Bronkitis mycoplasma

Bronkitis mycoplasma

Mycoplasma boleh menyebabkan sakit tekak, bronkitis dan radang paru-paru. Mycoplasma biasanya tersebar dari person-to-person melalui udara dan hubungan secara langsung. Mycoplasma didapati dalam tekak orang yang dijangkiti dan berjangkit kepada orang lain melalui udara oleh bersin atau batuk. Ia juga boleh merebak dengan menyentuh tisu-tisu atau lain-lain Tempahan soiled oleh rembesan dari hidung dan tekak orang yang dijangkiti. Orang mana-mana umur boleh mendapatkan Mycoplasma

Kanak-kanak di bawah 5 tahun biasanya mempunyai gejala-gejala yang ringan atau tidak menunjukkan sebarang gejala pada semua. Penyakit diiktiraf lebih di sekolah zaman kanak-kanak dan remaja. Kadang-kadang, wabak boleh berlaku, terutama dalam populasi tentera dan institusi (kolej, sebagai contoh) di mana orang-orang yang tinggal di tutup suku. Ini berlaku lebih kerap pada musim panas yang lewat atau jatuh.

Tanda-tanda untuk mencari termasuk:

* Sakit kepala
Pening kepala
* Batuk, selalunya kekejangan
* Dada ketidakselesaan
* Sakit tekak
* Demam

Tanda-tanda bermula dari 6 hingga 32 hari selepas pendedahan. Penyakit yang boleh bertahan dari beberapa hari ke sebulan atau lebih (terutama batuk). Komplikasi tidak sering berlaku. Tiada siapa yang tahu berapa lamakah orang yang dijangkiti masih berjangkit, tetapi ia mungkin kurang daripada 20 hari.Mycoplasma radang paru-paru biasanya dikesan oleh ujian darah dan sinar-x dada.

Penyakit ini boleh dirawat dengan antibiotik. Manakala antibiotik membantu orang yang dijangkiti untuk berasa lebih baik dengan lebih cepat, mereka tidak membuang bakteria dari tekak. Mycoplasma boleh kekal di tekak untuk selama 13 minggu.

Langkah-langkah untuk mengambil untuk mencegah penyebaran jangkitan Mycoplasma

* Tutup mulut apabila batuk atau sneezing.
* Menggunakan tisu apabila batuk, bersin, dan menyapu atau meniup muncung dan buang mereka.
* Basuh tangan selepas batuk, bersin, dan menyapu atau meniup muncung.
* Elakkan tinggal dan tidur suku yang bila-bila masa yang mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *