Cara mudah Buang telefon bimbit anda dengan selamat dan selamat

Cara mudah Buang telefon bimbit anda dengan selamat dan selamat

Sesiapa yang memiliki telefon bimbit, akhirnya akan menaik taraf model baru, tetapi apa yang perlu anda lakukan dengan telefon lama anda? Pilihan anda termasuk kitar semula, reselling dan menderma. Sebelum anda putuskan telefon lama anda untuk masa yang lepas, semak tip-tip berikut mengenai cara-cara untuk membuang ia dengan selamat dan betul.

Telefon bimbit dan peranti mudah alih yang lebih kompleks, seperti Pembantu Digital peribadi (PDA), Blackberry dan iPhone, seperti komputer mudah alih. Mereka selalunya adalah sumber maklumat peribadi dan sensitif, termasuk alamat dan nombor telefon, kata laluan, nombor akaun, e-mel, mel suara, log telefon, malah perubatan dan preskripsi maklumat. Anda tidak menjual komputer riba lama tanpa menyapu hard drive bersih; peranti mudah alih layak tahap perhatian yang sama sebelum anda membuang mereka.

Mengeluarkan maklumat peribadi dan sensitif secara kekal

Mengenkripsi kata laluan dan lain-lain data sensitif yang disimpan pada telefon bimbit anda, dan “mengunci” papan kekunci semasa telefon anda sedang tidak menggunakan, boleh membantu menghalang capaian yang tidak dibenarkan walaupun selepas telefon bimbit anda tidak lagi dalam Perkhidmatan. Masih, sesetengah data telefon anda, termasuk orang hubungan peribadi, gambar-gambar dan terma-terma carian Web, mungkin dapat diperolehi dengan program perisian yang agak mudah dan murah.

Ia adalah idea yang baik untuk membuang maklumat peribadi sebelum anda membuang telefon anda. Penghapusan data kekal biasanya memerlukan beberapa langkah. Membuang memori atau pelanggan modul (SIM) Kad Pengenalan dari telefon. Itu adalah langkah pertama yang penting dalam menghapuskan maklumat, tetapi anda mungkin perlu untuk berbuat lebih banyak untuk memadam semua data yang sensitif pada peranti anda. Anda boleh arahan telefon bimbit untuk menghapuskan data tertentu, tetapi yang hanya akan menghapuskan rujukan kepada di mana data itu; maklumat sebenar yang kekal pada sistem operasi telefon.

Penghapusan data kekal juga mungkin memerlukan anda untuk mengosongkan data dari telefon kenalan dan lain-lain maklumat yang disimpan. Buku panduan pemilik anda, laman web pembekal tanpa wayar atau pengeluar mungkin akan memberikan maklumat mengenai bagaimana untuk menghapuskan maklumat secara kekal dari peranti mudah alih anda dan juga bagaimana untuk menyimpan atau memindahkan maklumat kepada peranti baru sebelum pemotongan. Periksa bahawa anda telah membuang data berikut: buku telefon, mana-mana senarai panggilan (diterima dan dibuat), mel suara, menghantar dan menerima e-mel dan mesej teks, sejarah carian Web, penganjur folder dan foto.

Pilihan untuk pelupusan

Sebaik sahaja anda mempunyai telefon ” bersih ”, Terdapat beberapa pilihan untuk melupuskan itu. Anda boleh mencuba kitar semula kerana pengeluar telefon bimbit, penyedia perkhidmatan dan Kumpulan bukan keuntungan sering mempunyai program untuk membaikpulih peranti mudah alih atau kitar semula komponen mereka, termasuk alat-alat perantinya seperti pengecas. Anda boleh menggunakan enjin carian kegemaran anda untuk mencari agensi perlindungan alam sekitar (EPA) bagi mendapatkan maklumat mengenai program kitar semula produk elektronik.

Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat ” mel kembali ” perintis program percuma yang membolehkan pelanggan untuk kitar semula elektronik kecil dan kartrij inkjet. Pejabat pos beberapa 1,500 mempunyai sampul percuma supaya anda boleh menghantar kembali PDA, telefon bimbit, kamera digital, dan pemain muzik tanpa perlu membayar untuk pos. Banyak organisasi juga mengumpul lama peranti mudah alih untuk tujuan kebajikan.

Anda sentiasa boleh cuba reselling lama telefon bimbit anda atau peranti seperti sesetengah individu dan organisasi akan membeli peranti mudah alih yang lama. Ini mungkin kelihatan seperti satu perkara ganjil tetapi jika anda mempunyai masa, cubalah. Beberapa dolar adalah sentiasa lebih baik daripada apa-apa

Anda haruslah sentiasa menjaga alam sekitar di rumah apabila melupuskan peranti mudah alih. Telefon bimbit mengandungi bateri, yang harus tidak dimasukkan dalam sampah anda kerana mereka akan berakhir di tapak pelupusan sampah di mana mereka boleh membahayakan kedua-dua orang dan alam sekitar. Banyak telefon bimbit juga mengandungi logam berat yang boleh contaminate bumi. EPA mengesyorkan bahawa anda mendaftar dengan agensi kesihatan dan kebersihan anda tempatan untuk cara yang betul untuk melupuskan elektronik dengan selamat.

Jika anda mengikuti tips dalam artikel ini, anda akan berada di kedudukan yang lebih baik untuk menikmati faedah-faedah alat elektronik yang baru atau gizmo anda dengan ketenangan fikiran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *