Capsule Hotel-hotel di Jepun

Capsule Hotel-hotel di Jepun

Apa itu kapsul hotel?
Sebuah hotel kapsul boleh ditakrifkan sebagai satu sistem hotel yang menyediakan padat penduduk tempat tinggal yang mengandungi bilik-bilik yang mempunyai saiz yang agak Standard berasaskan modular plastik atau kaca tidur suku. Selain bilik anda sendiri, semua kemudahan-kemudahan lain akan dikongsi bersama.

Sejarah
Walaupun Hotel kapsul unggul Jepun, hotel kapsul pertama hanya dibina pada tahun 1979 oleh chap di Osaka oleh nama Kisho Kurokawa. Kadar ini adalah sedikit yang belakang kemudian pada kira-kira 1,600 yen. Hotel kapsul phenomenom Jepun yang bukan sahaja kerana sekatan Ruang tetapi kerana Jepun masih yang agak selamat negara dan apa-apa kemudahan yang akan difikirkan di banyak negara-negara lain.

Ia tidak sehingga tahun 1985, Bilakah Ekspo Sains Tsukuba diadakan, yang capsule Hotel menjadi terkenal di Jepun. Tidak cukup ruang untuk menampung semua orang jadi penganjur memutuskan untuk membuat kapsul Hotel supaya semua orang dapat menikmati Ekspo dan bermalam. Ini menjadi berita besar apabila dilaporkan pada televsion Jepun, dan semenjak itu kapsul Hotel telah menjadi sebahagian daripada Perbendaharaan Bahasa Jepun. Pertama dilaporkan kapsul di Tokyo ini Green Plaza Shinjuku, terletak di Daerah Lampu merah Kabukicho. Plaza hijau adalah juga yang terbesar kapsul di Tokyo 630 bilik.

Bagaimana untuk menggunakan sebuah hotel kapsul
Kebanyakan Hotel kapsul tidak mempunyai kunci bilik jadi anda perlu letakkan barangan berharga anda dalam lokar yang berasingan. Anda perlu berkongsi bilik mandi, tandas dan mandian dengan orang lain (kebanyakan kapsul Hotel mempunyai sauna disertakan). Kebanyakan daripada asas-asas disediakan dan mereka mempunyai tempat mandi umum yang anda kongsi dengan clientelle lain. Banyak hotel kapsul telah mandi yang besar, dipanggil dengan ‘Rotenburo’ yang bermaksud ‘mandian terbuka’ di mana anda boleh berehat di bawah langit terbuka.

Apabila anda memasukkan anda perlu mengambil kira kasut anda, meletakkannya ke dalam sebuah almari Menggilap dan menguncinya dengan kekunci yang diberikan. Anda kemudian memberi kunci almari Menggilap kakitangan di penerimaan tetamu dan mereka menyediakan anda dengan kekunci lain untuk sebuah almari pakaian kecil. Ketika ini mereka memberikan penerangan tentang bagaimana kerja-kerja sistem mereka. Biasanya ada Yukata yang, tuala mandi dan tuala tangan kecil di dalam almari di mana anda letakkan barang-barang anda. Selepas anda melakukan ini anda boleh pergi ke bilik anda.

Anda boleh menonton televisyen kecil sambil berbaring (biasanya kira-kira 8 inci). Malah, Hotel kapsul akan jadi padat dan bahawa ia adalah mungkin untuk mengendalikan lampu, Penghawa dingin, TV, radio dan jam penggera dari katil tanpa bergerak. Salah satu aspek negatif Capsule Hotel ialah mereka yang tidak kukuh bukti, jadi anda boleh mendengar orang di sebelah anda berdengkur (earplugs adalah disyorkan).

Kebanyakan Hotel kapsul mempunyai sistem dua peringkat supaya setiap bilik mempunyai dua bilik-bilik kapsul – satu di atas dan satu di bahagian bawah. Orang-orang di hadapan memberitahu anda sama ada anda berada di bahagian atas atau bahagian bawah satu dan anda boleh mengakses bilik-bilik tingkat atas melalui tangga yang disediakan. Bagi mereka yang sepanjang kira-kira 190cm, anda perlu membengkokkan kaki anda sedikit apabila anda pergi tidur. Bagi orang-orang yang berat badan berlebihan sedikit biasanya tidak ada masalah dengan lebar.

Lokasi
Kebanyakan Hotel kapsul boleh ditemui di kawasan pusat bandar di mana ia adalah perkara biasa bagi orang-orang terlepas keretapi terakhir atau bas. Hampir semua kapsul Hotel berada dalam jarak berjalan kaki dari Stesen.

Tempahan
Walaupun ramai orang menggunakan kapsul Hotel kerana mereka ketinggalan keretapi terakhir rumah, ia adalah possilbe untuk membuat tempahan melalui internet atau melalui telefon.

Syarat-syarat
Banyak hotel kapsul hanya menerima lelaki, tetapi terdapat beberapa yang eksklusif untuk wanita. Sekatan masa, kebanyakan tempat cek dalam masa 17:00 dan Daftar keluar waktu 10:00 am. Bergantung kepada jenis kapsul hotel, anda dikehendaki untuk pulang ke hotel sebelum jam 02:00, tetapi lain-lain adalah 24 jam.

Walaupun Tempahan kapsul Hotel memerlukan anda untuk menginap satu malam, ada beberapa yang membolehkan anda untuk menggunakan Kemudahan untuk tempoh masa yang lebih pendek jika anda hanya ingin berehat sebentar. Sebagai contoh, di Capsule Inn Akihabara mereka membolehkan anda untuk mandi bagi 500 yen atau tidur/rehat selama 3 jam untuk 1,200 yen atau 7 jam untuk 2,500 yen. Sesetengah tempat mempunyai sekatan ke atas malam berapa banyak yang anda boleh menginap, jadi jika anda ingin menginap untuk tempoh lebih dari 2 malam, anda perlu menyemak syarat-syarat mereka sebelum membuat tempahan.

Capsule Hotel akan dianggap sebagai domain sahaja lelaki, tetapi terdapat banyak tempat disediakan di mana wanita boleh tinggal. Ada yang eksklusif untuk wanita dan beberapa membenarkan kedua-dua lelaki dan wanita di dalam kompleks yang sama walaupun kawasan penginapan dan mandi dipisahkan.

Hotel-hotel di kebanyakan kapsul anda tidak boleh mengambil sendiri makanan atau minuman ke dalam Hotel kapsul dan anda harus lebih daripada 18.

Trend terkini
Walaupun warga asing menggambarkan Hotel kapsul sebagai ‘Keranda Hotel’, dalam banyak kes ini adalah satu keterangan yang tidak adil. Beberapa Hotel kapsul yang lebih baru mempunyai kunci bilik anda, video peribadi (seperti Dandy Hotel di Ueno) dan bilik mandi peribadi, akses internet. Bilik-bilik ini juga mempunyai jenis-jenis kabin yang mempunyai kerusi dan meja. Baru-baru ini, Hotel Deluxe kapsul telah diperkenalkan di mana anda dibenarkan dua orang untuk satu bilik. Dalam banyak syarikat-syarikat yang baru, di tingkat atas mempunyai sauna yang terbuka (rotenburo) dan bilik urut berasingan. Khususnya, hotel hanya kapsul wanita terdapat agak mahal dengan kualiti yang tinggi Spa.

Penginapan alternatif
Jika anda sedang mencari sesuatu yang lebih murah dari hotel kapsul (walaupun mungkin tidak cukup selesa), alternatif lain adalah tanah Kenkou (Kesihatan) atau Manga Kissatens.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *