Cara bijak untuk melabur dalam Sijil Deposit

Cara bijak untuk melabur dalam Sijil Deposit

Terdapat alat-alat yang disediakan anda boleh gunakan untuk melabur dalam sijil deposit. Laddering perakuan deposit adalah satu jenis strategi pelaburan yang digunakan apabila kadar faedah meningkat. Kadar faedah boleh naik atau turun tetapi biasanya Ketua dalam satu arah bagi satu tempoh masa. Apabila ekonomi kukuh, peluang pekerjaan akan diwujudkan dan inflasi menuju ke Federal Reserve akan menaikkan kadar faedah untuk menghentikan inflasi berjalan luar kawalan.

Jika Fed tidak menyimpan inflasi di bawah kawalan harga barang-barang dan perkhidmatan mula mengetuai lebih tinggi. Untuk bersaing dengan halaman harga bagi barangan dan perkhidmatan upah akan mengetuai lebih tinggi juga, maka kitaran yang berulang sendirinya.

Tempoh masa Bilakah kitaran ini berlaku pada tahun 1970 dan 1980-an. Akibat inflasi yang tinggi kadar faedah adalah sky-high. Anda boleh menemui 12 bulan kadar CD Bank dan Kesatuan kredit antara 12 peratus dan 15 peratus.

Sepanjang beberapa tahun Bilakah kemelesetan melanda dana Persekutuan kadar diturunkan untuk pelbagai peratus sifar satu perempat peratus oleh Jawatankuasa pasaran terbuka Persekutuan. Sebagai satu keputusan, 12 bulan kadar CD adalah purata kurang daripada satu peratus. Malah, 12 bulan kadar CD bank dan Kesatuan kredit kadar CD adalah purata 0.69 peratus.

Sekarang anda boleh menemui 12 bulan kadar CD lebih tinggi daripada kadar purata negara. 12 bulan kadar CD boleh didapati tinggi 1.50 peratus yang tidak berbunyi yang besar tetapi apabila inflasi sifar peratus kadar CD tidak bahawa buruk perjanjian.

Kadar faedah dan kadar CD boleh juga meningkat semasa perlahan ekonomi persekitaran, semasa”stagflasi” seperti kita telah pada tahun 1970 itu dan kita mungkin telah sekali lagi.

Apabila melabur dalam sijil deposit yang anda akan dapati lagi tempoh perakuan deposit, lebih tinggi kadar faedah kadar atau faedah hasil biasanya adalah, melainkan jika keluk kadar hasil yang terbalik, daripada kadar jangka panjang akan menjadi lebih rendah daripada kadar jangka pendek.

Perakuan deposit laddering digunakan untuk sekata dihamparkan pelaburan dalam Deposit perakuan deposit bagi tempoh beberapa tahun. Hasil akhir daripada tangga perakuan deposit adalah pelabur mempunyai semua dana-dana mereka yang disimpan di lebih lama tempoh sijil.

Sijil-sijil jangka panjang biasanya membayar kadar CD yang lebih tinggi, tetapi anda masih mempunyai perakuan deposit bagi matang setiap tahun supaya anda mempunyai akses kepada wang anda tetapi masih mempunyai semua faedah-faedah dari pelaburan dalam sijil deposit yang lebih tinggi kadar CD.

Berikut adalah contoh perakuan deposit bagi tangga. Mari kita gunakan strategi tiga tahun dengan $30,000 untuk contoh ini. Pelabur Deposit $10,000 dalam perakuan deposit bagi 3 tahun, $10,000 dalam perakuan deposit bagi 2 tahun dan $10,000 di deposit dalam Sijil 1 tahun.

Selepas tahun satu, tahun 1 $10,000 perakuan deposit matang, pendeposit kemudian melabur wang dalam perakuan deposit bagi 3 tahun. Selepas tahun dua, tahun 2 $10,000 Sijil deposit yang matang; Pendeposit yang melabur dalam satu lagi 3 tahun perakuan deposit. Selepas dua tahun semua dana dilaburkan dalam sijil deposit 3 tahun pada kadar faedah yang lebih tinggi, sekali lagi, ini hanya berfungsi apabila kadar faedah dan kadar CD bank atau kesatuan kredit kadar CD juga meningkat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *