Cholecystitis gejala-gejala sakit perut yang teruk

Cholecystitis gejala-gejala sakit perut yang teruk

Cholecystitis tanda-tanda dan gejala-gejala biasanya hadir sebagai kesakitan serius dirasai di bahagian atas sebelah kanan abdomen. Cholecystitis kadang-kadang dirujuk sebagai satu serangan salur kencing kerana ia adalah disebabkan oleh keradangan salur kencing yang. Posting ini saham gejala perubatan yang dikaitkan dengan gangguan, apa yang menyebabkan ia dan apa yang anda perlu lakukan untuk mendapatkan kelegaan daripada kesakitan dan ketidakselesaan dan bagaimana untuk menjauhkan diri daripada komplikasi perubatan yang teruk.

Gejala-gejala cholecystitis dan sebab-sebab

Tanda-tanda dan gejala-gejala boleh termasuk:

* Serius kesakitan dan ketidakselesaan di bahagian abdomen yang boleh worsens jika tidak dirawat atau atas pernafasan amat upperright

* Kesakitan dan ketidakselesaan di bahu kanan atau bahagian atas belakang yang memancarkan dari rantau perut

* Kesakitan ke atas bahagian abdomen

* Demam

* Kesejukan

* Rasa loya

* Muntah

* Perspiring

* Burping

* Kembung perut

* Demam kuning (yellowing kulit dan mata) boleh dilihat di someindividuals

Dalam kesakitan dan disertakan tanda-tanda dan gejala-gejala boleh dirasa dengan cepat selepas makan makanan yang tinggi lemak.

Keradangan adalah dicetuskan oleh tersumbat saluran yang meninggalkan dalam pundi hempedu. Ia berhenti pengangkutan hempedu dari pundi hempedu itu ke dalam duodenum. Tersumbat boleh dicetuskan oleh batu karang (paling biasa), kecederaan (iaitu trauma atau pembedahan), jangkitan atau pembangunan tumor. Terdapat pembolehubah yang boleh meningkatkan peluang anda mendapat penyakit seperti batu karang, panjang buruh, trauma perut dan kencing manis.

Penyakit boleh datang tiba-tiba (cholecystitis akut), atau datang secara beransur-ansur dari masa ke masa (cholecystitis kronik). Cholangitis adalah untuk radang salur yang lulus hempedu dari hati dan pundi hempedu dalam usus kecil (duktus hempedu biasa) dan keputusan berkaitan tanda-tanda atau gejala.

Cholecystitis Diagnosis dan rawatan

Masalah ini memerlukan perhatian perubatan dan ia adalah penting untuk berunding dengan pembekal perubatan jika anda mematuhi tanda-tanda yang disebutkan di atas atau gejala khususnya jika mereka memperhebatkan hak selepas makan tinggi lemak. Dalam pemeriksaan fizikal, termasuk ujian darah, kajian ultrasound, CT scan perut, atau imbasan Hepatobiliary Iminodiacetic asid (HIDA) (imbasan untuk mengesan pengeluaran dan pergerakan hempedu) mungkin mandat untuk diagnosis yang betul.

Jika disimpan tidak dirawat, cholecystitis boleh membawa kepada komplikasi perubatan yang penting, seperti menangis di dalam salur kencing dan jangkitan yang PERDAUS ke pelbagai kawasan-kawasan lain di bahagian abdomen.

Rawatan mungkin boleh memerlukan tempoh berada di wad. Anda mungkin diberi ubat untuk melegakan kesakitan dan ubat-ubatan antibiotik untuk jangkitan bakteria pertempuran. Anda mungkin akan menolak makanan atau minuman tetapi boleh menerima cecair melalui IV yang (pemakanan line).

Jika batu karang yang bertanggungjawab, terapi biasanya melibatkan pembedahan untuk membuang batu karang atau pundi hempedu lengkap (lapraroscopic cholecystectomy). Dalam sesetengah keadaan terapi akan menumpukan membubarkan batu karang. Ini boleh dicapai oleh ubat-ubatan untuk membubarkan batu karang (Ursodiol) atau Lithotripsy (utilizing gelombang kejutan untuk berkecai batu-batu itu menjadi kepingan kecil yang boleh lulus).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *