Cara terbaik untuk barbeku ikan

Cara terbaik untuk barbeku ikan

Apabila datang ke ikan barbeku, ada yang takut umum bahawa semua ikan yang akan berakhir pada bahagian bawah barbeku anda dapur berbanding gambar-gambar juga dibentangkan di mana-mana buku resipi; Lebih penting lagi, yang tinggal di seluruh bahagian di hujung proses. Jadi bagaimana carakah untuk mendapatkan barbequed yang lazat ikan, betul? Bagaimana anda hendak mengelakkan ikan anda dari melekat grill dan muflis?

Sebab utama mengapa makanan melekat gril barbeku dan jatuh berasingan adalah bahawa gril tidak cukup panas apabila makanan yang diletakkan di atasnya. Anda perlu mendapatkan grill yang cukup panas untuk bukan sahaja menghasilkan aromatic yang kira Walau bunyi tetapi juga akan terus berbuat demikian sepanjang keseluruhan proses memasak.

Kedua, anda perlu memastikan bahawa gril anda bersih. Zarah-zarah makanan sering tersekat pada permukaan grill dan ini adalah kawasan yang ikan anda boleh melekat. Mengekalkan grill bersih akan mengurangkan kemungkinan anda ikan yang melekat.

Ikan biasanya tidak mengambil masa melihat untuk memasak dan ia adalah sangat penting kepada sangat menyedari ini suasana barbeku. Orang cenderung untuk lebih dimasak ia menyebabkan ia kering daripada daging sedap berair. Untuk memastikan bahawa anda tidak lebih memasak ikan anda, pastikan ia adalah tidak beku dan pada suhu yang sejuk tetapi tidak sejuk. Cuba untuk tidak menggunakan ikan sejuk beku pada semua jika anda boleh membantu sebagai ikan longgar dengan tekstur yang halus dan rasa bila beku. Kualiti-kualiti ini juga merosot dengan cepat jika ikan disimpan di suhu bilik untuk untuk melanjutkan tempoh penyerah risiko kesihatan.

Melibas ikan anda seperti memasak sekeping steak yang baik, anda flip ia hanya sekali. Kecenderungan bukanlah hanya untuk flip lebih daripada sekali tetapi cuba untuk mengangkat ia untuk melihat sama ada memasak atau tidak; tindakan ini adalah resepi yang pasti untuk bencana. Cara terbaik dari mengelakkan kecenderungan agak tidak terkawal ini adalah untuk menggunakan dengan pemasa. Melabur dalam satu, meletakkan ikan, setkan kepada tempoh yang betul, pergi, datang kembali dan flip apabila penggera yang pergi. Silap mata tersebut yang lain adalah untuk sentiasa meletakkan kulit bahagian muka dahulu (jika kulit dikekalkan dan ini disyorkan cara memasak ikan di barbeku kerana ia membantu untuk memegang daging bersama-sama). Selain itu, ia menambah tekstur rangup untuk hidangan keseluruhan.

Jadi masa jauh, memasak telah disebutkan beberapa kali tetapi berapa lama itu, malangnya ini satu soalan yang ‘berapa lama adalah sebahagian rentetan’ – semua bergantung pada ketebalan, suhu dapur anda dan teknik memasak anda. Walau bagaimanapun, ikan secara amnya mengambil masa yang lebih singkat untuk memasak daripada daging, banyak yang lebih pendek. Jika ia adalah ikan seluruh masakan yang anda buat, hirisan pepenjuru di seluruh bahagian tengah ikan (ketebalan bahagian ikan), membuat beberapa hirisan kira-kira 2 cm apart. Ini akan membolehkan haba untuk mendapatkan melalui sekata.

Satu lagi cara untuk mengelakkan melekat adalah untuk Balut ikan dalam Kerajang. Dengan cara ini, anda juga boleh menambah perasa, jus lemon dan mentega. Selalunya, anda akan mendapati bahawa ini adalah cara yang paling mudah untuk memastikan ikan anda lembap. Ia adalah lebih sukar untuk mengelakkan pengeringan apabila ikan diletakkan terus di grill. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ini akan menghalang sebahagian daripada rasa barbeku yang menembusi ikan.

Ciptaan yang baik telah yang bakul ikan. Anda boleh letakkan ikan anda keseluruhan di dalam satu ini dan letakkan mereka di atas gril barbeku. Kelebihan ini adalah bahawa anda boleh flip bakul seluruh, dan bukannya cuba terbalikkan ikan tanpa berbuka. Ia juga akan mengelakkan kepingan ikan daripada jatuh melalui bar-bar di grill.

Resipi hari ini – ikan barbeku dengan Chutney dan pasli

Berkhidmat
1. 2 Orang

Bahan-bahan
1. 1 x 3/4 kg ikan jenahak keseluruhan
2. 1 Cawan pasli segar dicincang
3. 2 Tspn Apricot & Chutney tarikh
4. Jus dari setengah lemon
5. 4 Tspn minyak Macadamia
6. Garam & lada sulah secukup rasa
7. Aluminium Kerajang bagi pembalut

Kaedah
1. Tanya Kiat untuk skala dan Bersihkan ikan untuk anda tetapi pastikan ia keseluruhan bukannya fillet ia. Pastikan ia dipadamkan Cucian menggunakan tuala kertas.

2. Membuat slice pepenjuru merentasi mid-section ikan tetapi tidak dipotong melalui tulang-tulang dan berpengalaman seluruh ikan dengan garam dan lada sulah.

3. Dalam mangkuk lain, Campurkan pasli dicincang, minyak macadamia, apricot & tarikh chutney dan air limau bersama-sama, tambah sedikit lagi garam dan lada sulah.

4. Sudu beberapa campuran ini ke dalam perut ikan dan rub seluruh seluruh ikan. Balut ikan menggunakan Kerajang itu dan biarkan ia berdiri di tempat yang sejuk selama 30 minit.

5. Apabila dapur barbeku anda sudah siap, letakkan ikan berbalut di tengah-tengah dapur. Biarkan ia masak pada salah satu tepi selama 5 minit dan Pusingkan ia (sekali sahaja) untuk satu lagi 5 minit. Ambil perhatian bahawa bergantung kepada ketebalan, anda mungkin perlu berbeza-beza ini masa memasak sedikit.

6. Setelah ia dimasak, membuka dengan kerajang tetapi berhati-hati stim dalam pembalut yang, pindahkan ke pinggan hidangan dan Hidangkan panas-panas. Pastikan anda memindahkan semua jus di dalam pembalut untuk menghidang hidangan juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *