Ciri-ciri yang baru dalam Joomla 2.5

Ciri-ciri yang baru dalam Joomla 2.5

Gunakan satu klik peningkatan dalam Joomla untuk memindahkan dari 1.7 ke 2.5. Kebanyakan sambungan yang menjalankan 1.7 harus dijalankan pada 2.5 juga.

Fungsi carian baru

Fungsi carian bahasa asli yang baru dengan dilengkapkan secara automatik dan berpunca (menggunakan akar perkataan yang dimasukkan untuk mencari padanan) adalah lebih cepat dan lebih berketerampilan.

Sokongan bagi pangkalan data lain

Joomla telah ditulis semula supaya pemandu-pemandu yang berbeza boleh ditulis bagi versi yang berbeza daripada pangkalan data SQL. Pada masa ini, pemandu yang wujud untuk MySQL dan MS SQL.

Pemberitahuan Kemaskini Joomla

Pada log masuk, sila lihat jika Joomla adalah lapuk dan pergi ke satu klik Kemaskini untuk Joomla.

Pangkalan data versi menetapkan butang

Butang untuk semak jika pangkalan data adalah rekabentuk dengan perubahan skima pangkalan data ditambah semasa naik taraf dan untuk menetapkan jika diperlukan.

CAPTCHA di teras

Teras mempunyai satu plug-in untuk menggunakan reCAPTCHA. Mendaftar dengan reCAPTCHA dan masukkan kunci anda untuk mengaktifkan CAPTCHA pada pendaftaran pengguna baru.

Menu baru yang menghubungkan dengan modul

Jika ada sebarang modul yang berkaitan dengan menu, ada link ditunjukkan dalam Menu Manager yang akan membawa pemaju Joomla ke pemaju Joomla boleh mencipta satu modul yang baru.

Menggunakan ‘Imej’ dan ‘URL’ bidang untuk membuat susun atur standard yang mudah

Menggunakan ‘imej’ yang sedia ada dan bidang ‘URL’ dalam artikel untuk menyediakan Standard susun atur yang mudah untuk blog, laporan berita, dan lain-lain. Selepas mengaktifkan ciri tersebut, tentukan imej bagi pengenalan dan imej untuk artikel penuh, serta tiga pautan.

Pentadbir pemberitahuan mengenai pendaftaran pengguna baru

Pilih sama ada pentadbir mendapat mesej baru apabila pengguna mencipta akaun.

Nota kandungan Menu

Tambah Nota kepada butiran menu untuk berkata, mengenal pasti menu item, menjelaskan bagaimana ia digunakan, atau mengapa ia adalah menyediakan cara yang ia adalah.

Penapis tersuai teks

Teks penapisan telah berpindah ke ‘Global konfigurasi’. Joomla 2.5, joomla pemaju boleh mencipta blacklists adat. Kandungan untuk artikel ini adalah dari blog Andrea Tarr pada community.joomla.org/blogs/community/1533-new-features-in-joomla-25.html

Penapisan mengikut Kategori

Dalam Joomla 2.5, memilih kategori Pengurus artikel akan termasuk dalam subkategori, ke kedalaman Joomla pengaturcara boleh memilih. Jika joomla programmer mahukan hanya satu kategori, pemaju Joomla boleh memilih tahap 1.

Pengurus bagi bahasa menindih

Membuat perubahan-perubahan dalam backend biasa daripada Joomla. Mencari teks yang pemaju Joomla boleh melihat dan mendapatkan senarai kekunci Bahasa dan teks untuk memilih. Tukar apa yang diperlukan dan simpan.

Nota-Nota pengguna

Lampirkan Nota untuk memperuntukkan tarikh kepada pengguna. Ini boleh digunakan untuk mengatakan, tarikh untuk menyemak pengguna atau tarikh pengaturcara Joomla mengkaji pengguna. Joomla yang pemaju boleh merancang untuk mempunyai beberapa Nota setiap pengguna dan Nota-Nota boleh berada dalam kategori yang berbeza.

Fleksibel Newsfeed perintah

Berbalik susunan barang-barang makanan. Paparan pertama yang terkini atau yang pertama yang tertua.

Imej pilihan untuk halaman luar talian

Dengan ciri-ciri ini dalam Joomla 2.5, imej tidak dipaparkan secara lalai apabila sistem anda luar talian. Muat naik / Pilih apa-apa imej yang pengaturcara Joomla pilih untuk dipaparkan.

Pilihan tapak muncul di luar talian selepas pemasangan

Mempunyai tapak yang datang di luar talian supaya tidak ada orang yang tidak dibenarkan boleh melihatnya sehingga anda mahu mereka.

Prestasi yang lebih baik dalam halaman Menu Item Edit

Pilihan yang luas di “Pilih satu Menu Item jenis” tidak dimuatkan kecuali jika anda memerlukannya.

Paparan status dalam Backend yang dipertingkatkan

Jejak memaparkan status (dalam Bahasa Inggeris) telah dikurangkan untuk mengelakkan kabut.

Menapis Frontend yang dalam talian oleh Kumpulan pengguna

Pemaju Joomla pilihan boleh menghadkan paparan pengguna dalam talian di laman web kepada orang-orang dalam kumpulan pengguna yang sama sebagai pengguna.

Semak untuk sokongan ZIP asli semasa pemasangan

Ini akan menyemak semasa pemasangan jika ZIP asli didayakan pada tuan rumah. ZIP yang asli adalah jauh lebih cepat daripada PHP untuk unzip, menghalang timeouts apabila pemaju Joomla memasang sambungan besar atau pengemaskinian.

Label Teks sindiket yang lebih fleksibel

Memilih untuk tidak memaparkan teks di sebelah ikon sindiket atau menggunakan nilai teks pek bahasa lalai.

Alternatif tag Meta untuk laman pelbagai bahasa

Enjin carian boleh melihat Tag-tag meta dan pautan halaman menu yang sama dalam bahasa lain dalam perkara berkaitan menu.

Meningkatkan SEO: Sistem baru pasang masuk: languagecode

Membolehkan enjin carian untuk melihat kod Bahasa dan negara yang mereka mengharapkan dalam kes-kes di mana pek bahasa Joomla menggunakan kod yang berbeza.

Nyahpepijat Plug-in mendapat pemformatan

Format berbeza Kumpulan data slider dan pertanyaan pangkalan data Sorotan warna. Ini kerja-kerja backend dan frontend.

Pengisi automatik yang benar bagi CMS

Pemaju tidak lagi perlu bimbang sama ada kelas yang mereka perlukan dalam fail platform (Perpustakaan/joomla) atau dalam fail cms (Perpustakaan/cms).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *