Buruk postur komputer boleh memendekkan hayat anda

Buruk postur komputer boleh memendekkan hayat anda

Jika anda ingin meningkatkan kualiti kehidupan anda serta produktiviti di tempat kerja, maka anda perlu membayar perhatian yang teliti terhadap sikap komputer anda. Postur komputer yang buruk boleh membawa kepada sakit kepala, kronik sakit di leher, belakang, tangan dan kaki serta pelbagai masalah lain dan complicatiions.

Kebanyakan daripada kita menghabiskan jam yang tidak berkesudahan di komputer, hari masuk dan hari keluar, kami sama ada di tempat kerja atau di rumah di internet. Untuk membuat perkara-perkara yang lebih teruk lagi, ramai di antara kita menggunakan komputer riba. Berapa kerap anda telah melihat seseorang slouched ke atas komputer riba mereka di Lapangan Terbang atau di Starbucks? Jelas sekali, ini adalah jauh daripada postur komputer yang betul.

Postur komputer buruk biasanya membawa kepada mengemukakan postur ibu, salah satu postur tidak normal yang paling biasa dalam masyarakat kita. Sembilan puluh peratus daripada populasi mempunyai tahap postur kepala ke hadapan. Jika tidak diperbetulkan, hadapan postur ibu boleh menyebabkan pelbagai isu-isu yang termasuk komplikasi mid-back dan belakang yang rendah serta kepala, leher dan masalah TMJ. Ia telah dianggarkan mencukur sebanyak sepuluh tahun dari hidup anda.

Pembetulan postur komputer melibatkan penempatan peralatan yang betul, sudut tontonan yang betul dan sempurna ketinggian menaip komputer. Ini, digabungkan dengan postur papan kekunci yang betul, boleh ketara mengurangkan ketegangan otot-rangka otot-otot dan sendi bahu, leher, belakang dan melengkapkan.

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu memperbaiki sikap komputer anda:

1. Memastikan bahawa anda Meja dan komputer skrin pada ketinggian betul. Anda harus melihat skrin anda lurus ke depan dan tidak turun.

2. Pastikan belakang anda tegak. Duduk dalam tegak, lurus kedudukan pada setiap masa. Belakang anda perlu disokong oleh kerusi anda.

3. Adakah slouch. Ini ditunjukkan oleh duduk tegak. Ingat bahawa bungkuk membawa kepada buruk postur.

4. Regangan sering. Regangan akan membantu melegakan tekanan pada otot dan sendi dan akan meningkatkan fleksibiliti dan julat pergerakan.

5. Gunakan kerusi yang direka bentuk ergonomik yang selesa yang menggalakkan postur yang baik. Pengerusi perlu mempunyai sokongan lumbar kembali yang betul dan anda perlu gunakan ia.

6. Para setiap tiga puluh minit. Tulang belakang anda dibuat bagi gerakan yang tidak duduk di kerusi untuk jangka masa yang lama. Bangun dan berjalan-jalan. Meregangkan dan cas otot yang sengit.

7. Gunakan postur kusyen di rumah yang direka untuk menterbalikkan postur ibu yang buruk dan hadapan. Postur kusyen adalah cara yang pasif dan selesa untuk membantu sepanjang over-used otot dan menguatkan otot-otot yang terabai.

Jika anda berasa apa-apa jenis ketidakselesaan semasa bekerja pada komputer anda, anda pasti harus menilai sikap komputer anda. Duduk di komputer anda dan lakukan perkara yang sama berulang-ulang kali mewujudkan ketidakseimbangan otot. Otot-otot yang digunakan repetitively over-strengthen, manakala melemahkan otot-otot yang tidak digunakan. Sendi-sendi anda mula bergerak secara tidak begitu lancar, menyebabkan tekanan, dan akhirnya bersama pecahan. Ini adalah salah satu sebab mengapa anda harus berehat setiap tiga puluh minit atau jadi.

Dengan menjadi lebih sedar tentang punca-punca sikap buruk anda dan mengikuti tip-tip mudah, anda akan cara untuk membentuk postur komputer yang betul dan kehidupan yang panjang, sihat dan bebas rasa sakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *