Chia benih misteri: Manfaat kesihatan atlet

Chia benih misteri: Manfaat kesihatan atlet

Benih Chia dan berlari barefoot dihubungkan dengan cara yang luar biasa.

Pertama, kedua-dua itu telah mendapat manfaat kesihatan yang telah dikenal pasti dan diambil kesempatan oleh orang-orang asal di zaman purba dan ke hari.

Apatah lagi, kedua-dua boleh dikaitkan. Pelari Barefoot hanya kira-kira di mana-mana bergantung manfaat kesihatan chia benih untuk memberi mereka tenaga, stamina dan kecergasan yang mereka perlukan.

Penulis dan Naib juara barefoot Christopher McDougall mengkaji topik ini di dalam bukunya, Born to Run.

Menurut McDougall, orang-orang suku kaum Tarahumara meningkatkan keupayaan mereka untuk menjalankan dengan memakan biji chia secara konsisten.

Adakah anda fikir untuk diri sendiri, “saya positif saya akan menjadi atlet yang besar jika saya hanya mempunyai kasut yang lebih baik?”

Ia adalah sukar untuk terus memikirkan bahawa apabila anda tahu tentang Tarahumara ini.

Rumah kaum Tarahumara adalah Lurah tembaga, kawasan pedalaman jauh di Negeri Mexico Chihuahua. Orang-orang ini puak akan dapat menjalankan jarak yang luar biasa tanpa mempamerkan gejala-gejala tenaga rendah atau overtiredness.

Dan mereka melakukannya tanpa agenda latihan, jurulatih yang sedang berjalan, Kasut berjalan yang rumit, monitor jantung atau mana-mana alat yang pelari di negara-negara perindustrian daki.

Terima kasih kepada buku di McDougall, Tarahumara yang telah mendapat selebriti sebagai super-athletes.

Tetapi mereka haruslah Olahraga tidak sepenuhnya semula jadi, dan tidak akan mereka daripada mencapai untuk orang-orang biasa seperti anda dan saya. Tarahumara yang mengambil biji chia, merupakan superfood hebat yang anda boleh menikmati setiap satu di dalam keselesaan rumah anda.

Anda boleh mengambil biji chia mentah, Bakar dengan mereka atau kacau mereka ke dalam sup dan gulai. Terdapat cukup banyak tiada apa yang anda tidak boleh menambah chia ke. Dengan rasa yang lembut, neutral bermaksud anda tidak perasan ia kebanyakan masa.

Mengapa Adakah chia begitu mengagumkan untuk pelari dan atlet lain? Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan chia benih:

Omega 3 (ALA)

Chia mengandungi omega 3 makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan mana-mana tahap yang paling tinggi. Omega 3 adalah penting khas untuk hati yang kuat, dan boleh mengurangkan kolesterol. Chia benih menghasilkan 25-30% extractable minyak, terutamanya?-asid Linolenik (ALA).

Serat makanan yang

Chia terdiri daripada 36% serat. Mengambil serat larut air boleh mengurangkan kolesterol dalam badan. Serat makanan yang di chia adalah kebanyakannya larut dengan berat molekul yang tinggi.

Antioksidan

Chia mengandungi tahap antioksidan yang tinggi. Diet yang kaya dengan antioksidan membantu meneutralkan radikal bebas di dalam badan, yang menyokong kesihatan jantung.

Protein

Biji chia mengandungi kira-kira 20% protein.

Bebas gluten

Biji chia mengandungi gluten tiada, jadi ia merupakan pilihan hebat untuk orang dengan alahan gluten.

Chia mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lebih banyak, tetapi ini adalah yang utama. Anda boleh mempunyai kefahaman tentang mengapa pelari dan atlet-atlet lain dapat mahu inges chia! Pada zaman purba, maya dan Aztek boleh berlari jarak yang luas melalui buminya dengan hanya sedikit spoonfuls Chia sebagai peruntukan.

Cuba memakan chia masa depan anda pergi berlari atau melakukan apa-apa. Anda akan kagum pada jumlah tenaga dan kecergasan anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *