia adalah ubat untuk Kuda. Manusia digunakan, clenbuterol sering ditetapkan kepada orang-orang yang mengalami gangguan seperti, decongestant dan bronchodilator pernafasan. Sering digunakan sebagai bronchodilator yang, clenbuterol membantu memudahkan pernafasan bagi orang-orang yang mengidap penyakit pernafasan kronik seperti asma. Clenbuterol adalah paling biasa didapati dalam bentuk garam sebagai Clenbuterol hydrochloride.

Clenbuterol sering dipromosikan bagi faedahnya jisim lean otot antara ahli bina badan. Ia sering digunakan sebagai ubat kehilangan berat badan dan sering diiklankan sebagai ubat-ubatan yang selamat di pelbagai negara, tetapi dokumen pentadbiran dadah dan makanan Amerika Syarikat yang tidak menyokong clenbuterol sebagai dadah kehilangan berat badan. Agensi juga tidak menyokong penggunaan clenbuterol antara pembina badan, dan jocks lain.

Clenbuterol adalah diharamkan oleh US FDA pada tahun 1991, didapati untuk membantu menambah berat badan tambahan dan otot di Papar haiwan, dan kes-kes kesan sampingan telah dilaporkan dalam orang-orang yang telah dimakan daging dicemari clenbuterol; orang yang menunjukkan fungsi jantung dan paru-paru terjejas. Walau bagaimanapun, US FDA Diluluskan clenbuterol untuk rawatan kuda-kuda yang menderita dengan paru-paru pada tahun 1998. Tapi, kuda yang menerima ubat boleh tidak kemudian disembelih untuk makanan.

Namun, Pusat kawalan penyakit, pada tahun 2005, melaporkan kes-kes tertentu 26 orang-orang yang dimasukkan ke telah Hospital kardiovaskular kesan sampingan, seperti perlumbaan satu rentak dan berdebar-debar, rasa loya dan dada sakit, dilaporkan mengambil heroin. Walau bagaimanapun, tindak balas ini adalah untypical, kerana heroin menekan sistem saraf. Jadi, apabila pesakit telah diuji, clenbuterol telah didapati dalam air kencing mereka. Dapatan kajian mencadangkan bahawa heroin yang mungkin telah telah dicampur dengan barangan.

Pada September 2006, lebih daripada 330 orang di Shanghai dilaporkan telah diracuni oleh makan babi yang dicemari oleh clenbuterol yang telah diberi makan kepada haiwan-haiwan untuk memastikan mereka daging tanpa lemak.

Malah, FDA menganggap clenbuterol sebagai racun, dan telah diharamkan clenbuterol untuk semua kegunaan off-label. Pada musim gugur, 2006, clenbuterol bukanlah bahan daripada mana-mana ubat-ubatan terapeutik yang diluluskan oleh US FDA. Produk pelabelan untuk clenbuterol sangat jelas menyatakan: “untuk kegunaan di kuda-kuda yang tidak dimaksudkan untuk makanan.” Jabatan Pertanian Amerika dan FDA memantau penggunaan bahan-bahan haiwan yang haram.

Clenbuterol juga telah diharamkan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. Oleh itu, melainkan jika anda Kuda dengan paru-paru bum, clenbuterol adalah haram. Kera besbol Liga utama bekas, Jason Grimsley mengakui bahawa dia menggunakan clenbuterol. Pemain Tenis Mariano Puerta sekali adalah penalized bagi penggunaan clenbuterol. Ahli gusti Australia Mitchil Mann juga telah digantung untuk ujian positif untuk clenbuterol.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *