Butir-butir penting mengenai gigi palsu dan Halitosis

Butir-butir penting mengenai gigi palsu dan Halitosis

Gigi palsu boleh menyebabkan nafas kerana kuman boleh berkembang kepada mereka dan juga alat lisan yang berbeza seperti pendakap dan retainers. Penjagaan yang betul serta menguruskan alat-alat ortodontik ini boleh mengelakkan anda dari mengalami rasa malu akibat nafas yang busuk. Terdapat beberapa faktor di sebalik nafas dan apa-apa penyakit, kebersihan yang tidak mencukupi, makanan yang kita ambil serta gigi palsu. Menurut beberapa pakar, hanya 10% daripada sebab-sebab nafas kerana penyakit dan juga masalah metabolik. Kebanyakan kes halitosis disebabkan oleh kuman banyak yang hidup di dalam mulut anda kerana xerostomia, makanan terperangkap antara anda gigi dan gigi palsu serta kebersihan gigi.

Butir-butir yang berikut boleh membantu anda mengetahui lebih lanjut tentang hubungan antara nafas dan gigi palsu:

Betul pembersihan gigi palsu

Ia adalah agak tidak perlu bilas gigi palsu anda daripada mana-mana bit makanan hanya kira-kira setiap hidangan selepas. Topik ini seperti menghilangkan buruk nafas boleh memberikan beberapa maklumat mengenai bagaimana untuk mencegah nafas. Adalah dinasihatkan, serta, yang anda membersihkan gigi palsu anda sekurang-kurangnya sekali setiap hari. Anda boleh menggunakan berus gigi yang mempunyai lembut bristles, sabun yang lembut atau antimikrobial atau pembersih gigi palsu. Ada pembersih gigi palsu yang moden yang kini boleh didapati di pasaran sekarang.Adalah disyorkan bahawa gigi palsu harus direndam dalam air yang mempunyai penyelesaian sebelum anda pergi tidur. Sentiasa keluarkan gigi palsu anda sebelum anda tidur pada waktu malam. Tambahan pula, apabila gigi palsu anda tidak muat dengan sempurna, ini boleh mengakibatkan ketidakselesaan sesetengah kawasan gusi terutamanya apabila mereka sangat ketat. Ia mungkin mengganggu kawasan gusi anda yang baik kerana terdapat keadaan bahawa ia mungkin meninggalkan lepuh yang boleh menyebabkan jangkitan. Apabila ini berlaku, pergi ke profesional pergigian anda supaya masalah gigi palsu ini akan ditangani segera.

Faktor-faktor yang berbeza di sebalik nafas busuk

Pakar-pakar menyatakan bahawa terdapat faktor-faktor lain yang menyebabkan bau mulut. Terdapat beberapa rawatan yang menyebabkan mulut kering. Mulut kering mencetuskan nafas kerana tidak cukup air liur. Air liur adalah komponen utama di dalam mulut yang berupaya mencuci serta menghentikan kuman. Beberapa penyakit yang membawa kepada bau mulut ini seperti tonsillitis, masalah resdung, dan lain-lain penyakit paru-paru. Makanan yang anda makan menjejaskan nafas anda, juga. Makanan yang pedas seperti bawang putih dan bawang besar meninggalkan bau yang pedas kerana kandungan bahan sulfuric mereka. Pengharaman rokok menyumbang, serta. Oleh itu, sering terdapat keperluan untuk anda untuk menjadi berpengetahuan mengenai topik yang sama untuk menghilangkan bau mulut.

Rawatan yang tepat untuk anda gigi palsu adalah satu tanggungjawab yang anda perlu untuk mengekalkan. Nafas boleh yang jenis anti-social keadaan seperti ini adalah tepat apa yang anda tidak mahu. Mengamalkan kaedah-kaedah yang diterangkan di atas apabila anda mempunyai gigi palsu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *