Cabaran pembentukan kekayaan

Cabaran pembentukan kekayaan

Jika anda sedang mencari satu definisi akademik ‘kekayaan’, hanya melakukan carian di internet. Ini adalah bagaimana Wikipedia mentakrifkan ia:

“Kekayaan itu banyak harta-benda berharga bahan atau sumber. Perkataan berasal dari yang lama Inggeris ‘wela’, iaitu dari batang Indo-European perkataan yang. Individu, komuniti, rantau atau negara yang mempunyai banyak harta benda atau sumber seperti itu dipanggil kaya”.

Definisi ini, Malangnya, mencipta kesan bahawa kekayaan terdiri hanya daripada harta-benda yang penting, dan ia adalah hujahan saya bahawa pandangan seperti itu adalah tidak betul sama sekali. Kekayaan adalah satu isu yang agak kompleks, dan oleh itu orang menghadapi pelbagai cabaran semasa proses penciptaan kekayaan.

-Pertama sekali, kita perlu memahami bahawa kekayaan adalah sesuatu yang baik. Terdapat satu keyakinan yang salah, sekurang-kurangnya antara beberapa orang, yang menjadi kaya adalah buruk. Kepercayaan bahawa kemiskinan adalah juga mempunyai, Malangnya, underpinnings agama yang kuat dan sedangkan saya tiada niat untuk belittling orang dgn pengorbanan yg besar telah memegang kepercayaan, ini adalah salah satu yang perlu keluar ‘ pintu belakang’ jika anda serius untuk menjadi kaya. Sentiasa ingat bahawa wang adalah neutral; Ia hanya ‘menguatkan’ perkara-perkara. Ia membolehkan orang-orang yang bermurah hati untuk memberi lebih, dan misers untuk menyimpan lebih banyak.

-Penciptaan kekayaan memerlukan dedikasi. Walaupun accasionally orang menang Lotto Sabtu atau mewarisi jumlah besar Wang, kekayaan segera ini sering hilang secepat ia diperolehi, disebabkan oleh kekurangan kemahiran kewangan. Pada dasarnya, kekayaan kami adalah ukuran dari kami yang bernilai kepada orang lain, dalam apa jua cara yang kami menyumbang kepada kehidupan mereka. Dan ini menambah nilai tidak berlaku kerana keajaiban.

-Kekayaan memerlukan cara berfikir yang tertentu. Kepercayaan kita tentang wang dan kekayaan secara umum, menjelma di dunia nyata. Jika anda pernah, hanya untuk sekejap masa, berfikir tentang ‘mereka’ (orang lain) sebagai kaya, dan bukan diri anda dengan cara ini, maka anda telah menemui salah satu sebab mengapa anda tidak kaya lagi. Persekitaran anda akan hanya mencerminkan proses pemikiran dalaman anda. Anda perlu melihat diri anda sebagai orang kaya, walaupun jika anda tidak (belum). Malah, orang-orang yang berusaha untuk meningkatkan kekayaan mereka perlu bekerja keras, setiap hari, pada mind-sets mereka daripada apa yang mereka lakukan di set kemahiran!

-Kekayaan ialah satu konsep yang relatif. Saya yakin Donald trump akan terkejut oleh prospek mempunyai hanya beberapa ringgit juta dalam bank. Walau bagaimanapun, tanpa mengesahkan nombor saya hampir boleh menjamin anda bahawa majoriti penduduk dunia adalah lebih teruk daripada anda dan saya dan akan melihat seorang yang mempunyai beberapa ribu dolar dalam bank sebagai ‘kaya’. Yang membawa saya ke tempat seterusnya.

-Kekayaan pergi tangan dalam tangan dengan ucapan terima kasih. Lebih banyak bersyukur kita akan bagi apa yang kita sudah ada, lebih banyak kita menerima. Ini adalah hanya satu undang-undang alam semesta; seperti graviti.

-Kekayaan mempunyai banyak aspek. Ia tidak hanya berkisar sekitar wang. Ia juga termasuk perkara-perkara seperti kerjaya, hubungan, kehidupan keluarga, keadaan mental, pendidikan, kecergasan fizikal, Kesihatan, kehidupan kerohanian dan kehidupan sosial. Seseorang yang benar-benar kaya mempunyai begitu banyak lebih daripada sekadar wang. James Arthur Ray ciptaan frasa ‘harmonik kekayaan’ dalam hal ini.

-Kami tidak dapat memberikan apa yang kita tidak ada. Kita tidak suka orang lain jika kita tidak mencintai diri kita sendiri, dan kami tidak boleh membantu orang lain dari segi kewangan jika kita pecah. Satu-satunya orang yang berfikir lebih lanjut mengenai wang daripada orang kaya adalah orang yang miskin! Jika saya dapat hidup saya lebih lagi, berdasarkan pengalaman lalu, saya bekerja obsessively ke titik di mana saya mempunyai banyak sisa pendapatan dalam koleh saya supaya saya dapat menumpukan perhatian kepada perkara-perkara dalam kehidupan yang benar-benar penting, sebaliknya ofbeing gaji yang hamba selama bertahun-tahun.

-Menjadi kaya keperluan pendidikan berterusan. Ia memerlukan kebijaksanaan, kefahaman dan pengetahuan mendalam tentang cara-cara yang mana kita memilih untuk memperoleh kekayaan bahan (contoh: pemasaran online), serta cara-cara untuk melabur wang itu. Dan ini memerlukan penilaian kendiri yang rajin, latihan dan pembelajaran sepanjang hayat. Aktiviti self-education berkaitan kekayaan harus menjadi sebahagian daripada regimen harian seperti makan dan tidur. Aduhai, kekayaan bukanlah sebahagian daripada mana-mana sukatan pelajaran dalam pendidikan tradisional.

Dan jadi, kawan saya, saya ingin anda kekayaan, kesihatan dan kebahagiaan banyak dalam mengejar kekayaan peribadi anda. Mula bergerak dalam arah itu!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *