Boleh terapi membantu pesakit Aizheimer’s?

Boleh terapi membantu pesakit Aizheimer’s?

Ia merupakan satu bentuk biasa dementia dan terdapat penawar untuk penyakit ini sehingga tarikh. Penyakit Alzhemizer ini adalah penyakit otak yang membawa maut.

Gejala-gejala Alzheimer

Terdapat tiga peringkat penyakit antara sederhana hingga teruk. Pesakit mungkin mempunyai beberapa atau semua gejala-gejala berikut. Juga mungkin ada gejala-gejala lain juga yang mungkin boleh dikaitkan dengan penyakit ini.

Alzheimer ringan

* Mengulangi soalan-soalan dan perbualan * masalah menguruskan wang dan membayar bil pada masanya atau di semua * semakin hilang * mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk menyelesaikan tugas-tugas rutin harian * kehilangan item * perubahan pada personaliti * pertimbangan yang lemah

Alzheimer sederhana

Tidak mengingati tentang kehidupan sendiri yang tidak bergaul dengan orang lain tidak tahu apa yang sedang berlaku kini keliru aktiviti-aktiviti terkini dan yang lepas yang tidak mengetahui masalah tarikh dan masa dalam bercakap tidak boleh membaca dan menulis perantauan tanpa sebab tidak menyedari beliau sendiri Keselamatan tidak dapat menjaga beliau setiap hari dan kebersihan aktiviti Stressfulness

Berat Alzheimer

Lebih sleepiness. Kehilangan memori lepas Increased simptom penyakit lain dan kesannya ingin akan kelihatan oleh lain-lain soalan. Tidak dapat bercakap dan berkomunikasi dengan orang lain dapat memahami saudara-mara mereka sendiri atau yang tersayang hilang upaya dalam fungsi-fungsi badan – usus, pundi kencing, menelan

Untuk membuat pesakit untuk hidup dengan lebih selesa dan memahami penyakit ini ada lebih banyak penyelidikan yang berlaku. Intervensi terapeutik akan berjaya meningkatkan gejala-gejala tingkahlaku dan kemurungan. Gejala-gejala mungkin kelihatan kecil, tetapi penyakit yang teruk. Walaupun, mengubati penyakit ini mungkin tidak ada, terdapat kaedah-kaedah yang boleh membuat pesakit Alzheimer di kehidupan yang berkualiti.

Terapi ciptaan: Apakah mereka?

Intervensi terapeutik adalah strategi yang non-invasif yang berusaha untuk memperbaiki tingkah laku simptom penyakit. Mereka menggunakan Baki memori dan kemahiran sebelumnya pesakit mempertingkatkan kualiti hidup semasa. Terdapat beberapa faktor utama yang pergi ke dalam semua ini.

Rutin: Untuk pesakit-pesakit Alzheimer yang mewujudkan rutin adalah kunci. Perlu konsisten adalah untuk menjadi selesa dengan fakta yang realiti mereka boleh berubah berdasarkan kemerosotan ingatan setiap hari. Aktiviti-aktiviti yang kerap dan berterusan membantu rutin untuk keluar dari kekeliruan ini.

Struktur: Selain rutin, aktiviti mestilah berstruktur. Ianya tidak cukup untuk mempunyai satu aktiviti menarik yang dirancang; mesti ada yang jelas struktur untuk ia juga. Ini mungkin termasuk mula dan masa tamat. Aktiviti boleh berlaku di dalam Bilik atau kawasan yang sama setiap kali.

Perancangan: Aktiviti-aktiviti yang tidak dilakukan pada akhir masa. Mereka harus dirancang baik dan patut diberi bersama-sama dengan terapi untuk pesakit bukan hanya mengisi masa dalam sehari.

Penglibatan pesakit: Ini adalah aktiviti yang pesakit terlibat dalam. Mereka tidak seharusnya pasif tetapi sebaliknya aktif. Ini tidak bermakna pesakit mengenakan dia atau dirinya sendiri, tetapi mereka terlibat dalam aktiviti ini.

Aktiviti-aktiviti individu: Bahagian terbesar yang menjadikan terapi ini berjaya adalah bahawa intervensi yang harus dibuat berdasarkan pengalaman terdahulu, sejarah Keluarga, dan sebagainya.

Penggunaan kepentingan sebelumnya, hobi, kemahiran: dengan menggunakan aktiviti lalu dengan cara yang diubahsuai, ia akan membantu pesakit untuk hidup sendiri di samping mewujudkan rasa tujuan membantu dengan kemurungan dan perasaan uselessness sambung semula.

Contoh-contoh intervensi terapeutik

Setiap pesakit adalah berbeza jadi ianya tidak perlu bahawa seseorang tidak boleh bekerja untuk satu lagi. Beberapa intervensi yang boleh didapati adalah:

Muzik – bermain instrumen atau mendengar muzik

Video – menonton filem atau video keluarga dan rakan-rakan

Senaman – berjalan dalam jarak yang tertentu adalah amat baik

Terapi haiwan peliharaan – bermain dengan haiwan peliharaan

Hobi – mengambil bahagian dalam hobi daripada masa lampau, iaitu memasak, berkebun, membaca, menulis, melukis dan lukisan, kraf tangan, nyanyian dan sebagainya.

Meditasi – untuk menenangkan dan menenangkan, kesedaran deria, berpandu imejan

Terapi ciptaan berfungsi?

Aktiviti-aktiviti yang telah berjaya menyambung semula pesakit Alzheimer untuk hidup sendiri. Ia cues kenangan masa lalu serta mengukuhkan perasaan positif. Penglibatan meningkatkan rasa kesejahteraan dan nilai peribadi. Menggunakan lepas minat dan reconnects seseorang individu untuk keping yang telah hilang. Semua ini akan jadi berjaya bahawa banyak kajian telah menunjukkan bahawa mereka mengurangkan pesakit kemurungan, kebimbangan, kemarahan dan gangguan.

Selain itu, terdapat pertambahan pesakit berehat, kebahagiaan, sambungan kepada orang lain, sambungan rohani. Mereka boleh menyambung semula keluarga dan rakan semasa aktiviti serta adalah bermanfaat untuk keluarga yang juga sedang menderita kerugian.

Intervensi terapeutik yang semulajadi boleh meningkatkan kualiti hidup pesakit. Penyakit Alzheimer kesan kedua-dua pesakit dan keluarga.

Jadi pengamal Christian Goodman telah bekerja bertahun-tahun membangunkan teknik-teknik yang berjaya latihan semula jadi Penyakit Alzheimer.

EL331014

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *