Buka Permainan Kanak-kanak pesara di Manchester

Buka Permainan Kanak-kanak pesara di Manchester

Dengan lantai yang dilindungi oleh peraturan Chelford 52 dan berbagai tunggangan berwarna terang, kawasan permainan baru di empangan Head Park di Blackley, Manchester kelihatan seperti Taman Mainan anak apa-apa yang lain. Walau bagaimanapun, ini adalah sebuah Taman Permainan luaran dengan perbezaan; memang orang tua Main kawasan – Taman Permainan pertama di UK untuk pesara.

Kawasan kolam £15,000 yang direka khas dibina hanya pada awal tahun ini, tetapi ia sudah terbukti menjadi hit yang besar dengan penduduk tempatan. Seorang penduduk, Peggy Yuill, 74, adalah peminat yang sebenar peralatan. Dia berkata: “ia membuatkan anda merasa 21 lagi. Ia membuatkan anda merasa baik dan memberikan anda buzz sebenar. Apabila cuaca menjadi lebih baik saya fikir ia benar-benar akan. Apabila anda mendapat lebih tua, apa gunanya dalam hanya duduk di atas bum anda?”

Permainan Kanak-kanak ini diwujudkan untuk memberikan ruang untuk bersosial dan bersenam, membantu mereka untuk menikmati kualiti hidup yang lebih baik kepada orang tua. Walaupun penekanan bermain dan berseronok, Kawasan ini mempunyai sejumlah manfaat kesihatan yang jelas. Ia mempunyai enam keping peralatan kecergasan Luaran, yang telah direka khusus untuk menyediakan senaman lembut, serta menguatkan pinggang, nada kaki dan melatih bahagian atas badan.

Pembukaan kawasan Main orang tua adalah satu kemenangan yang sebenar untuk Dam Ketua penduduk Persatuan, yang telah memulakan satu usaha dua tahun untuk menyediakan kemudahan yang sesuai untuk ahli-ahli mereka yang lebih tua. Inspirasi untuk mereka projek pesara yang biasa melanda selepas ahli membaca satu artikel tentang sebuah kawasan permainan yang serupa di Jerman.

Dam Ketua penduduk Pengerusi Persatuan Joan Fitzgerald, 76, percaya bahawa kawasan permainan telah dibuat kecergasan keseronokan kepada penduduk-penduduk. Dia berkata: “kami telah mencari apa-apa yang kita boleh lakukan untuk penduduk di kawasan ini, dan ini adalah satu idea yang baru. Peralatan yang besar. Memang ketawa setiap minit. Jika ia membuatkan orang ketawa dan tidak menjalankan terlibat, maka bagaimana ia boleh menjadi sesuatu yang buruk? Ketawa adalah ubat yang terbaik di dunia.”

Kebimbangan umur juga memuji kawasan permainan dan menyatakan harapan bahawa kemudahan yang serupa akan diberi seluruh UK pada masa akan datang. Gordon Lishman, umur kebimbangan Ketua Pengarah, berkata: “Taman kecergasan direka boleh menjadi cara terbaik untuk menggalakkan orang-orang yang lebih tua untuk bersenam dan bersosial. Bersenam beberapa kali dalam seminggu boleh membuat satu perbezaan yang besar kepada kesihatan seseorang dan ia tidak perlu berat.” Beliau menambah, “ramai orang yang lebih tua tidak bersenam cukup dan kita benar-benar berminat untuk pihak berkuasa tempatan untuk menawarkan pelbagai kemudahan yang mudah diperolehi serta berpatutan yang menggalakkan aktiviti fizikal dalam kehidupan kemudian.”

Menggalak perumahan dibayar bagi kawasan kolam kecergasan dan berkata bahawa ia adalah “senang” untuk menyokong skim. Walau bagaimanapun ia tidak lama hanya orang-orang yang dapat bergembira; Terdapat juga kawasan permainan kanak-kanak yang dan multi-purpose satu sukan Padang yang terletak berhampiran.

Sumber:

BBC
Berita langit

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *