: C. perbezaan berjangkit apa semua orang perlu tahu

: C. perbezaan berjangkit apa semua orang perlu tahu

“C. perbezaan” adalah untuk semakin antibiotik tahan jenis bakteria yang menyebabkan kebimbangan dalam kedua-dua hospital dan di sekitar komuniti. Ia semakin mendapat perhatian sebagai lebih bermasalah daripada terikan amat berbahaya bakteria MRSA. C. perbezaan menyebabkan jangkitan di usus besar atau usus besar yang dipanggil kolitis C. perbezaan. Usus besar atau usus besar bertanggungjawab ke atas reabsorption air dan salts dari sisa pepejal sebelum ia dihapuskan dari badan. Bahagian dalam usus dibantu oleh flora bakteria yang biasa. Flora ini biasa ferments bahan-bahan yang tidak diserap dan juga penjaga usus daripada bakteria yang oportunis seperti C. diff.

Apakah perbezaan C. dan Apakah gejala-gejala?
C. perbezaan, pendek untuk Clostridium difficle, sejenis bakteria yang boleh menyebabkan bengkak usus besar, juga tahu sebagai kolitis C. perbezaan. Seseorang yang mengalami perbezaan C. kolitis mungkin mengalami cirit-birit, kekejangan perut, dan demam disebabkan oleh radang usus. Dalam kes-kes yang teruk, C. perbezaan yang boleh menyebabkan cirit-birit berair 10 hingga 15 kali sehari, teruk, kekejangan perut dan sakit, demam, darah atau nanah di dalam najis, loya, dehidrasi, hilang selera makan, dan penurunan berat badan. Jika tidak dirawat, ini boleh mengakibatkan usus perforation, septicaemia atau keracunan darah, peritonitis atau jangkitan dalam lapisan abdomen dan, dalam kes terburuk, kematian.

Tidak C. perbezaan dari mana datang?
Jadi di mana Adakah anda kontrak bakteria ini? Usus yang mengandungi bakteria baik yang membantu penapaian sisa pepejal dan pengeluaran vitamin. Bakteria baik yang membantu mengekalkan sistem imun yang kuat. Walau bagaimanapun, apabila anda mengambil antibiotik, ia membunuh bakteria walaupun bakteria baik dalam usus anda. Ini mengganggu ekologi biasa kolon dan oleh itu boleh memberi laluan kepada pertumbuhan atau overgrowth C. diff.

Tetapi di mana perbezaan C. tidak datang dari? Adakah kita pelabuhan bakteria ini di dalam? Atau Adakah kita dapatkannya dari alam persekitaran kita? Apakah perbezaan C. berjangkit atau mereka secara semula jadi berlaku dalam sistem kami? Sesetengah pakar penjagaan kesihatan berfikir bahawa perbezaan C. merupakan salah satu daripada bakteria semulajadi dalam usus kami yang hanya ditumbuhi kerana terapi antibiotik. Tetapi ini tidak mungkin berlaku. Menurut beberapa kajian, hanya 5% daripada penduduk yang dijajah oleh C. diff. Walau bagaimanapun, mata pelajaran Kajian mungkin telah dijangkiti buat sementara waktu pada masa itu. Jadi ianya masih tidak jelas jika C. perbezaan merupakan salah satu flora bakteria semulajadi untuk sistem penghadaman kita.

Apakah perbezaan C. berjangkit?
Jika kita tidak mempunyai perbezaan C. secara semulajadi dalam usus kita, bagaimana kita mendapat jangkitan ini? C. perbezaan mempunyai dua bentuk, dalam perbezaan C. aktif berjangkit yang tidak boleh hidup dalam persekitaran untuk tempoh masa yang panjang dan bentuk bebas-aktif, berjangkit yang boleh hidup dalam persekitaran untuk tempoh masa yang panjang. Borang ini-berjangkit bakteria dipanggil “spore”. Spora ini kekal berjangkit tetapi jika dan apabila mereka sampai ke usus mereka kemudian boleh berkembang kepada bentuk berjangkit bakteria. Spora boleh didapati hampir di mana-mana: bedpans, perabot, kerusi tandas, linen, telefon, stethoscopes, papan kekunci, kuku, cincin (barang kemas), lantai, Bilik bayi, dan pails lampin. Spora mendapatkan objek seperti ini daripada tersentuh najis mereka yang dijangkiti (hanya fikir tidak mencuci tangan selepas menggunakan bilik mandi). Jadi, Ya, ianya berjangkit. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa penyebaran udara bertingkah C. berlaku biasa tetapi dari masa ke masa.

Apakah perbezaan C. berjangkit daripada pendedahan udara?
Jika spora pesawat, boleh kami kontrak jangkitan ini dengan menarik nafas itu? Apakah perbezaan C. yang berjangkit melalui udara? Terdapat dua perkara yang perlu berlaku boleh dijangkiti oleh C. diff. Pertama, anda mesti inges spora C. perbezaan. Kedua, keseimbangan ekologi daripada bakteria yang biasa hidup dalam usus perlu menjadi terganggu bagi C. perbezaan untuk memulakan jangkitan. Tidak terdapat bukti bahawa perbezaan C. boleh dikontrak dengan menarik nafas. Tetapi amat penting, kerana bakteria ini boleh bergerak melalui udara, ia boleh dengan banyaknya ditemui di lantai dan permukaan dalam Bilik daripada orang yang dijangkiti. Apabila permukaan ini akan menyentuh dan spora ini ditelan, kolitis C. perbezaan boleh berlaku.

Oleh itu, basuh dengan tangan yang betul dan bilik kebersihan di hospital-hospital atau bilik orang dijangkiti adalah satu kemestian untuk menghalang penyebaran bakteria ini. Sentiasa basuh tangan anda sebelum menyentuh mulut anda dan selepas menggunakan bilik mandi (terutamanya jika anda dijangkiti). Langkah-langkah perlindungan yang terbaik selalunya akan menambahkan sendiri secara semula jadi dan superbug jangkitan seperti C. diff. mengelakkan antibiotik apabila pada semua kemungkinan dan mengekalkan betul sistem pencernaan kesihatan juga boleh membantu mencegah jangkitan ini serius dan kadang-kadang boleh membawa maut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *