Campuran Fenugreek: Pilihan penyelesaian untuk kelemumur

Campuran Fenugreek: Pilihan penyelesaian untuk kelemumur

Fenugreek (Methi) adalah sayur-sayuran berdaun melalui kebajikan perubatan yang luar biasa. Dengan penggunaan yang konsisten dalam bantuan rancangan makanan dalam mengekalkan sistem anda sesuai dan juga halus. Ia adalah sebuah kilang yang kuat, teguh dituai setiap tahun. Tiada berlaku akan secara amnya dua jenis fenugreek yang dikenali sebagai Marwari Methi dan Masuri Methi.

Ia dianggap seperti peribumi Ethopia dan juga Eropah. Sebagai lewat ia mudah ditawarkan di bahagian-bahagian di India dan digunakan secara meluas hanya menyediakan methi ka saag. Mengewap biasanya dianggap sebagai pilihan yang terbaik untuk menyediakan makanan fenugreek daun. Stok benih methi biasanya memiliki mucilage, damar minyak dan juga albumin yang berlaku akan digunakan untuk flavoring barangan diet.

Dalam leafs daripada fenugreek telah aperient pedas, ringan dan juga menyejukkan kualiti. Sos daun methi bila-bila masa yang digunakan pada kulit kepala pada masa-masa yang konsisten membuktikan untuk menjadi asal-usul terbaik lengthening rambut, mempertahankan pewarna semulajadi rambut yang selamat dan juga mengekalkan rambut lembut dan juga kedudukan. Permohonan seseorang methi sos ke atas muka setiap hari di waktu malam dan selepas itu dibersihkan setelah membantu air panas melegakan kulit pelbagai aduan contohnya jerawat, bintik hitam, kekeringan kulit muka, penampilan anda kedutan pada muka.

Bagaimana untuk memulihkan masalah kesihatan melalui fenugreek atau methi meninggalkan:

Penyakit usus: rutin makan benih fenugreek akan membantu dalam mengurangkan gastrik kesukaran di sistem penghadaman. Ia benar-benar adalah berfaedah dalam rancangan rawatan perut kecewa, gas yang tidak diingini, diarrohea, disenteri, dispepsia dan biliousness.

Anemia: Untuk menyembuhkan aduan ini adalah disyorkan makan dimasak leafs daripada fenugreek direktor dalam pemakanan untuk manfaat positif.

Hamil dan laktasi: ia membuktikan sebagai tonik yang sangat berkesan untuk expectant dengan dan lactating ibu. Ia benar-benar disyorkan bahawa methi stok benih perlu goreng dalam minyak sapi ini dan juga ia perlu halus pulverized plus gabungan dengan tepung dan gula untuk halwa. Ia perlu diambil dalam jumlah yang kecil setiap hari.

Deadened rasa bau serta rasa: penggunaan rutin sokongan stok benih fenugreek mendapatkan ke atas isu yang berkaitan dengan persepsi deadened bau dan juga rasa.

Kelemumur: Untuk mendapatkan lebih kelemumur ia benar-benar adalah mengingatkan bahawa dua sudu besar stok benih methi mesti direndam untuk semua malam dalam air ditambah kemudiannya juga berlegar-legar untuk menampal pagi berikutnya. Campuran ini sepatutnya sekata dilaksanakan di atas kulit kepala dan dibiarkan selama 30 minit untuk manfaat positif.

Demam: Untuk mengatasi kesukaran yang berkaitan dengan demam, adalah disyorkan bahawa teh yang dihasilkan dengan fenugreek perlu digunakan pada tempoh yang rutin untuk hasil yang berbaloi.

Gangguan pernafasan: Untuk memulihkan cabaran berkaitan dengan pernafasan seperti bronkitis, resdung, catarrah, radang paru-paru; Ia adalah mengingatkan bahawa teh yang dihasilkan oleh fenugreek sepatutnya diambil pada selang yang konsisten untuk hasil yang berbaloi.

Sakit tekak: Untuk memerangi sakit tekak yang ia diarahkan bahawa berkumur yang baik disediakan oleh mendidih fenugreek biji ke dalam air hendaklah diamalkan satu masa sehari untuk kesan yang berfaedah.

Nafas udara dan juga bau: untuk menjaga buruk bau pernafasan dan fizikal yang ia benar-benar adalah diarahkan untuk mengambil teh yang dihasilkan oleh fenugreek pada jangka masa yang kerap untuk hasil yang baik.

Kencing manis: untuk merawat kencing manis, ia digalakkan untuk makan benih fenugreek pagi harian dengan air untuk hasil yang positif.

Bengkak: Untuk memulihkan komplikasi berkaitan bengkak ia benar-benar diseru bahawa poultices daun perlu dilaksanakan di tempat yang terlibat perlu segera lain dari sakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *