Busuk bau di Vagina – bagaimana untuk mendapatkan kembali kesegaran cepat

Busuk bau di Vagina – bagaimana untuk mendapatkan kembali kesegaran cepat

Yang busuk bau dalam faraj yang anda akan perasan boleh disebabkan oleh jangkitan. Adakah anda tahu bahawa vaginosis bakteria (BV) adalah salah satu Jangkitan Vagina yang paling biasa. BV boleh menjadi punca di sebalik bau faraj yang busuk, yang anda ada. Tetapi untuk memastikan, anda mesti melawat Perbidanan/gynecologist (OB/GYN) atau sama dengan pakar kesihatan anda dan menjalankan beberapa ujian perlu. Jika anda sememangnya didiagnosis mempunyai vaginosis bakteria, anda perlu melakukan sesuatu tentang bau busuk itu.

Terdapat pelbagai pilihan rawatan untuk vaginosis bakteria yang akhirnya akan menghilangkan bau seperti ikan. Dalam kebanyakan kes, tip-tip tertentu perlu diikuti untuk beberapa hari.

Petua #1: Penggunaan antibiotik yang ditetapkan

Sesetengah antibiotik yang boleh diambil secara lisan (seperti pil atau tablet) atau dalam bentuk krim/gel akan ditetapkan dan disyorkan oleh profesional penjagaan kesihatan kepada pesakit-pesakit mereka yang mengalami gejala-gejala BV. Beberapa contoh antibiotik yang boleh anda gunakan untuk menyingkirkan bau yang busuk di faraj termasuk Metronidazole, Tinidazole, Miconazole, Ceftriaxone, Clindamycin, Tetracycline dan Ampicillin. Pastikan anda berhati-hati mengikut arahan tentang bagaimana untuk menggunakan antibiotik tersebut. Jika anda gagal untuk berbuat demikian, komplikasi lain mungkin meningkat dan itu adalah sesuatu yang anda perlu mengelakkan daripada berlaku. Di samping itu, ubat-ubatan yang ditetapkan boleh mempunyai kesan sampingan yang tidak menyenangkan dan ini adalah satu kemungkinan yang anda mungkin mahu mengelakkan.

Petua #2: Menahan diri daripada seks ketika penyembuhan

Anda tahu bahawa seks menyumbang kepada ketidakseimbangan bakteria dalam vagina yang boleh menyebabkan BV. Jika anda menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan tetapi masih mempunyai seks, semua usaha anda akan sia-sia. Ianya seperti menggaru penyembuhan luka. Dalam kes ini, berkecuali daripada seks ketika penyembuhan dan semasa anda cuba untuk menyembuhkan jangkitan faraj itu dan cuba untuk melegakan tanda-tanda ia membawa. Memberi peluang untuk memulihkan kira-kira secara semulajadi faraj anda.

Petua #3: Mengelakkan douching tidak

Kebanyakan wanita berfikir bahawa kebersihan adalah satu lagi faktor penyumbang kepada kewujudan vaginosis bakteria. Walaupun idea itu mungkin benar dalam beberapa cara, iaitu tidak sepenuhnya kes. Anda harus mengelak daripada douching tidak. Mencuci atau membersihkan faraj anda, tidak lebih daripada dua kali sehari sahaja. Adakah anda tahu bahawa douching tidak boleh benar-benar menggalakkan BV dan bau busuk dalam faraj? Ini adalah kerana anda akan membasuh semua bakteria (yang baik dan yang buruk) yang ditemui dalam faraj anda. Ini bermakna bahawa anda akan terdedah kepada bakteria vaginosis lebih sejak terdapat tiada bakteria baik yang ditinggalkan untuk melawan bakteria jahat yang boleh membangunkan dengan cepat. Pakar-pakar seolah-olah menunjukkan bahawa bakteria berkembang lebih cepat daripada bakteria baik dan ini adalah mengapa douching tidak tidak benar-benar disyorkan.

Petua #4: Elakkan memakai seluar dalam yang sintetik atau Seluar yang terlalu ketat

Sama ada anda sedang menghalang BV pernah membangunkan dalam faraj anda atau dalam proses penyembuhan, anda tidak perlu memakai sesuatu yang akan menghalang pengaliran udara yang sepatutnya atau edaran sekitar kawasan faraj. Yang hanya akan menggalakkan ketidakseimbangan bakteria. Hanya menggunakan fabrik-fabrik yang lembut seperti kapas untuk seluar dan Langkau yang memakai seluar atau pakaian yang sama yang terlalu ketat. Dalam masa yang bau busuk dalam faraj mungkin hanya hilang bersama-sama dengan lengkap Penyembuhan Jangkitan tersebut.

Walaupun tidak pada mulanya berbahaya jika tidak dirawat syarat-syarat tertentu yang menyebabkan bau busuk yang boleh membawa kepada penyakit inflammatory pelvik dan juga boleh menyebabkan sesetengah wanita subur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *