Chrysotile adalah karsinogen yang terbukti

Chrysotile adalah karsinogen yang terbukti

Terdapat wabak kesihatan yang telah dikenali selama banyak dekad dan ia melibatkan pendedahan kepada asbestos yang berbahaya. Satu kajian yang menarik disebut, “Bahaya dari Chrysotile Asbestos: A kritikal kajian” oleh Philip J. Landrigan, William J. Nicholson, Yasunosuke Suzuki dan Joseph Ladou – industri kesihatan – Vol.37, No.3 (1999) pp.271-280. Berikut adalah petikan: “ABSTRAK: Chrysotile, atau”putih”, asbestos adalah dominan bentuk asbestos dalam perdagangan antarabangsa semalam. Ia akaun untuk 99% daripada pengeluaran asbestos dunia semasa daripada 2 juta tan metrik. Chrysotile adalah satu bahan yang amat berbahaya. Kajian klinikal dan epidemiologic telah menubuhkan incontrovertibly chrysotile itu menyebabkan kanser paru-paru, mesothelioma malignan pleura dan peritoneum, kanser larynx di dan sesetengah barah gastrousus. Chrysotile juga menyebabkan asbestosis, progresif berserabut penyakit paru-paru. Risiko penyakit ini meningkat dengan jangka hayat kumulatif pendedahan kepada chrysotile dan meningkat juga dengan selang masa meningkat (kependaman) sejak pendedahan pertama. Analisis perbandingan telah menubuhkan chrysotile itu adalah 2 hingga 4 kali kurang mujarab daripada asbestos crocidolite dalam keupayaannya untuk menyebabkan mesothelioma malignan, tetapi berkemungkinan sama dengan penyebab kanser paru-paru. Agensi antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengisytiharkan chrysotile asbestos karsinogen manusia yang terbukti. Jualan chrysotile asbestos mempunyai hampir berakhir di Eropah Barat dan Amerika Utara, kerana pengiktirafan meluas yang bahaya kesihatan. Walau bagaimanapun, jualan asbestos kekal kukuh di Jepun, di seluruh Asia dan dalam membangunkan bangsa-bangsa di seluruh dunia. Tuntutan telah dibuat bahawa chrysotile asbestos boleh digunakan “selamat” keadaan”tertentu” di negara-negara tersebut. Tuntutan tersebut adalah tidak tepat. Ramazzini di Collegium, ahli fizik untuk Persatuan antarabangsa yang dipelajari dalam alam sekitar dan pekerjaan perubatan, telah dipanggil untuk untuk serta-merta di seluruh dunia pengharaman semua jualan dan kegunaan semua bentuk asbestos, termasuk chrysotile. Rasional larangan ini adalah tiga kali ganda: (1) bahan-bahan pengganti yang lebih selamat yang sedia ada, (2) bahawa penggunaan asbestos yang “dikawal” adalah tidak mungkin, dan (3) risiko kesihatan asbestos yang tidak boleh diterima sama ada dalam perindustrian atau Pertubuhan Bangsa-bangsa baru industrializing. ”

Satu lagi kajian yang menarik disebut, “Pernafasan kanser insiden di Sweden pembinaan pekerja terdedah kepada Man-Made Mineral gentian dan Asbestos” oleh G. Engholm, A. Englund, A. C. Fletcher dan N. Hallin. -Ann. occup. Hyg., Jld. 31, No. 4B, ms 663-675, 1987. Berikut adalah petikan: “kejadian kanser pernafasan telah dikaji berkaitan dengan pendedahan kepada gentian mineral buatan manusia (MMMF) dalam cohort yang besar daripada pekerja-pekerja pembinaan Sweden. Kumpulan yang diselidik terdiri daripada sesetengah lelaki 135 000, yang semua telah diperiksa oleh Bygghälsan pada Kesihatan check-up di 1971–1974. Kumpulan yang diselidik mempunyai telah diikuti kematian melalui 1983 dan kejadian kanser melalui 1982 penghubung untuk pelbagai registries negara. Satu kajian kes-kawalan dalam Kumpulan yang diselidik telah dijalankan tentang kes-kes 518 yang disahkan mempunyai kanser pernafasan. Bagi setiap kes, kawalan lima telah dipilih antara orang-orang yang telah dibangunkan itu kanser dengan individu yang sepadan bagi umur dan tahun pertama check-up. Mata pelajaran yang dipilih telah dikelaskan kepada kategori berdasarkan pendedahan self-reported dan anggaran purata keamatan pendedahan dalam pekerjaan berkenaan. Dalam analisis tabiat rokok dan kepadatan penduduk di kariah tempat tinggal telah dimasukkan sebagai potensi confounders. Keputusan analisis insiden mesothelioma pleura berhubung dengan pendedahan menunjukkan bahawa mata pelajaran dalam Kumpulan yang diselidik sedikit tidak menyedari mereka terdedah kepada asbestos. Persatuan yang kukuh antara pendedahan asbestos dan pendedahan MMMF menjadikan ia sukar untuk mengasingkan kesan-kesan pendedahan dua. Keputusan, bagaimanapun, kelihatan serasi dengan kesan dikenali asbes pada kejadian kanser paru-paru. Mata pelajaran yang diklasifikasikan sebagai banyak terdedah kepada MMMF tidak mempunyai insiden yang jauh lebih tinggi daripada mata pelajaran yang unexposed.”

Satu lagi kajian yang menarik disebut, “Menyiasat mungkin kesan Asbestos di bandar air: pengawasan daripada gastrousus kanser insiden di Duluth, Minnesota” levi S Barry, Eunice Sigurdson, Jack Mandel, Emaline Laudon dan John Pearson – American Journal of Epidemiologi Jld 103 No. 4: 362-368. Berikut adalah petikan: “penemuan hari gentian asbestos seperti lebih satu juta liter air paip Duluth satu keterangan tidak senonoh pautan antara gastrousus kanser (GI) dan pendedahan kerja kepada gentian asbestos di udara tertentu mendorong kajian ini. Insiden kanser GI data dikumpulkan untuk Duluth sebelum ini dengan cara yang sama sebagai data dikumpul bagi perbandingan bandar-bandar, Minneapolis dan St. Paul walaupun beberapa perbezaan dalam insiden kanser GI berlaku antara tiga bandar di 1969–1971, Jadilah ada corak yang konsisten perbezaan signifikan secara statistik yang diperhatikan. Bilangan GI barah yang didiagnos di Duluth penduduk pada tahun 1972 adalah sama dalam setiap tiga tahun sebelumnya. Kajian ini merupakan permulaan pengawasan berterusan kanser di Duluth.”

Kita semua tanggung hutang budi kepada penyelidik ini. Jika anda mendapati mana-mana petikan ini menarik, sila baca kajian mereka sepenuhnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *