Chlamydia – punca, gejala dan rawatan

Chlamydia – punca, gejala dan rawatan

Chlamydia adalah disebabkan oleh “Chlamydia trachomatis”, sebuah organisma microscopic yang mempunyai ciri-ciri kedua-dua virus dan bakteria. Ia yang disebarkan oleh hubungan seks faraj atau dubur, dan sekiranya seseorang akan menyentuh mata mereka dengan tangan yang tercemar, mereka juga boleh membangunkan konjunktivitis. Chlamydia mudah sembuh. Walaupun kira-kira 80 peratus daripada wanita yang kontrak penyakit tidak tahu mereka dijangkiti sehingga mereka mengalami komplikasi serius seperti penyakit inflammatory pelvik, yang menyerang 500,000 wanita setiap tahun dan boleh menyebabkan kemandulan. Lelaki yang kontrak Chlamydia juga boleh membangunkan epididymitis, yang merupakan keradangan tiub scrotal yang boleh menyebabkan kemandulan. Seorang wanita yang aktif seks yang tidak dengan seorang rakan kongsi yang monogami, perlu disemak setiap tahun bagi Chlamydia.

Bagaimana biasa adalah Chlamydia

Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat dan tinjauan peperiksaan pemakanan laporan bahawa lebih daripada 2 juta orang (umur 14-39) akan dijangkiti Chlamydia di Amerika Syarikat. Pada tahun 2006, lebih satu juta chlamydia kes dilaporkan ke pusat kawalan penyakit dan pencegahan (CDC). Laporan di bawah adalah ketara disebabkan oleh hakikat bahawa sebilangan besar individu yang dijangkiti akan menyedari jangkitan mereka dan tidak berhasrat untuk ujian.

Sebab-sebab Chlamydia

Bakteria Chlamydia trachomatis menyebabkan Chlamydia. Bakteria ini boleh memasuki badan dan menyebabkan jangkitan chlamydia apabila membran mukus (lembut lembap tisu badan), seperti kemaluan atau kawasan rektum, datang ke dalam kenalan dengan rembesan mukus membran, air mani, atau cecair faraj daripada orang yang dijangkiti, terutamanya semasa hubungan seks faraj atau dubur. Seks oral adalah tidak merupakan punca biasa jangkitan dengan bakteria ini.

Bayi yang baru lahir boleh mendapat jangkitan jika ibu-ibu mereka mempunyai chlamydia. Hampir dua pertiga daripada bayi yang dilahirkan vaginally (iaitu, bukan disebabkan oleh caesarean) kepada ibu-ibu yang dijangkiti akan kontrak chlamydia semasa penghantaran. Dalam bayi yang baru lahir, jangkitan chlamydia muncul sebagai masalah mata atau masalah pernafasan daripada jangkitan kemaluan yang biasa dilihat pada orang dewasa.

Kerana ia adalah perkara biasa bagi seseorang yang mempunyai jangkitan chlamydia tidak perlu gejala, ia adalah mustahil untuk dia atau dia untuk menjangkiti rakan kongsi tanpa mengetahui.

Trichomonas vaginalis: “Serviks Strawberi” dengan punctate erythema, flagellated organisma-organisma yang bujur di gunung yang basah

Gejala-gejala dan komplikasi

Ramai wanita akan mempunyai yang konsisten, sedikit pelepasan yang jelas, yang menghasilkan bau, sama ada midcycle atau premenstrually, terutamanya jika mereka berada dalam anak kontraseptif oral

Trichomonas vaginalis: “Serviks Strawberi” dengan punctate erythema, flagellated organisma-organisma yang bujur di gunung yang basah

Majoriti wanita dengan chlamydia tidak mempunyai gejala. Cervicitis (jangkitan rahim serviks) adalah manifestasi paling biasa jangkitan. Manakala kira-kira separuh daripada wanita dengan chlamydial cervicitis mempunyai gejala-gejala tidak, orang lain mungkin mengalami keputihan atau sakit perut. Jangkitan ini sering dikaitkan dengan jangkitan chlamydial serviks. Wanita dengan jangkitan (hati) mempunyai gejala-gejala biasa jangkitan saluran kencing, termasuk sakit semasa kencing dan kerap dan segera perlu membuang air kecil.

Rawatan untuk Chlamydia

Kursus jangka pendek bagi antibiotik biasanya membersihkan jangkitan chlamydial. Walaupun anda telah tidak menunjukkan sebarang gejala, rawatan dinasihatkan untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin. Beritahu doktor anda jika anda (atau mungkin lebih) hamil. Ini boleh menjejaskan pemilihan antibiotik. Melakukan hubungan seks sehingga anda dan pasangan seksual anda telah selesai rawatan (atau selama tujuh hari selepas rawatan dengan antibiotik ‘satu dos’ yang kadang-kadang digunakan).

Mencari bahawa anda mempunyai chlamydia boleh menyebabkan anda mempunyai fikiran yang negatif atau perasaan tentang diri sendiri atau seks. Anda mungkin merasa malu, marah pada orang yang dijangkiti anda atau berasa kecewa dengan rawatan. Anda mungkin mahu mendapatkan kaunseling atau menyertai kumpulan sokongan bagi orang-orang dengan penyakit jangkitan seks (STD). Anda boleh mendapatkan kaunseling dari ahli psikologi, pekerja sosial atau kaunselor lain. Klinik Kesihatan STD boleh menawarkan kaunseling dan sokongan Kumpulan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *