Brahmi (bacopa Monnieri) – The perangsangan Mental semula jadi

Brahmi (bacopa Monnieri) – The perangsangan Mental semula jadi

Brahmi adalah kecil menjalar berakar yang cetek yang tumbuh di kolam Paya wetland seluruh India sub-continent. Ianya kaya dengan mengandungi alkaloid Brahmine, dan herpestine dan Vitamin C. Kebaikan tumbuhan Brahmi adalah terkandung di dalam daun dan boleh digunakan dalam salad dan sandwic.

BRAHMI – HERBA

Brahmi adalah kecil menjalar berakar yang cetek yang tumbuh di kolam Paya wetland seluruh India sub-continent. Ianya kaya dengan mengandungi alkaloid Brahmine, dan herpestine dan Vitamin C. Kebaikan tumbuhan Brahmi adalah terkandung di dalam daun dan boleh digunakan dalam salad dan sandwic.

APLIKASI THERAPUTIC
Mengurangkan kebimbangan: Brahmi dianggap kuat herba dalam Ayurveda. Ia melegakan saraf, mengurangkan kebimbangan dan mengurangkan sel-sel otak. Banyak persediaan Ayurveda Tambah Brahmi untuk mengurangkan kegelisahan mental dan keinginan seks yang melampau. Penggunaan yang kerap Brahmi mengembalikan ketenangan mental dan menyegar minda dan melegakan kemurungan mental, kebimbangan dan tekanan.

Meningkatkan Mental Functioning: Brahmi meningkatkan fungsi sel-sel otak dan meningkatkan kecergasan mental, ingatan dan kecerdasan. Ia adalah makanan tambahan yang popular untuk pelajar-pelajar yang hadir bagi penting peperiksaan akademik. Brahmi diketahui meningkatkan pengekalan mental, fokus dan tumpuan.

Geriatrik tonik Mental: Brahmi telah didapati sangat berkesan dalam mengurangkan sifat pelupa geriatrik dan mental disorientation serta menghalang penyakit-penyakit seperti Alzheimer di bay. Sifat-sifat anti mengurangkan kemerosotan sel-sel otak dan terus Fakulti mental muda dan berjaga-jaga.

De-Addiction: Bagi mereka yang cuba membuat pertempuran ketagihan arak dan penagihan dadah, Brahmi adalah makanan kesihatan herba yang berguna. Ia membantu untuk menyahtoksin sistem dan sifat-sifat anti meminimumkan kerosakan pada tahun ini melibatkan oleh toksin dan bahan-bahan kimia yang hadir dalam dadah, alkohol juga seperti ubat-ubatan yang digunakan dalam proses de-addiction. Rangsangan semulajadi yang hadir dalam Brahmi melindungi sel-sel otak daripada kerosakan yang kekal dan membantu sel otak proses peremajaan.

Pembersih darah: Brahmi adalah semulajadi anti-pyretic serta anti keradangan. Ia merawat demam, sakit sendi dan keradangan, batuk kronik dan asma. Pembersihan darah dan sifat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah.

Tonik rambut: Minyak Brahmi adalah tonik rambut yang popular. Minyak cabutan dari Brahmi yang loji digunakan sebagai tonik rambut di India. Penggunaan kerap minyak rambut Brahmi, menyuburkan akar rambut dan kulit kepala. Ia mengurangkan keguguran rambut, kebotakan pramatang, membersihkan kelemumur kulit kepala dan menjadikan rambut sihat dan unsur.

Brahmi adalah berguna dalam merawat:

Cerdik dan ingatan kerugian
-Kemerosotan mental geriatrik
-Mental tekanan dan kebimbangan
-IBS (Sindrom usus) yang disebabkan oleh tekanan
-Insomnia
-Kemurungan
-Penyakit Mental, hysteria & kerosakan saraf
-Ketagihan
-TAMBAH
-Batuk kronik
-Asma
-Rambut Gugur dan graying awal

Brahmi dan lain-lain kombinasi herba: Brahmi kerana dalam bentuk tulin menyekat selera makan, ia digunakan dalam kombinasi dengan semulajadi perangsang penghadaman seperti halia atau buah pelaga. Apabila digunakan dalam kombinasi dengan Tagara atau Gotu Kola, Brahmi bertindak sebagai ubat pelali dan berkesan dalam merawat gangguan tidur.

Sumenta adalah sebuah anti-depressant yang mengandungi kombinasi Brahmi, Amlaki, St. John’s Wort, dan Arjuna.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang pemakanan herba.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *