Boleh halia membantu untuk mengurangkan kolesterol?

Boleh halia membantu untuk mengurangkan kolesterol?

Halia adalah sebahagian loji Zingiber officinale yang panjang akar tumbuhan mencecah kira-kira tiga kaki tinggi. Halia boleh dimakan sebagai makanan itu, ubat-ubatan atau rempah. Tumbuhan serba boleh ini sering dirujuk akar akar halia atau halia. Halia boleh didapati dalam pelbagai bentuk: ekstrak, kapsul, minyak, tanah, teh atau segar.

Terdapat banyak kajian yang dilakukan untuk meneliti manfaat kesihatan yang boleh didapati daripada halia. Halia yang dapat memerangi pelbagai penyakit dan penyakit adalah disebabkan oleh kesan ke atas keradangan melampau yang merupakan punca asas utama kepada kebanyakan jenis penyakit. Keradangan adalah cara semulajadi badan cuba untuk pulih dengan sendirinya oleh menghalang kami daripada memindahkan kawasan radang. Malangnya keradangan tidak selalu pergi. Ia boleh menjadi masalah yang kronik dan membawa kepada banyak masalah kesihatan yang lebih banyak.

Halia telah terbukti untuk membantu tempur: mabuk, loya, arthritis, sakit sendi, sesetengah jenis kanser, sakit, bengkak, pencegahan yang sejuk dan selsema, melegakan Migrain, senggugut, senak, kembung perut, pening, mangkuk, Sirkulasi yang buruk dan senarai hanya menyala.

Kajian terkini menunjukkan bahawa halia mungkin juga memainkan peranan yang penting dalam mengurangkan tahap kolesterol LDL (lipoprotein ketumpatan rendah). Halia fikir untuk membantu tahap LDL yang lebih rendah. Dalam kajian yang dijalankan oleh Mohamad K. yang diterbitkan dalam “International Journal bagi Vitamin dan pemakanan penyelidikan” halia adalah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan kolesterol serum dan hepatik dengan merangsang penukaran kolesterol asid hempedu. Sebaik sahaja memeluk hempedu, ia boleh dikeluarkan dari badan.

Halia telah ditayangkan untuk merendahkan kolesterol dan LDL yang teroksida dalam tikus dalam kajian yang dijalankan oleh Bianca Furman. Keputusan yang sama dicatat dalam kajian oleh R. Alizadeh-Navaei yang melibatkan subjek manusia.

Terdapat keperluan untuk menjadi lebih banyak kajian mengenai penggunaan halia untuk menentang kolesterol, halia telah terbukti adalah mempunyai ciri-ciri perubatan. Jika anda mempunyai kolesterol yang tinggi, bercakap dengan doktor anda sebelum menambah halia untuk melengkapi anda melawan penyakit ini.

Dos yang tinggi daripada halia telah diketahui untuk menyebabkan kesan sampingan bagi sesetengah orang. Kesan-kesan sampingan termasuk: belching, cirit-birit, pedih ulu hati, mulut kerengsaan, marah perut, ruam atau gatal, gatal-gatal, bengkak dalam mulut, muka, bibir atau lidah, kesukaran pernafasan dan denyutan jantung yang tidak teratur. Penjagaan yang begitu besar dan mengadakan perbincangan dengan doktor anda diperlukan apabila membuat keputusan tentang sama ada atau tidak anda perlu Tambah halia untuk melawan kolesterol anda.

Jadi penjagaan mesti diambil apabila mempertimbangkan menambah halia untuk perjuangan menentang kolesterol tinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *