Cara mudah untuk Mega masak sihat

Cara mudah untuk Mega masak sihat

Masakan sihat adalah penting untuk diet yang kaya dengan vitamin dan pemakanan. Apa yang kita makan meningkatkan atau merosakkan kesihatan kita, jadi ia adalah penting untuk memasak dengan kesihatan dan kesejahteraan dalam fikiran.

Untuk mempunyai diet yang sihat, bahan-bahan tertentu perlu dihadkan semasa memasak. Diet yang tipikal dan resipi yang cenderung menjadi tinggi dalam natrium. Mengurangkan jumlah garam yang dipanggil dalam resipi oleh cerapan untuk satu perempat. Anda juga boleh mencuba menggunakan bahan-bahan rendah-natrium, seperti kicap dan produk-produk berasaskan tomato, bukan garam. Untuk menghadkan jumlah lemak apabila menyediakan hidangan, mengurangkan jumlah marjerin dan mentega yang dipanggil dalam resipi oleh sekurang-kurangnya separuh. Memasak semburan adalah jauh lebih rendah alternatif yang lemak minyak. (Jika anda memilih untuk memasak dengan minyak, gunakan salah satu daripada minyak yang sihat, seperti minyak macadamia, minyak kacang, minyak canola, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak yang buruk yang perlu dielakkan adalah minyak walnut, minyak bunga matahari, Minyak bijan, minyak flaxseed dan minyak kacang soya.)

Menambah perisa kepada makanan juga boleh mempunyai manfaat yang sihat, selain rasa yang lebih baik. Bawang putih telah ditunjukkan untuk membantu jantung dan masalah penghadaman. Ia juga membantu dalam memerangi jangkitan, penyakit kencing manis dan parasit. Jus Lemon telah ditunjukkan untuk membersihkan hati, menentang jangkitan, membersihkan darah dan menguatkan tulang dan gigi. Mengawal sembelit, gas, kembung, cirit-birit dan pedih ulu hati akan kelebihan lain yang sihat untuk memasak dengan jus lemon.

Diet yang sihat mengandungi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin dan pemakanan. Untuk menambah lebih banyak sayur-sayuran untuk hidangan, menggantikan sebahagian daripada daging dengan sayur-sayuran seperti brokoli. (Mengehadkan atau mengurangkan jumlah daging yang diproses dalam diet yang juga mempunyai faedah-faedah yang sihat, kerana ia dikatakan dapat mengurangkan risiko barah.) Memilih sayur yang leafier, gelap, seperti bayam, kale dan lobak merah, ke atas orang-orang yang ringan, seperti saderi dan salad kecil. Sayur-sayuran yang gelap adalah lebih tinggi dengan vitamin dan menyediakan pemakanan yang lebih banyak. Meningkatkan jumlah buah-buahan juga, apabila anda memasak dengan menambah buah-buahan cincang untuk pencuci mulut dan barangan yang dibakar. Atau lebih baik lagi, berhenti memasak pencuci mulut dan sebaliknya menghidangkan buah-buahan segar.

Ia adalah penting untuk menyediakan hidangan yang banyak serat untuk diet yang sihat. Serat yang terdapat di kulit buah-buahan dan sayur-sayuran, epal dan kentang, jadi tidak Kupas buah-buahan dan sayur-sayuran. Masak kacang lebih kerap dan berkhidmat kepada mereka sebagai hidangan sampingan. Satu cawan kacang ginjal telah 13.1 gram serat. Satu lagi pilihan untuk meningkatkan jumlah serat untuk hidangan adalah untuk tambah satu sudu makan flaks atau kuman gandum untuk barangan yang dibakar.

Makanan yang bersambung terus kepada kesihatan seseorang, kini dan akan datang, jadi Manfaatkan menu yang anda sediakan. Berhenti memasak untuk makan, dan mula memasak untuk kesihatan dan kesejahteraan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *