Cadangan rawatan sista ovari

Cadangan rawatan sista ovari

Adakah anda kebetulan menjadi salah satu daripada banyak betina yang mempunyai sista pada ovari mereka? Bagi orang-orang yang telah pun tahu bahawa mereka memilikinya atau salah satu daripada rakan-rakan mereka mungkin mempunyai sista ovari, terdapat rawatan sista ovari yang tersedia untuk membantu orang-orang yang ditimpa dengan hidup yang sihat. Walau bagaimanapun, rawatan akan berbeza-beza bergantung kepada keadaan dan orang.

Kira-kira 15 peratus daripada wanita di Amerika Syarikat yang telah didiagnosis datang dari kurungan PMS, dan dalam kebanyakan kes sista ovari yang disahkan adalah tidak berbahaya dan bukan kanser. Sebenarnya, 95 peratus daripada sista ovari yang didiagnosis setahun tidak berbahaya dan boleh juga pergi disebabkan proses penyembuhan semulajadi badan.

Mempunyai satu sista pada ovari anda boleh menyeksakan dan amat sukar bagi sesetengah individu, dan ia juga yang negatif boleh menjejaskan kehidupan sosial anda. Tetapi jangan risau kerana terdapat kaedah-kaedah yang berkesan untuk mendapat rawatan. Berikut adalah beberapa sista ovari pilihan rawatan yang boleh anda cuba.

Memantau sista anda dengan gynecologist yang kerap kerana ia mungkin hilang dengan sendiri. Satu perkara yang menarik adalah bahawa ada kemungkinan bahawa ia akan mengecut walaupun tanpa campur tangan perubatan. Selepas doktor anda memberitahu anda bahawa sista tersebut adalah tidak berbahaya, anda perlu menunggu sehingga tiga bulan. Ini terpakai kepada perempuan yang tidak tahu bahawa mereka mempunyai sista yang kerana terdapat keadaan di mana gejala akan ditemui. Ini berlaku dengan sista yang didapati semasa tetap ujian pap smear.

Anda perlu terus menggunakan pil kawalan kelahiran dan lain-lain anak kontraseptif oral yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Ini akan membawa lebih konsisten untuk haid anda dan ia juga berhenti ovulasi yang baik kerana setiap kali berlaku ovulasi, sista tersebut hanya akan lebih besar.

Ia mencukupi untuk menggunakan ibuprofen dan ke atas ubat tahan sakit kaunter bagi sebarang kesakitan anda akan mengalami. Meluangkan masa untuk berehat dan mengelakkan kerja-kerja berat juga boleh membantu.

Ia akan membantu menggunakan intervensi yang semulajadi seperti minum teh chamomile. Berdasarkan testimoni, ramai individu telah menyatakan bahawa kaedah ini mengurangkan saiz cyst dan membantu pancurkan toksin di dalam badan yang baki tahap hormon dan membuat sista kecil dalam saiz. Selain teh chamomile, lain-lain yang tidak terkira banyaknya juga telah cuba black cohosh, dandelion dan lain-lain herba kering yang boleh berkhidmat sebagai suatu petang. Selain kesan positif ke atas hormon, minum teh juga melegakan tekanan dan bertukar menjadi perhatian anda dari rasa sakit dan meletakkan anda dalam keadaan lebih santai.

Di samping itu, kajian bebas ke atas perempuan yang mempunyai sista ovari menunjukkan bahawa wanita ini adalah diet yang terdiri terutamanya dari daging dan keju. Diet vegetarian yang sihat menggantikan daging bagi sumber-sumber protein yang lain boleh memberi manfaat kepada kesejahteraan seseorang. Buah-buahan yang kaya dengan antioksidan boleh membina sistem imun anda dan memberi badan anda mampu menguruskan kesakitan yang lebih baik.

Satu penyelesaian tambahan adalah pembedahan. Penyelesaian ini ditentukan oleh pakar bergantung kepada saiz, lokasi dan kemungkinan bahaya yang sista ovari akan lakukan kepada tubuh anda. Jika gejala-gejala yang tidak jelas dan sista tersebut bukanlah kanser, kaedah cystectomy boleh digunakan untuk mengeluarkannya.

Dalam sesetengah keadaan Namun, terutamanya apabila sista ovari kanser, kedua-dua ovari akan dikeluarkan melalui pembedahan supaya tidak ada mengalami sebarang jenis bahaya.

Perlu diingat bahawa rawatan sista ovari hanya akan berkesan jika anda berada dalam Kesihatan yang baik dan asas-asas Kesihatan dipatuhi untuk berurusan dengan masalah sista ovari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *