Ciri-ciri banyak kayu manis

Ciri-ciri banyak kayu manis

Saya mempunyai kenangan yang gemar ibu membeli roti kayu manis ditambah dengan aising sebagai melayan. Kami anak-anak juga ditabur serbuk kayu manis dan gula pada roti bakar kami sebagai topping yang. Semua roti buatan sendiri kami kini mengandungi satu sudu teh kulit kayu manis. Orang notis dan memuji rasa buah.

Penggunaan kulit kayu manis kembali jauh dalam sejarah. Buku-buku yang purba, termasuk Alkitab, mengandungi kulit kayu manis dalam resipi, terutamanya kerana aroma. Tulisan-tulisan Cina bercakap daripada kayu manis hampir lima ribu tahun yang lalu. Di Mesir purba dan Rom, kayu manis adalah sebahagian daripada proses embalming. Orang-orang Mesir juga digunakan kayu manis untuk ubat dan bahan perisa. Dalam zaman pertengahan, kulit kayu manis ini hanya mampu dimiliki oleh orang kaya. Oleh zaman pertengahan, hanya orang kaya mampu rempah ini. Malah, pangkat seseorang telah diumumkan oleh berapa banyak spices dia dimiliki.

Perkataan ‘kayu manis’ datang dari kinnamomon perkataan Greek dan ini datang dari Ceylon nama. Kayu manis adalah sebenarnya menyalak pokok. Sekeping golek sehingga kulit kita panggil kulit kayu manis yang melekat secara rasmi dipanggil quill yang. Anda boleh membeli dalam borang ini atau seperti serbuk kayu manis. Cinnamaldehyde adalah bahan kimia itu di kayu manis yang memberikan rasa yang wangi dan rasa.

Kulit kayu manis asli hanya datang dari Sri Lanka (dahulunya Ceylon), di mana lebih 11,000 tan dieksport setiap tahun. Jumlah yang akan mengisi botol besar rempah ratus dan lima puluh juta! Tetapi jika anda membeli serbuk kayu manis di Amerika Syarikat anda mungkin membeli cassia, juga dipanggil kayu manis Cina. Sri Lanka kayu manis manis mungkin hanya terdapat di kedai-kedai rempah.

Anda mungkin berfikir daripada kulit kayu manis sebagai hanya satu rempah yang baik, tetapi ia juga mempunyai manfaat kesihatan. Sebagai contoh, ½ sudu teh kulit kayu manis setiap hari boleh mengurangkan kolesterol berbahaya. Ia juga boleh membantu untuk mengawal gula dalam darah, berfaedah kepada mereka yang mempunyai diabetes jenis 2.

Dalam terbitan mingguan berita dunia 17 Januari 1995 terkandung senarai 21 masalah kesihatan atau penyakit-penyakit yang boleh sembuh atau sekurang-kurangnya membantu oleh madu dan kayu manis sebagai diteliti oleh para saintis Barat. Ini termasuklah penyakit jantung, gigitan serangga, artritis, Jangkitan pundi kencing, sakit gigi, dan selsema.

Kayu manis mengurangkan penyebaran beberapa sel barah seperti leukemia dan lymphoma, menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat di Maryland. Kayu manis juga mempunyai kesan anti-kaunseling ke atas darah. Bagi sesetengah orang, kulit kayu manis walaupun telah mengurangkan sakit artritis. Kayu manis menghalang pertumbuhan bakteria dan kerosakan makanan, menjadikan ia makanan semulajadi yang Awetan.

Kulit kayu manis membantu melawan bakteria E. coli dan merupakan satu rangsangan kepada fungsi otak. Ia merupakan sumber mangan, serat, besi dan kalsium, dan dapat mengeluarkan hempedu, menghalang kanser kolon. Serat di kayu manis juga boleh membantu dengan melegakan sembelit dan Sindrom usus.

Kulit kayu manis mengandungi ciri-ciri antiparasitic, antibakteria dan antikulat. Ia membantu dalam melawan jangkitan yis di mulut dan faraj dan mengurangkan risiko ulser perut dan kutu. Ini senarai manfaat kesihatan yang luar biasa adalah disebabkan oleh tiga jenis asas minyak pati.

Bagaimana pula cuba kulit kayu manis yang berasaskan ‘minyak pencuri’ yang dinamakan kerana perompak kubur bersama diri dari ‘Iblis’ wabak bubonic oleh basuh di dalamnya. Ia diperbuat daripada jumlah yang sama dengan kulit kayu manis, eucalyptus, lemon, dan cengkih dengan minyak pati gred terapeutik rosemary anda membuat ia mencampurkan jumlah sama minyak pati gred terapeutik rosemary dan eucalyptus, kulit kayu manis, lemon, dan cengkih. Campur dengan jojoba atau minyak zaitun sebagai pengangkut.

Selain mengekalkan kesihatan dan perasa kualiti, kulit kayu manis juga telah digunakan untuk Pemanasan. Kayu manis menyediakan bantuan apabila berhadapan dengan bermulanya selsema atau flu, terutamanya apabila bercampur-campur dalam teh dengan sedikit halia segar. Minuman ini juga dilaporkan memberikan kelegaan dari masalah haid.

Jangan berlebihan kulit kayu manis kerana dos yang besar boleh menjadi toksik. Sama ada anda patut membiarkan kulit kayu manis yang menggantikan ubat-ubatan yang anda sedang. Kayu manis perlu disimpan di dalam bekas kaca di tempat yang gelap, kering dan sejuk. Bau manis terus memberitahu anda masih segar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *