Boleh Menggilap Selit Hammertoes bantuan?

Boleh Menggilap Selit Hammertoes bantuan?

Kepentingan hari Menggilap sisipan dalam komuniti niaga telah menyebabkan letupan rantaian kedai dan perniagaan individu yang telah mula menawarkan peranti ini kepada umum. Malangnya, sangat sedikit ini agar perniagaan mempunyai pekerja, Pengurus, atau bahkan pemilik yang mempunyai apa-apa jelas idea bagaimana kaki benar-benar berfungsi dan sudah tentu tidak mempunyai latihan perubatan atau biomekanikal yang sesuai untuk membuat tuntutan ke atas bagaimana memasukkan yang akan menjejaskan satu kaki. Oleh yang demikian, penulis ini (yang mengamalkan kaki dan buku lali bedah) telah mendengar pelbagai dan tuntutan yang diragui tentang keberkesanan masukkan ‘x’ berbanding masukkan ‘y’. Salah satu misrepresentations lebih biasa dan meragukan yang dilihat ialah keberkesanan yang Menggilap masukkan untuk mengawal atau mengubati kecacatan hammertoe. Artikel ini akan membincangkan kecacatan itu, serta bagaimana sisipan sebenarnya kesan pembangunan atau perkembangan hammertoes melawan tuntutan Kasut beberapa sisipan peruncit.

Hammertoes adalah biasa dalam manusia, dan hanya mewakili ketidakseimbangan otot yang mengawal di flexing dan memanjangkan jari kaki. Terdapat beberapa keadaan yang boleh membawa kepada kecacatan ini, tetapi setakat ini dan dari punca biasa adalah struktur genetik kaki seseorang dari lahir. Punca paling biasa hammertoes merupakan struktur tapak kaki yang rata, diikuti dengan struktur kaki lengkung yang tinggi sebagai punca umum yang akan datang. Walaupun ini kaki bentuk pada akhir jauh spektrum antara satu sama lain, mereka mengenakan kesan-kesan yang agak serupa pada jari kaki. Pada asasnya, dengan pelarasan otot kaki yang perlu dibuat untuk menstabilkan kaki rata, atau menampung bagi gerbang tinggi yang lebih tegar, menyebabkan ketidakseimbangan dalam penyelarasan yang kompleks untuk memindahkan tisu di kaki. Hasil akhir dalam tempoh masa yang panjang adalah kelunturan yang merangka atau lencong jari kaki. Walaupun perubatan perkataan ‘hammertoe’ menerangkan sesuatu jenis contracture bersama jari kaki, ia biasanya digunakan di khalayak ramai untuk menghuraikan semua jenis kaki dibengkokkan (termasuk Berkuku jari kaki dan jari kaki mallet). Kerana kesederhanaan dalam artikel ini hammertoes jangka begitu juga akan mewakili semua jenis ini.

Pembentukan hammertoes adalah satu proses yang panjang yang berlaku sepanjang dekad, bermula dengan langkah pertama. Sesetengah kanak-kanak membangun ini dengan cepat disebabkan perubahan yang lebih maju dalam ketidakseimbangan struktur (atau disebabkan oleh kecacatan kelahiran saraf), manakala orang lain tidak nampak perubahan yang ketara sehingga ke dewasa. Tanpa mengira masa, satu perkara adalah jelas: tiada tuala wanita, brace, teknik taping, atau Selit Menggilap akan mengubah atau menukar struktur jari kaki apabila kecacatan yang berlaku. Apa-apa.

Di sini terletak masalah dengan tuntutan-tuntutan runcit beberapa masukkan Kedai-kedai. Untuk memasukkan off-the-shelf akan mempunyai tiada kesan apa-apa pada salah satu adalah hammertoes. Malah, jika peranti yang sesuai dengan buruk dalam Kasut, ia boleh sebenarnya memburukkan gejala di hammertoe dengan memaksa jari kaki untuk menjadi terlalu menonjol berbanding bahagian atas Kasut. Hammertoe yang sudah berisiko untuk membangunkan Setapak disebabkan oleh tekanan yang berlebihan terhadap bahagian atas Kasut, dan apa-apa masukkan Menggilap terlalu besar atau luar Pas yang mempunyai sambungan ke jari kaki boleh membuat ini lebih teruk. Satu-satunya cara untuk ‘membetulkan’ hammertoe yang dijangka mempunyai pembetulan prosedur pembedahan yang dilakukan kepadanya. Prosedur ini boleh semudah melepaskan tendon yang dalam suasana Pejabat, atau seperti kompleks sebagai prosedur gabungan tulang yang membentuk semula jari kaki itu ke dalam sebuah tuil yang lurus. Kebanyakan pembedahan pembetulan hammertoe jatuh di suatu tempat di antara, dengan sesetengah tisu pengimbangan dan beberapa tulang yang reshaping untuk membolehkan kaki ini untuk menyelesaikan ke dalam kedudukan lurus. Pemulihan adalah agak mudah, dan mempunyai kadar komplikasi rendah. Selain pembedahan, tiada teknik yang lain akan membawa hammertoe yang ke dalam kedudukan kekal lurus. Tuala wanita akan melegakan tekanan kulit, Taiping dan splin akan buat sementara waktu tahan jari kaki itu semasa mereka memohon dan sisipan akan do…well, apa-apa. Pengecualian adalah penggunaan masukkan ubat yang diperbuat daripada acuan satu kaki manakala kaki itu diadakan pada kedudukan neutral anatomic yang sangat spesifik. Alat perubatan jenis ini dipanggil yang berfungsi orthotic (berbanding dengan kedai membeli sisipan yang akomodatif orthotics kerana ia hanya menampung kaki tanpa membetulkan it). Merangka preskripsi ini begitu juga akan membetulkan hammertoe kecacatan yang tidak dibenarkan, kerana sekali lagi hanya pembedahan akan dilakukan. Walau bagaimanapun, kemahuan orthotic berfungsi mengurangkan menjadi lebih kepada potensi buruk hammertoe yang akan menjalani sepanjang bertahun-tahun dengan membantu untuk membetulkan ketidakseimbangan tisu yang tidak normal yang dilihat dalam orang-orang dengan kaki yang leper. Dalam individu-individu ini, masukkan preskripsi yang boleh pastikan hammertoe ini dari menjadi jauh lebih teruk lagi jika digunakan secara teratur selama bertahun-tahun. Ini adalah manfaat yang masukkan kedai membeli yang tidak akan memberi, tidak kira berapa banyak mereka kos, walaupun manfaat sedikit bantuan bagi mereka yang mempunyai hammertoes yang sedia ada yang menyakitkan.

Secara ringkasnya, ia harus jelas oleh titik ini bahawa Menggilap sisipan akan membantu hammertoes ‘menyembuhkan’ atau hammertoe sakit. Walaupun preskripsi masukkan adalah sedikit bantuan, kecuali untuk mengubah struktur kaki asas untuk melambatkan semakin beransur-ansur teruk kecacatan tersebut. Membelanjakan jumlah wang yang besar buatan kilang plastik peranti akan menyelesaikan apa-apa kecuali untuk meringankan dompet tersebut. Hammertoes perlu penilaian oleh doktor pakar kaki dengan tahun latihan perubatan, biomekanikal dan pembedahan untuk menentukan kursus rawatan yang terbaik, dan tidak pendapat seorang kerani jualan runcit. Salah satu tidak pergi ke kaunter kosmetik department store untuk pendapat mengenai kanser kulit, dan tidak harus seseorang bergantung pada kedai runcit Menggilap atau masukkan bagi pendapat pada kecacatan kaki yang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *