Cara untuk mengawal tekanan darah anda

Cara untuk mengawal tekanan darah anda

OK, tekanan darah anda adalah melalui bumbung (HBP) atau anda mempunyai tekanan darah tinggi (HPT). Adakah ia benar-benar bahawa buruk? Ya, HBP dan HPT akan masa menyebabkan kerosakan yang serius kepada saluran darah anda. Ini seterusnya boleh membawa kepada beberapa masalah yang agak teruk seperti peningkatan risiko bagi angin ahmar, serangan jantung, kegagalan buah pinggang dan penyakit jantung. Satu kesan sampingan utama setiap syarat-syarat ini sememangnya kematian, Ya, ianya sangat buruk. Jika anda berfikir anda mungkin mahu berkeliaran lama cukup untuk meningkatkan keluarga anda dan juga menghabiskan masa dengan grandkids anda, anda perlu mendapatkan sibuk mendapatkan HBP anda terkawal kini. Pada dasarnya terdapat dua cara untuk mengendalikan HBP; perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan. Pendekatan hibrid mungkin diperlukan unitl HBP anda adalah sepenuhnya di bawah kawalan.

Banyak orang memilih pendekatan ubat-ubatan, yang pada mulanya, mungkin seolah-olah menjadi laluan yang lebih mudah. Masalahnya ialah, seperti kes dengan kebanyakan ubat-ubatan yang terdapat beberapa kesan sampingan yang serius yang perlu dipertimbangkan. Terdapat beberapa ubat-ubatan lain untuk rawatan HBP supaya kesan-kesan sampingan mungkin berbeza-beza. Antara kesan-kesan sampingan yang paling biasa termasuk rasa loya, pening, sakit kepala, keletihan melampau dan sakit dada. Ini adalah senarai sebahagian sahaja, tetapi ada satu masalah lazim, agak serius bahawa anda (terutamanya lelaki) harus sedar, mati pucuk. Banyak orang menganggap hal ini menjadi begitu penting bahawa mereka naik HBP perubatan mereka dan sering berakhir di hospital atau lebih teruk. Selanjutnya, tengah-tengah terlebih dahulu dan keadaan kesihatan yang lain, banyak lelaki tidak hanya calon-calon untuk ubat-ubatan seperti Viagra.

Jadi, jika semua kesan sampingan ini benar-benar tidak minat anda, maka anda mungkin mahu untuk melihat lebih dekat pada perubahan gaya hidup. Terdapat beberapa faktor yang anda akan perlukan untuk meneroka mengenai gaya hidup anda sekarang: (semua boleh tak digunakan untuk semua orang)
• Berhenti menggunakan tembakau semua
• Had arak, natrium dan kafein
• Menggunakan teknik relaksasi untuk mengurangkan tekanan
• Mengurangkan berat badan dengan diet sihat, rendah lemak
• Senaman secara kerap
Ini harus cukup banyak akal dan penjelasan agak sendiri, tetapi bekerja dan diet yang mungkin perlu dibincangkan sedikit lagi. Peraturan nombor satu, seperti selalu, bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan apa-apa berat kehilangan atau senaman program baru. Di samping itu, ia harus diperhatikan bahawa gaya hidup sedentari dan diet yang tidak sihat adalah dua sebab utama rakyat mempunyai HBP. Pain dua ini yang mungkin paling penting untuk mendapatkan di bawah kawalan.

Bahagian diet adalah hanya apa yang kita semua telah mendengar kali juta, tetapi ia beruang berulang sekali lagi. Sebagai menegaskan di atas, menghadkan kafein, natrium dan alkohol. Anda juga harus menumpukan pada makan diet yang tinggi dengan buah-buahan, kekacang dan sayur-sayuran. Roti gandum dan pasta hendaklah digunakan bagi menggantikan roti putih. Selain itu, bagi protein, anda perlu makan daging tanpa lemak, ayam dan ikan. Satu titik yang utama, jika anda berada di Selatan (seperti saya), Elakkan makanan goreng semua. Saya tahu, bahawa satu walaupun. Anda benar-benar perlu untuk memberi tumpuan kepada makanan yang tinggi magnesium kalium dan serat dan rendah lemak.

Sekarang, mari kita bercakap senaman. Satu perkara yang paling penting adalah untuk bangun dan mendapatkan aktif. Anda tidak perlu keluar satu hari dan cuba untuk menjalankan sebuah marathon atau mengangkat dunia. Hanya bermula pada kadar anda sendiri, digunakan untuk menjadi aktif dan kemudian membina paras kecergasan anda di mana anda mahu ia menjadi. Tumpuan utama anda harus diberikan kepada aktiviti aerobik dan kardiovaskular. Ini termasuk kerja-kerja berjalan, berjoging, berenang, Kembara Berjalan kaki atau limbungan yang bersungguh-sungguh. Anda boleh lakukan cukup banyak mana-mana aktiviti yang membuatkan anda bernafas keras dan berpeluh. Hanya menggalakkan untuk anda sendiri had, dan kemudian cuba untuk pergi lebih sukar sedikit setiap hari. Anda perlu cuba untuk mendapatkan di mana anda boleh pergi sukar untuk kira-kira setengah jam sehari, 3-4 hari seminggu. Regangan sebelum dan selepas adalah penting untuk mengelakkan kecederaan otot dan kesakitan. Hari-hari rehat adalah juga penting untuk membolehkan otot-otot untuk berkembang dan sembuh. Jangan lupa, hati juga otot.

Anda boleh mengawal dan mengurangkan anda tekanan darah tinggi secara semula jadi dengan keluar menambah segala macam bahan kimia kepada badan anda. Ia memerlukan usaha yang sedikit, tetapi juga berbaloi. Anda boleh mencapai yang lebih sihat, lebih produktif, lebih banyak memberi ganjaran hidup dengan kerja yang minimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *