Chrysler memperluaskan hubungan Global

Chrysler memperluaskan hubungan Global

Potong longgar daripada syarikat induknya yang Jerman DaimlerChrysler AG, Chrysler Kumpulan berhasrat untuk memperluaskan hubungan dengan global dengan menubuhkan perkongsian antarabangsa. Syarikat recuperating juga berusaha keras untuk mengurangkan tanggungan penjagaan kesihatan jangka panjang dalam ceramah akan datang kontrak dengan pihak United Auto pekerja (UAW).

Chrysler CEO Tom LaSorda berkata Selasa lepas bahawa Syarikat menjangka untuk mengembangkan perkongsiannya dengan China kereta Chery Automobile Co luar kereta kecil. Yang dijangka akan memenangi kelulusan tidak lama lagi daripada kerajaan China. Ketua Pegawai Eksekutif juga mendedahkan bahawa Syarikat akan kelihatan untuk membentuk kerjasama yang serupa untuk membantu ia memasuki pasaran baru dan menyokong jualan global.

“Ia adalah sesuatu yang kita pasti akan meneruskan di mana ia adalah dalam kepentingan terbaik Chrysler yang baru,” LaSorda kepada pemberita di ibu pejabat di Chrysler sehari selepas DCX berkata bahawa ia akan menjual Chrysler untuk Cerberus modal pengurusan LP, sebuah firma ekuiti swasta. “Kita tidak besar di Asia Tenggara, kita hampir-hampir tiada kehadiran di India, dan kehadiran kami di Rusia adalah rendah.”

LaSorda berkata bahawa menjalankan apa yang tidak lama lagi akan Syarikat “jenis mimpi menjadi kenyataan.” Sebagai sebuah syarikat awam, sema berasaskan Auburn Hills berasa tekanan untuk mencapai sasaran-sasaran suku tahunan untuk memuaskan pemegang-pemegang saham, yang kadang-kadang membawa kepada keputusan-keputusan pengurusan yang lemah. “Kami akan mengambil prospek jangka panjang berbanding dengan prospek jangka pendek,” katanya. “Chrysler mestilah menunjukkan sekali dan untuk semua bahawa kita boleh menang dalam pasaran global ini.”

Matlamat untuk berkembang secara global adalah penting untuk rancangan pemulihan sema tenat. Ia telah menaikkan jumlah jualan di luar pasaran Amerika Utara untuk menghadapi kerugian yang sebelumnya. Manakala jualan di Chrysler meningkat 1.2 peratus di Amerika Syarikat pada April, permintaan luar negara adalah crept meningkat sebanyak 17 peratus.

Memandangkan sema mengorak langkah ke satu Bab baru dalam kewujudannya automotif, LaSorda kata bahawa Chrysler juga perlu mengurangkan dalam perbelanjaan penjagaan kesihatan ini, yang dijangka mencecah AS $2.3 bilion tahun ini, dari $2.2 bilion pada tahun 2006. Sejak September, isu manfaat penjagaan kesihatan telah menjadi kontroversi bagi kedua-dua Chrysler dan UAW. Isu ini telah ditingkatkan apabila Kesatuan enggan memberi Chrysler konsesi sama ia telah diberikan kepada General Motors Corp dan di Ford Motor Co Penafian adalah satu faktor dalam DaimlerChrysler, keputusan untuk meletakkan Chrysler untuk dijual.

LaSorda berkata bahawa penjagaan kesihatan dan “kos keseluruhan ekonomi” akan isu-isu utama membuat tawar-menawar dalam ceramah kontrak pada musim panas ini dengan yang UAW, dan bahawa semua rundingan akan melalui Chrysler, “bukan melalui Cerberus.” Pengkritik dalam industri menjangkakan penjagaan kesihatan akan menjadi masalah besar bagi pengeluar-pengeluar semua tiga Detroit kenderaan semasa rundingan.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian jualan Chrysler, Cerberus mengambil tanggungjawab untuk Detroit pembuat kereta $19 bilion dalam liabiliti pencen dan penjagaan kesihatan jangka panjang. Craig Huston, seorang juruanalisis dengan beri aku kredit, menjangkakan Chrysler boleh wrestle beberapa konsesi dari Kesatuan kepada perbelanjaan yang lebih rendah. “Jika mereka boleh mencari cara-cara untuk mendapatkan nombor itu maka perjanjian itu kelihatan banyak lebih baik dari pandang (Cerberus’),” kata Huston.

Pemandangan Huston perkembangan global ini sema pelan kurang penting daripada Kesihatan, tetapi masih ketara. “Mengembangkan perniagaan di luar negara akan mengambil sedikit masa. Tetapi jelas mereka perlu cuba untuk mengurangkan kebergantungan mereka di pasaran Amerika Utara yang seberapa banyak yang mungkin.”

Pada sidang akhbar itu, LaSorda berkata, Syarikat akan pulih dan mengulangi bahawa beliau tidak akan berpecah jenama Chrysler, Dodge dan jip. “Jenama ini tinggal bersama-sama,” katanya. “Mereka akan tidak boleh dipecahkan dalam apa jua keadaan. Ia adalah penting bahawa mereka tinggal bersama-sama.” Jam sebelum sidang akhbar tersebut, Chrysler dan Cerberus CEO Steve Feinberg Mesyuarat berasingan dengan Ketua yang UAW dan pekerja Auto Kanada.

Presiden CAW Buzz Hargrove disahkan jualan, berkata pertemuan dengan Feinberg telah mayakinkan kepadanya bahawa Cerberus tidak akan terbelah sema keping dan kos lebih banyak peluang pekerjaan. Pada hari Isnin, Hargrove telah menuntut jaminan bertulis bahawa Perjanjian Chrysler tidak bermakna lebih banyak kehilangan pekerjaan untuk keahlian. Beliau kemudiannya menerima surat daripada Cerberus mengesahkan bahawa ia dirancang tiada potongan tambahan kerja luar yang digariskan di dalam Chrysler dan penstrukturan semula rangka tindakan, yang memanggil untuk menghapuskan 11,000 kerja kilang, termasuk 2,000 di Kanada, pada tahun 2009.

Sebelum pengumuman penjualan Chrysler, beberapa penganalisis dan pegawai-pegawai Kesatuan melahirkan kebimbangan bahawa pelabur-pelabur swasta akan lebih cenderung daripada pembeli-pembeli berpotensi lain untuk memotong payrolls dan menjual aset-aset untuk keuntungan mudah. “(Feinberg) adalah sangat jelas bahawa beliau adalah di sini untuk jangka masa panjang,” Hargrove berkata dalam satu sidang akhbar selepas mesyuarat di ibu pejabat di Chrysler. “Saya gembira Feinberg adalah peneraju. Ini bukanlah tentang hirisan dan dadu.”

UAW Ketua Ron Gettelfinger telah menyatakan sokongan beliau untuk dijual Chrysler apabila kesepakatan itu diumumkan pada hari Isnin. LaSorda berkata Feinberg yang “lurus-penembak,” yang merupakan sebahagian mengapa kedua-dua Ketua-Ketua Kesatuan mengambil kepada-Nya. Industri automotif AS adalah “dalam hatinya. Ia berada dalam darah-Nya,”kata LaSorda. “Beliau mendorong Amerika Syarikat kereta dan lori.”

Selepas penjualan telah diumumkan, LaSorda dan Ketua Pegawai Eksekutif DaimlerChrysler Dieter Zetsche, bersama-sama dengan Feinberg dan Wolfgang Bernhard, bertemu dengan kira-kira 350 Chrysler dan Pengurus Kanan di Auburn Hills. Bernhard, Chrysler dan bekas Ketua Pegawai Operasi, kini dengan Cerberus dan akan menjadi penasihat untuk Chrysler.

Feinberg memberitahu Kumpulan bahawa pegangan majoriti Cerberus’ di dalam Chrysler “peluang sekali dalam seumur hidup” dan bahawa sema “Syarikat tunggal sendiri.” Chrysler tidak akan dicincang ke dalam bahagian-bahagian dan dijual, Feinberg berkata dalam e-mel. Beliau menambah, “komitmen pihak pengurusan adalah untuk membina dan mengembangkan perniagaan. Kegagalan bukanlah pilihan.” Angin sejuk dari pengambilan udara sejuk yang meriah boleh membuat perbezaan untuk hal-ehwal global di Chrysler.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *