Cara tidak menyakitkan untuk memeriksa tahap gula dalam darah anda

Cara tidak menyakitkan untuk memeriksa tahap gula dalam darah anda

Orang yang menghidap diabetes tidak proses harian mencucuk jari-jari mereka untuk memantau tahap gula dalam darah mereka. Walaupun aktiviti rutin ini maka, adalah perlu untuk mengurus dan mengawal keadaan perubatan ini. Kencing manis adalah satu penyakit jangka panjang yang bercirikan tahap gula tinggi dalam darah. Pesakit sama ada menghasilkan insulin yang terlalu sedikit untuk memproses gula atau tidak dapat bertindak balas dengan insulin yang dihasilkan.
Mujurlah kini terdapat kaedah-kaedah yang tidak invasif untuk memeriksa tahap gula dalam darah anda.

Sistem Glucostat, sebuah syarikat Singapura dan Universiti Teknologi Nanyang (NTU) telah membangunkan satu prototaip yang memantau peranti yang menggunakan cahaya untuk mengukur bacaan gula dalam darah.
Dengan sewajarnya kepada pencipta, mereka secara tidak sengaja menemui bahawa cahaya perbezaannya melekat diri berbeza darah yang mengandungi jumlah HbA1c, molekul gula yang kimia melekat kepada haemoglobin dalam darah yang berbeza-beza.
Lebih banyak gula dalam darah, HbA1C yang lebih banyak akan hadir di dalam darah.

Peranti dibuat dari satu Diod laser yang berprestasi tinggi dan semua pesakit perlu lakukan adalah untuk meletakkan jari ke atas kuar untuk antara 10 hingga 20 minit. Pada Mei 2010, ujian yang melibatkan 30 orang telah dibawa, 19 daripadanya bukan diabetes. Pesakit-pesakit yang masih mempunyai keadaan kronik dan tahap gula dalam darah yang teruk telah dikawal.

Darah juga diambil pada masa yang sama sebagai perbandingan dan keputusan menunjukkan hubung-kait yang sangat baik bagi kedua-dua tahap rendah dan tinggi.
Pereka Cipta percaya ujian kini adalah salah satu cara terbaik untuk mendiagnosis penyakit kencing manis kerana ia memberikan lebih tepat bacaan tahap gula dalam darah. Tahap HbA1c yang purata yang diambil dari semasa ke semasa telah juga kurang variasi daripada ujian sekali.
Ujian HbA1c (juga dipanggil glycolated haemoglobin) memberikan hasil yang menunjukkan bagaimana penyakit ini telah dikawal dalam 6 hingga 12 minggu yang lepas. Ini juga akan menunjukkan Bagaimanakah keberkesanan pelan pengurusan pesakit bekerja. Bacaan glukosa HbA1c pesakit kencing bebas-manis dan 5 peratus kepada 6 peratus dan matlamat dalam pengurusan penyakit kencing manis adalah untuk mencapai 7 peratus atau kurang. Glukosa HbA1c yang membaca sebanyak 8 peratus dan ke atas akan bermakna penyakit kencing manis yang teruk dikawal.

Sesetengah doktor berkata bahawa sementara ianya baik untuk mendapatkan tahap HbA1c yang sederhana tanpa perlu mengeluarkan darah, minit oleh minit atau jam oleh Tamu glukosa darah pemantauan kadang-kadang mungkin diperlukan. Pesakit perlu menjadi terinfeksi tiga hingga empat kali sehari, untuk menentukan sama ada tahap yang terlalu tinggi atau terlalu rendah di bawah keadaan yang berbeza. Ini baru prototaip mesin yang masih tidak mampu memberikan apa-apa suapan secara langsung. Juga bacaan ini mungkin tidak tepat disebabkan oleh turun-naik suhu badan dan darah.

Terdapat dua peranti lain pemantauan di pasaran iaitu ujian kulit dan ujian glukosa yang berterusan. Terdapat keburukan yang berkaitan dengan kedua-dua kaedah. Ujian kulit menggunakan pad sensor khas yang mungkin merengsakan kulit dan bacaan yang mungkin terjejas oleh peluh. Ujian glukosa yang berterusan adalah mahal, berharga sehingga $2000 dan pad deria yang serba di bawah kulit perlu digerakkan secara berkala.
Walaupun Tempahan ini teknologi pemeriksaan bukan invasif ini kelihatan cerah dan radikal boleh menukar bagaimana kencing manis boleh diuruskan di klinik dan di rumah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *