Cara mengamalkan kesihatan yang makan lebih baik tenaga dan ketahanan terhadap penyakit

Cara mengamalkan kesihatan yang makan lebih baik tenaga dan ketahanan terhadap penyakit

Diet yang sihat biasanya menghasilkan sebuah badan yang berat yang sesuai, kurang terdedah kepada penyakit, dan kesihatan keseluruhan yang baik, begitu juga pemakanan yang tidak boleh menyebabkan berat badan yang berlebihan dan mengalami pelbagai masalah kesihatan. Terdapat beberapa amalan-amalan yang berkaitan dengan kesihatan yang makan yang akan menyumbang kepada kesejahteraan fizikal apabila diikuti setiap hari. Merancang menu makanan yang berkhasiat termasuklah akan menggalakkan pengurusan berat badan, tenaga bertambah, dan peluang yang lebih rendah daripada penyakit.

Beberapa unsur utama membentuk yang sihat dan seimbang yang bekerja bersama-sama untuk membina sebuah well-nourished badan yang berjalan dengan cekap. Memilih makanan yang kaya dengan pemakanan dan mencari cara baru untuk berkhidmat dan menikmatinya adalah sebahagian daripada pelan ini. Juga, yang menilai minyak, kanji dan itu makan untuk menentukan jika perubahan untuk orang-orang yang sihat diperlukan.

Minum air yang mencukupi dan mendapat cukup latihan memainkan peranan yang signifikan dalam kehidupan yang sihat. Air diperlukan untuk pada dasarnya semua fungsi tubuh dan mempunyai kesan pembersihan; adalah disyorkan bahawa seseorang mengambil sehingga 8 gelas setiap hari. Senaman memastikan jantung, paru-paru dan otot-otot dalam keadaan yang baik dan membantu mengawal metabolisme; sekurang-kurangnya 15 minit aktiviti fizikal yang berterusan adalah disyorkan setiap hari. Satu juga harus menghadkan jumlah gula dan garam yang ditelan, kerana ini boleh menyumbang kepada obesiti, kencing manis dan tekanan darah tinggi jika tidak digunakan secara sederhana.

Buah-buahan dan sayur-sayuran merupakan Kumpulan yang penting makanan yang memberikan banyak vitamin, mineral dan antioksidan yang diperlukan badan. Makanan ini adalah secara semulajadi rendah kalori dan sumber yang baik serat diet. Terdapat banyak untuk dipilih dan setiap mereka mempunyai nilai-nilai pemakanan yang berbeza jadi ianya idea yang baik untuk makan pelbagai sekurang-kurangnya 5 hidangan sehari.

Karbohidrat mengandungi vitamin dan antioksidan yang tertentu dan badan sumber utama tenaga. Roti gandum dan bijirin, beras dan oat adalah contoh yang baik. Ini mencernakan perlahan-lahan yang mengawal glukosa darah dan insulin peringkat dan membantu satu rasa penuh bagi lagi. Makan 8 hidangan daripada Kumpulan ini setiap hari adalah disyorkan.

Lemak yang sihat adalah penting untuk mengekalkan kulit yang sihat, kuku, dan sel-sel serta untuk fungsi otak dan jantung. Kebanyakan lemak ini terdapat dalam daging, ikan, kacang dan benih, dan termasuk; Omega-3, asid polyunsaturated, dan lemak monounsaturated. Seseorang itu perlu mengelakkan produk-produk yang mengandungi lemak trans yang Walau bagaimanapun, kerana ini adalah tidak sihat.

Protein adalah perlu untuk membekalkan tenaga, membaiki dan membina sel-sel. Daging, ikan, telur, kacang dan makanan berasaskan tenusu adalah semua sumber protein yang baik. Mereka membantu dalam pembangunan dan pertumbuhan yang normal dan juga mengandungi mineral dan vitamin yang berharga. Adalah disyorkan bahawa seseorang mengambil 2-3 sajian daging atau alternatif setiap hari. Produk tenusu yang kaya dengan protein dan juga kalsium, mineral yang diperlukan untuk menguatkan tulang dan gigi; Rakyat harus mempunyai 3 hidangan tenusu setiap hari.

Memilih makanan yang berkhasiat dalam kuantiti yang sepatutnya daripada Kumpulan makanan merupakan sebahagian utama Kesihatan makan, kerana masa salah satu menu. Ia adalah lebih baik untuk makan sarapan pagi yang lebih besar untuk menjana badan dengan tenaga, dan menambah dengan menu yang lebih kecil sepanjang hari kerana ini mengoptimumkan metabolisme badan. Tidak mengambil bahagian-bahagian yang besar daripada makanan ini juga penting supaya pengambilan kalori harian adalah tidak terlalu tinggi. Menghapuskan sama sekali atau hanya sekali-sekala memakan makanan yang tinggi lemak kanji, gula, dan trans yang ditapis adalah juga dinasihatkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *