Cara untuk menguji kecerdasan anjing anda

Cara untuk menguji kecerdasan anjing anda

Seperti manusia, anjing mempunyai pelbagai tahap kecerdasan. Sesetengah baka anjing adalah lebih bijak daripada baka anjing yang lain, dan sesetengah anjing dalam baka itu akan menjadi lebih bijak daripada anjing-anjing lain. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk menilai kecerdasan juga. Betapa mudahnya anjing boleh mempelajari helah baru merupakan satu kaedah yang beberapa pemilik anjing dan jurulatih mahu gunakan. Walau bagaimanapun, satu lagi kaedah ujian kecerdasan anjing anda mempunyai kaitan dengan ujian keupayaan menyelesaikan masalah. Anjing dengan kemahiran menyelesaikan masalah cenderung menunjukkan kecerdasan yang lebih banyak daripada anjing-anjing lain. Berikut adalah beberapa kaedah ujian kecerdasan anjing anda.

Permainan menguji IQ anjing

• Cari yang merawat
Salah satu cara yang paling biasa untuk menguji kebolehan menyelesaikan masalah anjing anda adalah untuk melihat jika anjing anda mampu untuk mencari dan membongkar melayan yang telah disembunyikan. Mula-mula anda meletakkan melayan di hadapan hidung anjing anda supaya ia berbau itu. Kemudian anda meletakkan melayan beberapa meter jauhnya dan menutupnya dengan mangkuk atau boleh. Lebih cepat anjing anda mampu mengetuk kaki dan merawat dengan mencari, lebih baik anjing anda pula pada ujian ini. Anjing pintar boleh melengkapkan senaman ini dalam masa 5 saat atau kurang, walaupun jumlah ini berbeza bergantung kepada bagaimana sukar perlindungan adalah untuk mengetuk.
• Di mana kau pergi?
Ujian ini boleh menjadi banyak keseronokan, walaupun pastikan bahawa anda membuat anjing anda di lokasi yang selamat. Apa yang anda perlu lakukan adalah mengambil tuala bersaiz biasa dan membuangnya atas kepala anjing anda supaya tuala merangkumi garis nampak anjing anda tanpa mudah terjatuh dari mukanya. Lebih cepat anda anjing itu semakin keluar, lebih bijak dalam anjing anda. Di mana-mana dari 5 hingga 15 minit dianggap “cepat.”
• Memilih boleh, boleh mana-mana
Senaman lain melibatkan menggunakan 3 tin. Tempat melayan di bawah seseorang boleh secara rawak dan menunjukkan dalam merawat anjing anda sebelum menutup melayan di. Cuti dua buah tin kosong. Jika anjing anda pergi ke yang boleh dengan melayan yang pertama, anjing anda telah melakukan senaman ini dengan betul.
• Menggunakan bekas tapak kaki anda
Mencari lokasi yang yang nipis atau kecil cukup yang tidak sesuai dengan kepala anjing anda melalui itu, tetapi yang tidak terlalu jauh untuk anjing anda. Pilihan yang popular adalah di bawah kerusi. Menunjukkan anjing anda melayan dan meletakkannya di lokasi itu. Jika anjing anda menggunakan kakinya untuk mendapatkan melayan yang keluar dalam masa 30 minit atau kurang, anjing anda telah menunjukkan prestasi baik. Jika anjing anda cuba untuk mendapatkannya dengan cakar dengan tetapi gagal, ini adalah masih satu petanda yang baik. Jika anjing anda hanya cuba menggunakan kepala atau ia memberi sehingga, kemudian ia tidak melaksanakan usaha ini baik.
• Berhubung dengan emosi
Anjing yang boleh memilih sehingga pada tindakan pemilik dikenali untuk menjadi lebih bijak daripada anjing-anjing lain. Terdapat cara yang berbeza untuk ujian ini. Beberapa mengesyorkan hanya tersenyum pada anjing anda dan melihat jika wags mengembangkan ekornya. Orang lain mengesyorkan mengambil tali dan melihat jika anjing anda notis ia sebagai petunjuk untuk pergi di luar. Terdapat cara-cara untuk melihat jika anjing anda boleh menjemput emosi, dan jika boleh ia cenderung untuk mempunyai kecerdasan yang lebih tinggi daripada orang-orang yang tidak boleh.

Prosedur-prosedur ujikaji

Ada ujian IQ tidak benar, hanya latihan yang berbeza yang anda boleh berikan kepada anjing anda untuk melihat bagaimana bijak nampaknya. Namun, jika anda ingin melihat bagaimana bijak anjing anda, latihan di atas perlu melakukan silap mata tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *