Borang dasar akan diberikan kepada pemohon semua penjagaan kesihatan

Borang dasar akan diberikan kepada pemohon semua penjagaan kesihatan

Ia boleh menjadi sangat sukar dan mencabar untuk seorang yang Kurang Upaya atau seseorang yang mengambil berat untuk orang Kurang Upaya untuk mencari seorang pembantu rumah penjagaan kesihatan yang sesuai, jujur dan boleh dipercayai. Semua cadangan yang di bawah datang daripada pengalaman peribadi saya, mempunyai MS selama 40 tahun. Harapan saya adalah bahawa senarai ini memberikan anda beberapa arah mengikut untuk mencari seorang Pembantu penjagaan kesihatan untuk memenuhi keperluan anda dan untuk menjadikan kehidupan anda lebih baik.

• Anda mestilah mampu untuk mengangkat dan memindahkan orang itu dalam jagaan anda ke dan dari tandas, katil, pancuran mandian, atau di mana sahaja pesakit ingin pergi dengan cara yang selamat dan kukuh; tidak meletakkan beliau dalam bahaya bila-bila. Belajar dengan betul dan selamat membantu pesakit anda untuk memindah dan bergerak.

• Anda sentiasa perlu mengekalkan cara yang profesional, tidak membincangkan masalah peribadi anda, masalah Wang, isu-isu kesihatan, atau maklumat keluarga. Anda berada di sana untuk menjaga pesakit anda dan tidak membebankan mereka dengan masalah sendiri.

• Anda tidak perlu mengambil atau membuat panggilan peribadi semasa anda berada di tempat kerja. Mengendalikan kehidupan peribadi anda apabila anda tidak berada di tempat kerja.

• Anda mesti memberi perhatian kepada pesakit anda dan melakukan perkara-perkara yang ajak dia dengan cara yang anda diberitahu.

• Anda mesti pernah meminta makanan atau minuman selain daripada air semasa anda pada pekerjaan anda.

• TIDAK mengambil kesempatan daripada ketidakupayaan pesakit anda dalam apa jua bentuk atau bentuk cara. Pesakit anda telah anda tiada kerana terdapat perkara-perkara yang tidak boleh mereka lakukan. Dia berada dalam kedudukan yang terdedah dan untuk mengambil kesempatan daripada mereka adalah dan tidak akan diterima.

• Memberi masa. Jika anda mendapati ia perlu untuk terlewat atau tidak ada pada hari yang ditetapkan pastikan yang anda menghubungi pesakit anda secepat mungkin. Tidak membuat mereka menunggu untuk anda tidak perlu sekali gus menyebabkan tekanan kepada mereka dan perlu mengubahsuai jadual mereka untuk disesuaikan dengan anda. Dan Jangan sekali-kali menjadikan mereka perlu menjejaki anda dengan menghubungi anda atau agensi yang telah mengupah anda.

• Orang yang caj anda adalah boss anda dan kerana itu anda akan bertindak dengan sewajarnya oleh yang ceria, penyayang, sopan dan melakukan pekerjaan yang profesional dan teliti dengan apa jua tugas yang diminta anda seperti yang beliau lakukan dengan mana-mana majikan yang lain.

• Adakah sudut yang tidak tergesa-gesa atau dipotong supaya anda boleh keluar dari sana secepat mungkin. Anda akan dibayar dengan wang pembayar cukai atau wang dari pesakit yang diri mereka atau keluarga mereka dan oleh itu anda akan dijangka untuk bekerja keras dan tidak membuat alasan untuk etika kerja yang substandard.

• Kemalasan tidak akan diterima dan jika anda akan diminta untuk melakukan sesuatu yang melakukannya dengan usaha yang pekat dan keupayaan anda. Mengambil kebanggaan peribadi dalam kerja anda mengetahui yang anda telah lakukan sesuatu yang bernilai dan kepentingan. Tidak semua orang mampu untuk mengambil sebagai Pembantu penjagaan kesihatan di rumah dan jika anda melakukan tugas anda baik anda sangat berharga.

• Pastikan bahawa anda meminta pesakit anda jika terdapat apa-apa anda boleh lakukan untuk mereka sebelum anda berlepas. Pastikan bahawa mereka selesa dan berpuas hati dengan kerja-kerja yang telah anda lakukan untuk mereka.

• Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai di mana sesuatu milik atau bagaimana pesakit mahu sesuatu dilakukan Tanyalah dan Jangan hanya meletakkan perkara-perkara di mana anda berasa seperti itu atau melakukan perkara-perkara cara anda sendiri tidak kira apa akibat.
Hanya kerana orang itu dalam jagaan anda mempunyai kehilangan upaya yang bermakna bahawa dia adalah orang yang jahil atau tidak mengetahui tentang tindakan anda. Menyedari bahawa ia boleh menjadi sukar untuk orang Kurang Upaya untuk meminta bantuan dan bertegas supaya ia terpulang kepada anda untuk memastikan bahawa perkara-perkara yang akan dilakukan untuk keselesaan mereka dan bukan untuk anda.

• Jangan sekali-kali meletakkan pesakit anda dalam kedudukan yang tidak selesa mempunyai takut anda atau berasa bahawa anda akan mengambil langkah-langkah untuk menakut yang dengan secara lisan atau fizikal kesat atau Bahasa badan anda menyebabkan pesakit anda akan tidak selesa atau takut anda. Untuk berbuat demikian bukan sahaja tidak bermoral tetapi juga haram dan jika anda adalah orang tersebut, anda mesti bersedia untuk mengambil risiko.

• Tidak pernah meminta pesakit anda wang. Ia adalah punca bagi pemecatan serta-merta.

• Tidak mengeluh tentang keadaan dalam kehidupan anda sendiri. Orang itu dalam jagaan anda mempunyai cukup bimbang untuk dan tidak boleh dikemukakan melalui mana-mana tekanan yang lebih daripada apa yang mereka ada.

• Jika anda bosan atau mempunyai satu hari yang buruk Jangan ambil ia keluar pada pesakit anda. Lebih daripada berkemungkinan dia mempunyai satu hari yang lebih buruk daripada apa yang anda.

• Kecurian dalam apa jua bentuk tidak akan diterima, adalah hal ini juga, menyalahi undang-undang, dan menyebabkan pemecatan serta-merta juga prosecutable.

• Jika anda pesakit di kerusi roda atau berbaring di atas katil tidak berlegar atas mereka seterusnya menjadikan mereka tidak selesa yang anda berada dalam kedudukan yang lebih tinggi daripada mereka. Memang kurang ajar kepada pesakit anda dan tugas anda adalah untuk membuat mereka berasa baik tentang diri mereka sendiri kerana anda mungkin boleh.

• Sentiasa melayan orang dalam penjagaan anda kerana anda ingin dilayan jika anda berada dalam situasi mereka. Belas kasihan, prihatin, dan berguna. Boleh datang sehari apabila anda sendiri akan perlu bantuan seorang Pembantu dan Akta sebagai Pembantu yang anda ingin mempunyai rumah anda dan menjaga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *