Buah-buahan untuk kencing manis-apa buah-buahan boleh di makan kencing manis?

Buah-buahan untuk kencing manis-apa buah-buahan boleh di makan kencing manis?

Kencing manis adalah penyakit serius yang menjejaskan kualiti hidup dan juga boleh memendekkan jangka hayat seseorang. Kencing manis mengurangkan keupayaan badan untuk menggunakan gula dalam darah untuk tenaga. Pesakit kencing manis mempunyai tahap gula dalam darah yang keseimbangan dan memerlukan rawatan untuk dikekalkan dalam julat yang normal. Betul diet yang rendah lemak dan gula ringkas dan tinggi karbohidrat kompleks dan serat boleh membantu mengimbangkan gula darah dan mengawal berat badan. Elakkan gula yang diproses, termasuk orang-orang dalam biskut, gula-gula, kek, ais krim, adanya, madu, coklat, dan pencuci mulut. Elakkan buah-buahan kering Andainya. Pilih diet supaya anggaran kalori dari pelbagai komponen makanan.

Ayurveda mempunyai kencing manis dalam kategori prameha. Pramehas adalah senarai penyakit kencing, terutama yang disifatkan oleh kencing sedalam-dalamnya dengan beberapa ciri-ciri yang tidak normal. Daripada ini, kencing manis dikenali sebagai madhumeha. Ia adalah salah satu pramehas vataja yang empat. Sebahagian kaedah rawatan untuk kencing manis menganggap ia sebagai satu penyakit yang disebabkan pemakanan. Tapi Ayurveda varian meluas di depannya. Rawatan Ayurveda untuk kencing manis adalah berdasarkan kepada satu perubahan seluruh gaya hidup orang. Alam semulajadi memberikan kita Hadiah luar biasa yang boleh membantu kami datang lebih banyak masalah kesihatan. Terdapat pelbagai jenis buah-buahan dalam alam semula jadi yang boleh membantu kita mengawal kencing manis.

Buah-buahan yang pesakit kencing manis boleh mengambil-

Pesakit kencing manis boleh memilih dari senarai pelbagai buah-buahan yang bersifat ibu menyediakan untuk menghilangkan kencing manis yang terganggu. Berikut adalah senarai buah-buahan yang pesakit kencing manis boleh memilih untuk:

-Apple Rose (Eugenia Jambos, Jamun)

-Serbuk epal rose batu (serbuk Jambu atau Jamun ki Guthali)

-Bilva (Aegle Marmelos, Corr, buah-buahan Bael)

-Buah oren

-Lemons

-Tembikai pahit

-Beri, Amla dan sebagainya.

-Epal

-Limau gedang

-Pisang

-Tembikai

Semua buah-buahan ini kaya dengan pectin dan mempunyai banyak nilai-nilai pemakanan. Pesakit kencing manis boleh bersiar-siar di Taman alam semulajadi dan memetik mana-mana pemakanan ini buah-buahan yang kaya untuk mengawal penyakit yang mereka yang telah berjuang dengan pelbagai jenis ubat-ubatan. Epal mengurangkan keradangan, mempunyai paras gula yang rendah dan mempunyai kandungan air yang kaya. Limau gedang meletakkan 25 Indeks glycaemic. Oren adalah Snek rendah lemak, baik dalam rasa dan sifat-sifat gula yang rendah dan terbakar. Pisang telah disalah Tafsir mempunyai paras gula tinggi atau fattening; Sebaliknya mereka akan melayan rendah lemak yang menaikkan tahap glukosa. Ia juga mengandungi kalium yang mengurangkan natrium dalam badan. Mengambil terlalu banyak pisang tetapi 1 kecil adalah ok dalam sehari. Buah-buahan semulajadi adalah sentiasa lebih baik untuk mempunyai daripada jus buah-buahan atau penggunaan yang tidak langsung.

Jadi, pergi ke hadapan, mempunyai banyak buah-buahan dan mengawal penyakit kencing manis anda dengan cepat dengan menerokai pelbagai manifestasi alam semula jadi. Berpegang kepada cara hidup yang baik, rejim senaman yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *