Cakera herniated dan sakit kaki

Cakera herniated dan sakit kaki

Adakah anda tahu anda boleh mempunyai cakera herniated di belakang anda, dan tidak tahu? Adalah dianggarkan bahawa 3 daripada setiap 5 dewasa mempunyai masalah belakang ini biasa walaupun mereka tidak merasa sebarang kesakitan belakang atau kaki. Thats kerana cakera telah benar-benar memukul saraf sebelum ia mula sakit.

Paling sedikit 1 mm pergerakan cakera herniated boleh membuat perbezaan di antara rasa sakit belakang atau kaki sekali – dan excruciating kesakitan. Jadi walaupun anda kembali berasa halus semalam, ia adalah satu idea yang baik tahu apa yang anda boleh lakukan untuk tetap sihat dan bebas rasa sakit masa hadapan.

Tulang kolum tulang belakang anda melindungi saraf tunjang anda dan membekalkan tubuh melalui akar saraf – ini adalah cawangan yang keluar dari saraf tunjang saraf yang besar dan meninggalkan ruang saraf anda antara vertebra setiap. Vertebra tulang belakang anda akan dipisahkan oleh cakera tulang belakang, yang diisi dengan bahan yang lembut, gelatinous, berpad kolum tulang belakang dan membenarkan ia untuk bergerak bebas.

Sebelum anda membaca lebih lanjut, kami mengesyorkan anda membaca salah satu artikel kami yang lain. Ia pergi ke lebih terperinci mengenai cakera herniated dan sakit kaki.

Herniated cakera, apakah mereka dan apa yang boleh anda lakukan tentang mereka.

Aktiviti fizikal yang berat atau mengangkat berat boleh menyebabkan cakera herniate atau bergerak keluar dari tempat ini. Ini boleh Mampat berhampiran saraf tunjang dan menyebabkan lembut untuk belakang yang teruk dan sakit kaki.

Gejala-gejala yang cakera herniated dan sakit kaki boleh berbeza-beza secara meluas, dari kesemutan ringan atau sakit yang membosankan untuk sensasi terbakar atau klik. Dalam sesetengah kes, sakit belakang dan kaki boleh menjadi teruk, biasanya berlaku pada satu bahagian badan anda.

Jika anda mempunyai cakera herniated di belakang yang lebih rendah atau kawasan lumbar anda, anda mungkin merasa sakit yang tajam di bahagian kaki, pinggul, atau punggung atau am kebas dan lemah. Biasanya hanya satu bahagian terjejas. Sakit, kebas atau lemah sering hilang atau meningkatkan banyak sepanjang tempoh minggu hingga bulan.

Bagaimana anda boleh merawat herniated cakera dan kaki yang sakit?

Rawatan pilihan pertama adalah tempoh yang singkat berehat dengan ubat-ubatan anti-radang, sebaik-baiknya semulajadi, diikuti oleh stretches tertentu dan terapi fizikal. Kebanyakan orang pulih dan kembali kepada aktiviti biasa.

Ubat anti-radang Bukan steroid (NSAID) dan ubat penahan sakit narkotik biasanya diberi kepada orang-orang dengan cakera herniated disebabkan oleh kecederaan yang secara tiba-tiba seperti kemalangan kereta atau mengangkat benda yang berat yang menyebabkan sakit kaki dan belakang yang teruk. Walaupun ini kerja bagi kebanyakan orang, kami mengesyorkan suplemen anti-radang semulajadi seperti menyembuhkan-n-melegakan. Ini adalah jauh lebih selamat berbanding NSAID dan tidak mempunyai kesan sampingan yang teruk.

Dalam kes-kes yang ekstrem, suntikan steroid ke dalam bahagian belakang di kawasan cakera herniated boleh membantu kawalan kesakitan dan mengurangkan bengkak sekeliling cakera, sementara melegakan gejala-gejala yang banyak.

Dalam jangka masa panjang, perubahan gaya hidup – diet dan aktiviti fizikal – adalah penting untuk merawat herniated cakera dan sakit kaki.

Cakera herniated disebabkan oleh tekanan yang tidak sekata yang diberikan pada tulang belakang anda disebabkan oleh postur dysfunctions yang dicipta oleh ketidakseimbangan otot. Untuk melegakan kesakitan berpanjangan, dysfunctions postur ini perlu diperbetulkan.

Otot imbangan terapi mengenal pasti set yang otot akan seimbang – merawat punca-punca asas dengan otot imbangan terapi adalah cara terbaik untuk merawat herniated cakera dan kaki sakit.

Rawatan yang paling berkesan untuk cakera Herniated

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *