Cipta pelan struktur harian pemulihan ketagihan yang berterusan anda

Cipta pelan struktur harian pemulihan ketagihan yang berterusan anda

Ketagihan biasanya membawa kerugian harian struktur dan organisasi. Gaya hidup penagih yang sering menjadi huru-hara dan kala, dengan kehilangan kerja dan lain-lain rutin yang peribadi dan keluarga. Penagih sering mempunyai makan dan tidur pola yang berada di luar arus perdana, yang juga cenderung membantu mewujudkan gaya hidup huru-hara dan disorganization.

Ramai orang pergi ke rawatan pesakit pada permulaan perjalanan pemulihan mereka. Walaupun terdapat banyak manfaat rawatan pesakit dalam, manfaat penting, yang sering underrated, merupakan salah satu struktur dan organisasi. Dengan masa kita jaga, had Bilakah makanan akan dihidangkan Jadual rawatan harian pesakit dijangka terlibat dalam, program rawatan mewujudkan struktur dan organisasi yang memerlukan penagih dalam pemulihan awal. Apabila penagih baru sedar diri meninggalkan rawatan, mereka mesti mencipta tahap yang sama dengan struktur dan organisasi untuk kehidupan harian mereka sendiri.

Kejengkelan pemikiran tentang minum/menggunakan dikurangkan oleh rapat penjadualan sehari. Kebosanan yang amat correlatede dengan fikiran-fikiran kejengkelan mereka tentang menggunakan, dikurangkan. Ketagihan aktif dicirikan oleh kehidupan penagih yang mengisahkan mendapatkan dadah, menggunakan dan mendapat lebih menggunakannya. Dalam pantang kehilangan tingkah laku ini merupakan kerugian struktur. Penagih baru pulih dipanggil untuk memikirkan bagaimana untuk menggantikan rutin minum/drugging lama dengan baru, rutin meningkatkan pemulihan.

Perubahan dalam rutin adalah perlu untuk membangunkan satu cara hidup yang menggalakkan dan mengasah pemulihan daripada ketagihan. Ini sering involoves lengkap perubahan dan penyusunan semula masa, aktiviti-aktiviti dan perhatian.

Gaya pemulihan boleh dibangunkan lebih mudah dengan menggunakan merupakan Perancang hari, pelantikan buku atau alat-alat lain yang serupa untuk membina jadual harian meningkatkan aktiviti-aktiviti pemulihan. Dalam Jadual ini perlu kaunseling dan penaja janji temu, acara yang dirancang untuk peribadi dan keluarga seperti ibu bapa/guru persidangan, tarikh malam, Makan tengah hari dengan gadis-gadis, dan lain-lain. Kecacatan aktiviti seperti latihan fizikal sehari-hari, masa meditasi, rutin kegiatan peribadi, perlu juga dijadualkan dalam.

Rutin harian yang sangat berstruktur boleh sangat membantu dalam pemulihan awal. Ia boleh membantu mencegah kambuh dengan mengurangkan masa terluang yang berlebihan yang meninggalkan minda seseorang untuk bersiar-siar. Mengurangkan masa yang percuma boleh membantu untuk menghapuskan ketagihan dan pencetus. Ia juga boleh mengurangkan peluang bagimu pada fikiran yang negatif mengenai diri sendiri, orang lain dan dunia bahawa suapan kemurungan dan kebimbangan.

Faedah-faedah lain daripada jadual ketat yang melibatkan peluang untuk belajar bagaimana untuk mengutamakan tugas dan aktiviti. Orang dalam pemulihan sering mengadu mempunyai terlalu banyak perkara yang menuntut masa dan perhatian mereka. Apabila anda berasa kagum dengan semua aktiviti-aktiviti yang akan dihadapi oleh anda, anda mungkin boleh menjadualkan terlalu ketat. Dalam kes sedemikian, tekanan meningkat daripada penurunan. Kadang-kadang Bilakah jadual anda mempunyai terlalu banyak aktiviti yang telah dirancang, ia mungkin sesuai untuk bekerja pada ketegasan untuk belajar untuk menetapkan dan mengekalkan sempadan. Walaupun ia boleh menjadi sukar untuk mengatakan “tidak” kepada permintaan bagi masa dan tenaga anda, ini adalah satu kemahiran yang akan melayani anda baik sepanjang hidup anda. Mampu untuk berbuat demikian boleh membantu membina atau mengukuhkan keyakinan diri yang positif dan keyakinan diri. Tanpa abilty bertegas atau keupayaan untuk keutamaan, ia akan menjadi mudah untuk menjadi kecewa dan terharu. Perasaan ini menyebabkan tekanan yang lebih.

Meningkat tekanan, tidak kira sama ada ia datang dari terlalu mjuch atau terlalu sedikit struktur, meningkatkan kemungkinan kambuh kalau dibiarkan. Orang dalam pemulihan awal akan dipanggil untuk belajar bagaimana untuk mengimbangi permintaan yang bercanggah bagi masa dan perhatian mereka. Pembelajaran keseimbangan ini mengambil masa, kesedaran dan amalan.

Hakcipta Terpelihara (c) 2009 Peggy L. Ferguson, Ph.D.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *