Cara-cara semula jadi untuk merawat kencing manis

Cara-cara semula jadi untuk merawat kencing manis

Kencing manis adalah sejenis penyakit yang menyebabkan apabila badan tidak betul menghasilkan insulin. Tujuh peratus daripada penduduk di Amerika Syarikat menghidap kencing manis. Terdapat dua jenis penyakit ini. Jenis kencing manis yang satu adalah di mana badan tidak menghasilkan insulin dan jenis dua adalah di mana badan tahan insulin. Majoriti orang-orang yang menghidap penyakit ini mempunyai jenis dua. Gejala kencing manis termasuk dahaga yang melampau, visi berjerebu, kebuluran yang melampau, naik-turun berat badan, keletihan dan kerap kencing. Kencing manis sering dikawal dengan insulin dan ubat-ubatan preskripsi, tetapi diet dan senaman memainkan peranan yang besar dalam keupayaan untuk mengawal penyakit ini. Terdapat juga herba yang boleh membantu mengurangkan kesan penyakit kencing manis.

Memastikan diet yang sihat dengan menumpukan kepada makanan seperti sayur-sayuran, serat, bijirin dan kekacang. Makanan ini akan membantu mengawal gula dalam aliran darah. Elakkan makanan ringan dan makanan yang mengandungi gula seperti kek, biskut dan kuih-kuih lain. Alkohol, tembakau dan kafein harus juga dielakkan untuk mengekalkan diet yang berkhasiat.

Senaman membantu meningkatkan kesihatan dan melawan terhadap kesan-kesan negatif daripada kencing manis. Ia adalah penting untuk bersenam secara teratur dan menjaga berat badan yang sesuai. Orang-orang yang tidak aktif atau berat badan berlebihan mempunyai satu faktor risiko yang lebih tinggi untuk kencing manis dan cenderung mengalami lebih banyak kesan-kesan sampingan yang disebabkan oleh penyakit ini. Ia adalah sangat penting untuk anda bersenam membina otot. Memulakan atur cara berat badan akan meningkatkan jisim otot yang akan meningkatkan sensitiviti insulin.

Terdapat banyak ubat-ubat herba yang diiktiraf bagi sifat-sifat terapeutik mereka merawat kencing manis. Mereka biasanya boleh didapati di farmasi dan kedai-kedai runcit dan boleh menjadi ubat semula jadi yang hebat. Cactus PIR prickly telah menunjukkan keputusan yang positif dalam rawatan penyakit ini dan Tempahan diiktiraf oleh Pusat Diabetes antarabangsa sebagai ubat semula jadi yang berdaya maju. Peria katak telah digunakan selama bertahun-tahun di Asia, Afrika dan Amerika Selatan untuk rawatan. Bawang putih akan mengurangkan paras gula dan merupakan satu cara yang sihat untuk menambah perisa kepada makanan mendapat manfaat dari sifat-sifat penyembuhan yang. Lain-lain herba yang biasa adalah ginseng, psyllium, fenugreek, Bilberi, dandelion dan burdock.

Suplemen vitamin sering digunakan untuk membantu merawat penyakit kencing manis dengan orang-orang yang paling disyorkan sebagai vitamin B6, C dan E. Selain itu, zink, selenium, alpha lipoic asid, chromium dan vanadium biasanya digunakan. Bukannya mengambil suplemen individu, sesetengah pesakit memilih untuk multivitamin untuk menambah diet mereka.

Kencing manis adalah penyakit yang mempengaruhi sebahagian besar penduduk. Risiko-risiko yang berkaitan dengan serius tetapi boleh dikawal dengan perubahan gaya hidup. Memastikan diet seimbang dan senaman yang baik akan membantu dalam menghalang kesan-kesan sampingan. Juga, penggunaan herba, vitamin dan ubat semula jadi yang betul akan membantu mengelakkan keperluan untuk cara-cara yang lebih tradisional ubat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *