Cara untuk berjaya mengurangkan parut Keloid

Cara untuk berjaya mengurangkan parut Keloid

Parut boleh menjadi sangat sukar untuk menghilangkan atau sekurang-kurangnya untuk mengurangkan penampilan mereka; Namun parut Keloid boleh sering menjadi yang paling sukar untuk menghapuskan.
Parut keloid berlaku apabila tisu borang kehadiran yang Berkuku seperti sekitar satu lokasi kecederaan atau pun parut. Biasanya, kawasan yang cedera yang mempunyai kecenderungan untuk mempunyai lebih penanaman knowning kulit yang sering meningkat sedikit dari tapak plus Keloid yang umumnya borang semua yang ada di sekitar itu. Anda harus faham jika anda mempunyai parut Keloid kerana ia mempunyai rupa yang sedikit merah jambu malah sukar disentuh.

Keloid markah tidak benar-benar merosakkan Walau bagaimanapun mereka boleh membahayakan, dan mereka biasanya gatal agak teruk juga. Mereka kerap mungkin mempengaruhi semua peringkat umur, walaupun mereka cenderung untuk mempengaruhi orang-orang yang berkaitan dengan umur 10, 20, dan supaya mereka mempengaruhi kedua-dua lelaki dan wanita begitu juga. Ia difikirkan bahawa kulit lebih mendalam mempunyai lebih kebarangkalian yang membentuk parut Keloid, dan mungkin keadaan menjadi begitu buruk bahawa ia mesti boleh disfiguring. Jadi, ianya agak keadaan yang berpotensi yang serius.

Sebab-sebab serta pencegahan parut Keloid

Parut keloid yang biasanya terdapat pada orang-orang yang pernah mengalami kecederaan seperti terbakar atau jerawat yang teruk. Sebagai alternatif untuk mengubati jelas, parut yang cenderung untuk overfill bersama-sama dengan kolagen dan juga secara berturutan menyebabkan ia menjadi diperbesarkan untuk menambah saiz.

Is’nt yang benar-benar diketahui apa yang boleh menyebabkan parut Keloid, tetapi pembedahan biasanya digunakan untuk melakukan perjalanan dengan mereka. Sebaliknya, mereka cenderung untuk reoccur yang dianggapkan bahawa genetik bertanggungjawab. Walaupun masalah ini tidak berbahaya, jika tertakluk kepada matahari, parut Keloid boleh meningkatkan peluang anda untuk mendapat kanser kulit.
Isu dengan prosedur pembedahan ialah sentiasa walaupun ia mengambil Keloid ini benar-benar, seperti yang disebutkan, parut yang mungkin datang kembali, dan Ya, ia biasanya pulangan untuk parut prosedur perubatan yang sebenar yang akan terus ketinggalan. Ada di dada, belakang dan tangan, di mana terdapat tiada penawar yang dikenal pasti untuk keadaan yang pada masa ini.

Beberapa jenis rawatan yang mungkin kerja terdiri daripada: A berpakaian

Kadang-kadang untuk melengkapkan terdiri daripada silikon gel atau silastic, yang bekerja dan telah dikenali untuk mengurangkan Keloid ini dari masa ke masa.

Suntikan steroid

Jika anda telah mempunyai parut Keloid sebelum, atau walaupun Keloid ini telah mula menjadi tebal, terapi suntikan steroid mungkin berguna. Bilangan suntikan yang biasanya diberi dalam menjangkakan bahawa ia akan mengurangkan saiz plus kerengsaan bekas luka, Walau bagaimanapun penyelesaian rawatan jenis ini tidak selesa dan tidak kerap Anestetik tempatan diperlukan untuk individu-individu yang berumur lebih dari 16, serta penuh Anestetik adalah perlu bagi individu-individu yang lebih muda daripada 16. Apabila Anestetik yang memakai, keadaan mungkin menjadi amat menyakitkan membuat ini biasanya tidak diterima Tempahan jenis terapi sekitar!

Pembedahan

Bentuk paling cekap penyingkiran Parut Keloid pembedahan, namun pakar bedah akan menuntut untuk mengambil langkah yang sangat baik manakala menghilangkan parut tersebut. Jika Keloid ini akan kembali prosedur perubatan sekali, ini adalah sering lebih besar. Kini dalam empat puluh lima % kemungkinan parut Keloid boleh memulangkan kembali selepas prosedur pembedahan, walaupun ia adalah mustahil untuk pembedahan untuk digabungkan dengan ubat lain, serta pendekatan yang kini ada kemungkinan kurang parut yang datang kembali.

Parut Keloid umum mungkin mungkin menyakitkan, menghina serta amat sukar untuk menghapuskan. Mereka jarang dan umumnya terdapat dalam jenis kulit Afrika serta Asia. Ia difikirkan bahawa keadaan adalah keturunan dan ia lazimnya ditemui dalam keluarga. Seseorang mungkin memerlukan pembekal penjagaan kesihatan secukupnya mengesan keadaan dan memberitahu anda tentang kaedah yang akan datang untuk berurusan dengan keadaan jika berakhir.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *