Campur tangan keluarga: Memecahkan cengkaman ketagihan arak

Campur tangan keluarga: Memecahkan cengkaman ketagihan arak

Seperti penagihan dadah, ketagihan arak musnah berjuta-juta keluarga di seluruh dunia. Ia dianggap bukan sahaja sebagai satu penyakit masyarakat, tetapi juga penyakit keluarga kerana ia benar-benar mengganggu hubungan keluarga, kehidupan ahli keluarga dan masa depan anak-anak juga. Selain itu, kesan berbahaya yang boleh bertahan selama beberapa tahun, bahkan seumur hidup. Ini adalah sebab-sebab yang banyak keluarga akan menganjurkan campur tangan keluarga untuk meyakinkan ahli-ahli keluarga alkohol mereka untuk mengubah cara dan untuk mendapatkan rawatan ketagihan alkohol.

Menurut Jabatan Kesihatan dan manusia Perkhidmatan, ketagihan arak tidak hanya ruins aspek emosi, fizikal, rohani dan sosial penagih alkohol tetapi ia juga kapal karam kehidupan keluarga mereka dan orang yang tersayang. Ia juga merupakan salah satu punca utama rosak hubungan perkahwinan, keganasan rumahtangga, trauma pengalaman, kecacatan kongenital bayi, kemalangan, tindakan undang-undang, kematian, kehilangan produktiviti kerja dan banyak lagi. Sebab itu, beribu-ribu keluarga mengambil mereka yang tersayang untuk klinik pemulihan ketagihan arak untuk mendapatkan rawatan yang semula jadi dan holistik bagi ketagihan arak.

Sementara itu, anak-anak ibu beralkohol adalah orang-orang yang teruk ditimpa kerana mereka membesar didera psikologi, emosi dan fizikal. Kebiasaannya, mereka adalah mangsa keganasan rumah tangga, pengabaian ibu bapa dan kemurungan mental. Sesetengah kanak-kanak ini juga mengalami mimpi buruk, kebimbangan, fobia dan katil basah, manakala kanak-kanak lain berasa bertanggungjawab untuk huru-hara dalam keluarga mereka. Selain itu, ada kemungkinan besar bahawa kanak-kanak ini akan menjadi penagih dan penagih alkohol apabila mereka menjadi tua. Kerana ketagihan arak memberi kesan kepada beberapa aspek kehidupan para penagih alkohol, kesan-kesan sampingan terhadap masyarakat akan diperbesarkan juga. Sebab itu, campur tangan keluarga adalah perlu untuk membantu ahli keluarga mereka alkohol yang mendapatkan rawatan dan untuk membawa mereka kembali ke jalan yang betul. Jika anda mempunyai ahli keluarga atau yang tersayang yang beralkohol, kemudian Pertimbangkan Tip-Tip di bawah tentang bagaimana untuk melakukan campur tangan keluarga yang berkesan.

Sebelum mengambil tindakan, pastikan untuk melengkapkan diri dengan semua data tentang ketagihan arak. Melakukan kajian dalam talian, berbincang dengan kaunselor dan pakar-pakar perubatan untuk mengetahui tentang ketagihan arak dan kesannya pada Kesihatan penagih alkohol, keluarga mereka dan individu-individu di sekeliling mereka. Sebaik sahaja anda dilengkapi dengan fakta-fakta penting tentang ketagihan arak dan kesannya yang sakit, ada sedikit ruang bagi alasan yang tidak kukuh dan penolakan.

Pastikan anda mengumpul semua data mengenai klinik rawatan ketagihan arak tempatan. Anda boleh meminta bantuan daripada profesional alkoholisme intervensi kaunselor kerana mereka tahu banyak pusat-pusat rawatan ketagihan arak, kaedah mendekati penagih alkohol yang berbeza, berbeza-beza sikap penagih alkohol dan kaedah yang berbeza daripada mendekati mereka. Anda juga boleh mendapatkan imam, paderi atau rabbi yang sebagai alternatif kepada seorang kaunselor.

Pastikan anda mempunyai set pelan seperti penjadualan Pusat Rawatan ketagihan arak selepas campur tangan, pembungkusan atau pakaian dan berkomunikasi dengan individu-individu yang akan mengambil bahagian dalam campur tangan yang bersih dan yang akan membawa beliau ke klinik pemulihan. Pilih teman-teman rapat sahaja, pemimpin agama dan ahli-ahli keluarga untuk campur tangan. Anda juga boleh menjemput seorang kaunselor untuk menyertai Kumpulan intervensi.

Pastikan untuk berunding isu ketagihan arak ini kepada ahli keluarga anda yang beralkohol apabila dia tenang dan sedar diri, sebaliknya anda boleh mengharapkan rejections. Bercakap tentang rancangan campur tangan, keadaannya dan kesan daripada tindakan dan tingkah laku beliau. Menyediakan fakta-fakta yang jelas tentang ketagihan arak dan menerangkan kepadanya bagaimana masalah Nya kesan dirinya atau dirinya sendiri dan orang-orang yang menjaga beliau.

Pastikan untuk menetapkan akibat jika dia gagal untuk mengambil tindakan dan mendapatkan rawatan ketagihan arak. Jangan menjerit atau menjerit pada beliau kerana ia akan tidak berbuat baik pada pelan anda campur tangan, tetapi menawarkan bantuan dan berharap pada bagaimana dia boleh menyelesaikan masalah beliau.

Dengan mengikuti tips, anda pasti boleh memujuk dia atau dia untuk mendapatkan rawatan ketagihan arak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *