Buah-buahan dan sayur-sayuran manfaat kesihatan oleh warna Pelangi

Buah-buahan dan sayur-sayuran manfaat kesihatan oleh warna Pelangi

Pernah tertanya-tanya apa manfaat kesihatan semua buah-buahan yang berwarna-warni dan sayur-sayuran yang anda makan itu benar-benar akan? Makanan segar yang seluruh dipenuhi vitamin, mineral, fitokimia dan banyak nutrien lain yang penting untuk kesihatan yang muktamad. Terdapat begitu banyak warna-warna indah keluaran sana dan warna masing-masing mempunyai set sendiri mempromosikan khasiat kesihatan. Ia adalah penting untuk mengambil spektrum penuh warna untuk mendapatkan kebanyakan nutrien untuk melindungi kesihatan anda secara keseluruhan.

Sayur-sayuran dan buah-buahan merah

Nutrien paling ketara yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan merah adalah likopena dan anthocyanins. Terdapat beribu-ribu lain nutrien bermanfaat yang baik dan mewujudkan beberapa faedah kesihatan yang cukup mengagumkan untuk badan anda.

Beberapa manfaat kesihatan daripada memakan banyak hasil merah termasuk mengurangkan risiko kanser dan kerosakan radikal. Terdapat kajian yang telah menunjukkan hasil yang merah merendahkan risiko kanser prostat, merendahkan tekanan darah, menghalang pertumbuhan tumor, merendahkan paras kolesterol LDL dan menyokong tisu sendi.

Sayur-sayuran dan buah-buahan merah termasuk lada merah, cranberries, tomato, pomegranates, epal, Strawberi, Raspberi, kubis merah, buah ceri, jambu batu dan tembikai.

Buah oren dan sayur-sayuran

Karotenoid dan citrus bioflavonoids adalah nutrien yang paling popular dalam menghasilkan oren. Hasil oren telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi otak, mengurangkan kekejangan otot, mengurangkan risiko kanser, mengurangkan risiko penyakit jantung, dan meningkatkan kecekapan sistem imun anda.

Beberapa contoh oren buah-buahan dan sayur-sayuran akan Labu, keledek, mangga, lobak merah, cantaloupe, tangerines, dan oren.

Sayur-sayuran dan buah-buahan kuning

Lutein dan Zeaxanthin sangat penting adalah dua nutrien yang besar yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan kuning dengan faedah paling ketara menjadi risiko penurunan degenerasi dan mereka secara keseluruhan melindungi mata anda dari kerosakan. Mereka juga boleh meningkatkan tahap tenaga anda dan sistem imun anda.

Beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan kuning ialah jagung, nenas, lada kuning, lemons, epal kuning dan buah per.

Sayur-sayuran dan buah-buahan hijau

Klorofil adalah nutrien utama yang warna hijau yang anda mendapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Ladang hijau telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko kanser, tekanan darah, kolesterol LDL, kerosakan radikal, dan meningkatkan sistem imun dan visi anda.

Salad, kiwi, artichokes, asparagus, limau, kecambah Brussels, alpukat, bayam, kale, kacang pis, kacang hijau, lada hijau, epal hijau, timun Jepun, dan brokoli yang jatuh di bawah hijau menghasilkan kategori.

Sayur-sayuran dan buah-buahan yang biru dan ungu

Adanya manfaat kesihatan yang ditemui dengan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran yang biru dan ungu dari meningkatkan sistem imun, sistem penghadaman, dan mengurangkan keradangan dalam badan untuk menurunkan paras kolesterol LDL, pertumbuhan tumor dan risiko kanser. Nutrien utama yang memberikan buah-buahan dan sayur-sayuran ini warna mereka dan beberapa faedah kesihatan akan resveratrol, proanthocyanidin dan anthocyanidin.

Apakah beberapa biru dan ungu buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda boleh mula makan untuk manfaat kesihatan ini? Pilihan biru dan ungu hasil termasuk raisins, mempelam, blueberry, beri hitam, anggur, terung dan pruns.

Sayur-sayuran dan buah-buahan yang putih

Anthoxanthins adalah nutrien memberi manfaat kesihatan yang ditemui dalam hasil putih. Dengan ini warna buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai beberapa faedah kesihatan hebat yang merendahkan kolesterol, tekanan darah, risiko kanser perut, dan keseluruhan risiko penyakit jantung. Bawang, kentang, sayur, pisang, bawang putih, Halia, cendawan, dan kebanyakan kacang dan benih adalah contoh-contoh yang besar putih buah-buahan dan sayur-sayuran yang memberikan anda nutrien yang banyak.

Kunci kepada kesihatan yang muktamad adalah mendapatkan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran dan makan yang rainbow yang menyeluruh. Setiap warna mempunyai nutrien bermanfaat sendiri dan harus mempunyai tempat di sebuah kilang yang sihat berasaskan diet. Diet yang tinggi nutrien dan lebih rendah dalam miskin nutrien makanan adalah kunci kepada kesihatan dan umur panjang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *